VM-kvalet fortsätter för Sverige

VM-kvalet fortsätter för Sverige – Spanien väntar härnäst

Landslagstruppen samlas nu på torsdag när VM-kvalet fortsätter för Sverige. Detta är första gången truppen samlas sedan sommarens EM-slutspel där Sverige fick se sig utslagna av Ukraina i en tajt åttondelsfinal. Nu är det dags för Sverige att ta nya krafttag mot världsmästerskapet i fotboll för herrar som går av stapeln i Qatar vintern 2022.

Alla matcher från VM-kvalet ser du på CMore, samtliga av Sveriges matcher visas på TV4.

Sveriges väg mot kvalificering till VM 2022 i Qatar

Så här långt har Sverige spelat två av åtta kvalmatcher där dem har kammat hem sex av sex möjliga poäng. I de två tidigare matcherna har Sverige ställts mot Georgien där det blev vinst med 1-0, i kvalgruppens andra match ställdes man mot Kosovo där Sverige vann komfortabelt med 3-0.

Nu när VM-kvalet fortsätter för Sverige går dem in i en tuffare etapp av detta kval då de ställs mot dem mer etablerade nationerna i gruppen i form av Spanien och Grekland.

För att säkra kvalificering till världsmästerskapet i Qatar 2022 behöver Sverige antingen vinna sin kvalgrupp eller komma bland de tio bästa tvåorna i kvalspelet för att sedan spela ett playoff med lag bestående av de tio bästa grupptvåorna samt de två främsta lagen från Nations League.

En föryngrad landslagstrupp

Sveriges landslag genomgår i detta nu något av en generationsväxling då hela sex spelare tackade för sig efter sommarens EM, bland dessa sex spelare finner vi tre stycken som ofta figurerat i startelvan – Marcus Berg, Sebastian Larsson och Mikael Lustig. I och med dessa avbräck öppnas nu tre platser upp i Sveriges startelva.

De ändringar som gjorts i Sveriges trupp sedan sommarens EM är som följande:

IN:
Pontus Dahlberg (MV, Doncaster Rovers)
Mattias Johansson (HB, Legia Warzawa)
Joakim Nilsson – (MB, Arminia Bielefeld)
Martin Olsson – (VB, Malmö FF)
Carl Starfelt – (MB, Celtic)
Jesper Karlsson – (VM, AZ Alkmaar)
Isaac Kiese Thelin – (ANF, Anderlecht)

UT:
Karl-Johan Johnsson (MV, FC Köpenhamn)
Pontus Jansson (MB, Brentford)
Andreas Granqvist (MB, pensionerad)
Sebastian Larsson (CM, AIK)
Gustav Svensson (CM, IFK Göteborg)
Markus Berg (ANF, IFK Göteborg)

Torsdag 2 september, Sverige – Spanien

Sverige mötte Spanien som senast i mitten av juni i sommarens EM-slutspel, matchen slutade 0-0 efter en tapper försvarsinsats av det svenska manskapet.
Historiskt sett har Sverige en hyfsad statistik mot den gigantiska fotbollsnationen Spanien, genom åren har Sverige radat upp tre vinster, tre oavgjorda och fem förluster mot spanjorerna.

Inför matchen på torsdag som spelas på Friends Arena har Spanien ett större favoritskap trots att Sverige har fördelen av att spela på hemmaplan.

Från ett svenskt perspektiv är det ytterst viktigt att undvika en förlust mot Spanien för att undvika att halka efter i tabelltoppen. Som det ser ut nu har Spanien två vinster och ett kryss medan Sverige har en match mindre spelad och just nu bara är en poäng bakom Spanien.

Hur tror du att det går den andre september när VM-kvalet fortsätter? Var med på TV4 klockan 20:45 när Sverige tar sig ann Spanien på Friends Arena.