Topp 10 mest intressanta utlandsproffs
Nedan har jag listat de tio mest intressanta svenska utlandsproffsen i fotboll. Detta är en lista som jag själv satt ihop, alltså är detta mina personliga åsikter. Det jag har vägt in i min bedömning är hur relevant denna spelare kommer att vara under denna säsong. Det finns spelare som uteblivit på grund av en övervägande risk till att de inte får mycket speltid.
10. Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Har efter ett antal år i Holland etablerat sig som en av ligans bästa målvakter och i den svenska landslagstruppen. Nu har han tagit steget till Premier League och walesiska Swansea, det kanske är dags för en ny förstamålvakt i landslaget månntro. Nordfeldt uttalade sig tidigare, innan övergången var klar att han skulle gå till en klubb där han är förstavalet. Detta är inte helt säkert när valet föll på just Swansea som har duktiga Lukas Fabianski mellan stolparna sedan tidigare.
9. Simon Tibbling, Groningen
Passningsskicklig och teknisk spelare som sedan i vintras styrt Groningens mittfält på ett bra sätt och som var en positiv injektion under U21-EM där han blev jämförd med Tomas Brolin. Han lär inte byta klubb innan transferfönstret stänger men är en spelare som det lär dras i framöver.
8. Sam Larsson, Herenveen
Gjorde stor succé under sin första säsong i Eredivisie med mål och assist i mängder trots skador under perioder. Hade inte än lika betydande roll i U21-EM i somras, detta berodde nog mycket på att Sverige spelade mer defensivt än vad som passar Larsson. Har ryktats till ligamästaren PSV men ser ut att bli kvar. En av landet mest spännande offensiva krafter.
7. Ludwig Augustinsson, Köpenhamn
Det har pratats om Liverpool och andra storklubbars intresse för Augustinsson denna sommar. Han är en back som sedan tidigare kanske vart mest känd för sina offensiva kvalitéer men som visade på EM att han är lika stark i defensiven. Kan vara den spelare med allra bäst förutsättningar att nå riktigt långt i karriären men hamnar inte högre upp på denna lista på grund av klubb och framförallt liga.
6. Simon Gustafson, Feyenoord
Har bland annat kallats för ”Golden Boy” av Fotbolldirekt.se och var vid 19 års ålder en av Allsvenskans största profiler. Gustafson passar som bäst i en offensiv mittfältsroll eller som en nummer tio. Tar nu klivet från Häcken till Feyenoord, en klubb som brukar vara bra på att förvalta talanger. Detta ser på förhand ut som ett väldigt bra steg och mycket kan komma att hända runt Simon Gustafson redan i höst.
5. Valmir Berisha, Cambuur
Slog igenom med dunder och brak 2013 i U17-VM där han vann skytteligan och bärgade ett brons med blågult. Värvades till Roma där A-lagspel uteblev. Gick sedan till grekiska Panathinaikos där han fick några få minuter i slutet av säsongen. Berisha har nu tagit ett kliv neråt i jämförelse med de storklubbar han sökte sig till tidigare. 19 år gammal valde han tidigare i somras Cambuur i Holland. Cambuur är en liten klubb i högsta serien som han bör få gott om chanser i. Blir det succé eller pannkaka?
4. Oscar Hiljemark, Palermo
Lagkaptenen visade högform i U21-EM trots en tung säsong i PSV som förstördes av krånglande höfter som han tvingades operera. Han missade i stort sätt hela hösten och lyckades sedan inte ta tillbaka startplatsen när laget gick som tåget. Men som sagt visade det sig att Hiljemark var tillbaka på allvar i somras. Flytten till Serie A och Palermo känns som ett bra steg. Klubben verkar anse svensken som ett viktigt nyförvärv vilket avslöjas av nummer tio på hans rygg. Oscar Hiljemark lär kliva in i riktiga landslaget som han tidigare fått testa på.
3. John Guidetti, Celta Vigo
Guidetti har länge ansetts som Sveriges nya affischnamn, vilket han också varit även om det handlat mer om skador och klubb byten än hyllningar och mål. För att vara rättvis har hans karriär stött på många hinder, efter sin succé höst och vår i Feyenoord kom den märkliga skadan som höll han borta väldigt länge. På lån i Stoke fick han aldrig chansen och efter en briljant start i Celtic blev han petad när det stod klart att han inte skulle stanna kvar över denna säsong. Men som för en del andra på denna lista var U21-EM det bästa som kunde hända Guidetti. Två mål men framför allt en ledare som eldade på och visade känslor som ingen kommer att glömma. Nu i Celta Vigo, en traditionsstark klubb som inte spelat i Europa på drygt en decennium men som etablerat sig på övre halvan. Här kommer han att få chansen och hur det än går så kommer ingen att missa hans framfart i La Liga denna säsong.
2. Albin Ekdal, Hamburg
Han har tagit en allt viktigare roll i det svenska landslaget och ska nu också försöka bli den som styr Sveriges spel i det fortsatta kvalet och sedan i ett förmodat EM nästa sommar. Hur ska detta hända? Jo han byter upp sig, från Serie A till Bundesliga, från Cagliari till Hamburg. Klubben må ha haft problem resultatmässigt de senaste åren, men är fortfarande ett väldigt starkt lag med mycket respekt. Om Ekdal axlar rollen som spelfördelare på Hamburgs mittfält kommer vi att ha en riktig världsspelare på mitten i landslaget för första gången på väldigt länge.
1. Robin Quaison, Palermo
Robin Quaison klarade av steget från Allsvenskan till Serie A på ett mycket bra sätt och fick mycket speltid i Palermo, framför allt under våren. Fick inte så mycket speltid under U21-EM men det på grund av laget defensiva balans på mittfältet. Han gjorde dock stort avtryck i semifinalen då han avgjorde mot Danmark med sitt 3-1 mål. Quaison är snabb, har bra teknik och kapaciteten att bli en stor poängspelare. Han har det mesta för att lyckas i en roll på kanten eller på en annan offensivposition, har berömts mycket i Italien och är svårstoppad när han får upp farten. Erik Hamrén bör på nytt ta ut han i A-landslaget och frågan är om han inte tar klivet rakt in i startelvan.
Kommentarer