Svenskar i Europa – Holland

Holland har länge varit ett naturligt steg för svenska spelare när det är dags att lämna den svenska ligafotbollen. Idag hittar vi en rad intressanta namn i Eredivisie, flera av dem ordinarie i sina respektive lag. För den som vill följa den holländska ligan sänder Viasat en del av matcherna, både via linjära kanaler men också via streamingtjänsten Viaplay.

Emil Bergström – FC Utrecht (5 spelade matcher, 1 mål)

Djurgårdssonen Emil Bergström har representerat Sveriges alla ungdomslag och även gjort ett par insatser i A-landslaget. Efter fem säsonger som ordinarie i Djurgården var det dags för Bergström att testa lyckan utomlands. Ett bud i 10–15 miljonklassen ifrån Rubin Kazan fick honom att signa på för den ryska storklubben. Väl där fick Bergström chansen att visa upp sig under ett par tillfällen men han lyckades aldrig göra mittbacksplatsen till sen egna. I jakt på mer speltid kom parterna överens om en utlåning till schweiziska Grasshoppers. Tiden i Schweiz visade sig vara helt rätt för Bergström som fick stort förtroende av tränaren. Efter en och en halv säsong av bra insatser i Schweiz fick holländska FC Utrecht upp ögonen för mittbacken. Intresset blev efter en tid så konkret att Emil Bergström, på free-transfer, valde att fortsätta karriären i holländska Eredivisie.

Debutsäsongen i FC Utrecht har mestadels inneburit en plats på bänken för Emil Bergström. Ett fåtal starter har det blivit, senast förra omgången då han dessutom fick göra sitt första mål i Eredivisie. 3–2 slutade den matchen och kanske var insatsen precis vad Bergström behövde för att stärka sina chanser till att få starta mer regelbundet. FC Utrecht parkerar på en fjärdeplats i ligan och är i allra högsta grad med i kampen om Europaplatserna. Emil Bergström är en spelare att hålla utkik för under våren, som med mer regelbunden speltid har alla kvaliteter för att hävda sig på denna nivån.

Simon Gustafsson – FC Utrecht (16 spelade matcher, 4 mål)

FC Utrecht-spelare nummer två. Simon Gustafsson lämnade BK Häcken och Allsvenskan inför säsongen 2015/16 och har sedan dess representerat Feyenoord, Roda JC (lån) och nuvarande klubben FC Utrecht. I Feyenoord fick Simon Gustafsson mestadels rikta in sig på spel i ungdomslaget och utlåningen till Roda JC kändes därför fullt rimlig i jakten på mer speltid. Lånesejouren blev en succéartad historia där han fick spela 33 matcher och bidra med hela 10 mål och 6 assist. Insatserna gick inte FC Utrecht obemärkt förbi, och inför den aktuella säsongen fick Simon Gustafsson sätta pennan på pappret för ett avtal till år 2022.

Den offensiva mittfältaren har fått starta samtliga 16 matcher denna säsong och hade inför föregående omgång stått för mål i två raka matcher. Matchen förra helgen mot Heerenveen följdes upp på samma fina sätt när Simon Gustafsson stod för två assist och blev uttagen i veckans lag av en högt ansedd tidning i Holland. Som en av de mer framstående svenskarna i den holländska ligan ska det bli otroligt intressant att följa Gustafssons fortsatta utveckling. En plats i landslaget kan vara närmare än på länge om den fina formen fortsätter.

Sam Larsson – Feyenoord (15 spelade matcher, 3 mål)

Sam Samba-Sam Larsson har vart hemmastadd i den holländska ligan under dryga fyra år. Efter tre säsonger i Heerenveen fick storklubben Feyenoord upp intresset för den bollbegåvade mittfältaren som inför säsongen 2017/18 signade ett 4-årsavtal. Redan under första säsongen spelade Sam Larsson en stor roll i laget som slutade fyra i ligan. Tabellplaceringen ledde Feyenoord till Europa League-kval inför den aktuella säsongen. Efter två genomgående svaga insatser mot AS Trencin lyckades man inte ens ta sig fram till gruppspelet. I säsongens ligaspel har man halkat efter de båda suveränerna PSV Eindhoven och Ajax men har å andra sidan ett betryggande avstånd ner till fjärdeplacerade FC Utrecht. För Feyenoord och Sam Larssons del blir våren en kamp om att befästa tredjeplatsen. Avståndet upp till andra- och förstaplatsen i ligan känns svårt att ta igen samtidigt som man ska vara bra nog att hålla undan för de lag som ligger på plats fyra och neråt.

Sam Larsson har så här långt in på säsongen stått för tre mål och fyra assist under sina 15 spelade matcher.

Kristoffer Peterson – Heracles Almelo (17 spelade matcher, 10 mål)

Före detta ungdomsspelare i Liverpool och en pålitlig målskytt för sitt Heracles Almelo i Eredivisie. Kristoffer Peterson påbörjade sin utlandskarriär och har sedan dess spelat för FC Utrecht, Roda JC och Heracles. I sin nuvarande klubb har han blommat ut och lyckats bli den målfarliga anfallare som han en gång förutspåddes att bli när Liverpool plockade honom i tidig ålder.

Heracles gör en bra säsong tillsammans med Kristoffer Peterson och ligger på en stark femteplats i ligan, just efter de förväntade topplagen. Vad som imponerar än mer är att Kristoffer Peterson stått för närmare en tredjedel av samtliga mål laget gjort i ligan denna säsong. Intresse saknas inte för svensken som själv sagt att en övergång inte behöver vara långt bort. Det ryktas om bland annat klubbar ifrån Grekland som vill använda sig av den svenska anfallarens tjänster.

Övriga svenskar i Holland:

Ramon Pascal Lundqvist – PSV Eindhoven andralag

Emil Hansson – RKC