Svenskar i Europa – Frankrike

Senaste säsongerna har inneburit en större svensk representation i den franska ligan, om än i klubbarna utanför det riktiga toppskicket. Då intresset för fransk fotboll hos gemeneman fortfarande är relativt kallt kommer här en rapport ifrån Frankrike om våra svenska spelare. Som vanligt följer du Ligue 1 bäst genom Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay.

Tablå för Ligue 1 på TV och stream! 

Karl-Johan Johnson – Guingamp (17 spelade matcher) 

Började sin karriär i Halmstad BK och har sedan dess hunnit med att representera flera av Sveriges ungdomslandslag samt en del framträdanden i A-landslaget. På klubbnivå har Karl-Johan lyckats ta det stora klivet till Ligue 1 och Guingamp. Efter övergången ifrån Randers i Danmark till den franska toppdivisionen har Karl-Johan Johnson gjort målvaktsposten till sin egen. I ett lag som mestadels får inrikta sig på överlevnad i Ligue 1 har han lyckats imponera under en längre tid, trots sitt något korta cv.

Årets säsong har inte varit någon vidare för Guingamp som för tillfället ligger sist i tabellen. Laget har endast skrapat ihop två segrar på 18 spelade matcher. Trots det har Karl-Johan Johnsons plats i målet varit ohotad, fram tills förra omgången. Det var i cupmatchen mot OGC Nice förra veckan som tränare Jocelyn Gourvennec valde att ge plats för Marc Caillard mellan stolparna. Laget lyckades vinna matchen efter förlängning och i ligamötet med nedflyttningskonkurrenten AS Monaco ett par dagar senare fick Karl-Johan på nytt infinna sig på bänken. För svensk del får man hoppas att petningen är tillfällig annars kan Karl-Johan Johnson ha en tuff vår framför sig i ett lag som får det svårt att hänga kvar i Ligue 1.

Emil Krafth – SC Amiens, lån från Bologna  (16 spelade matcher, 1 mål) 

Efter tre säsonger i Serie A och Bologna valde Emil Krafth att gå på lån till franska SC Amiens där han bland annat blir klubbkamrat med svenskbekantingen Saman Ghoddos. Högerbacken gick in som ordinarie med en gång och har stått för 16 framträdanden i ligaspelet. Ett mål och en assist har det dessutom blivit för den nu 24 år gamla svensken. För SC Ameins väntar en tuff vår då laget i allra högsta grad är indraget i nedflyttningsstriden. Det är jämnt kring platserna längst ner i tabellen, en bra period av resultat kan vara det som räcker för att skapa lite distans ner till lagen under strecket.

Emil Krafths låneavtal går ut nästa sommar och det ska bli intressant att följa utvecklingen efter det. Blir det någon fortsättning i Bologna eller är utlåningen till Frankrike en fingervisning om att sejouren i Italien är över. För svensk landslagsfotbolls del är det viktigt att Krafth hittar en klubb där han kan få regelbunden speltid och fortsätta utvecklas som han gjort under de senaste säsongerna.

Jakob Johansson – Stade Rennais (8 spelade matcher, 1 mål) 

För alltid en svensk landslagshjälte i och med målet han gjorde mot Italien under Sveriges playoff till VM 2018. I klubblaget Stade Rennais, dit Johansson kom inför denna säsong, har han efter en tids frånvaro på grund av skada kommit tillbaka starkt och fått en hel del speltid i ett välfungerande lag. Sedan tränarbytet i början av december har laget radat upp segrar i ligan och sett till de senaste 10 matcherna ligger Stade Rennais 3a i formtabellen.

Jakob Johansson är utan tvekan en av de hetaste svenska spelarna att följa i Ligue 1 och lyckas hans Stade Rennais hålla kvar vid den goda formen kan det bli en rolig avslutning på säsongen för det svenska mittfältsankaret.

Jimmy Durmaz – Toulouse (17 spelade matcher, 1 mål)   

Det har vart mycket in och ut ur startelvan för Jimmy Durmaz denna säsong. På sina 8 starter och 9 inhopp har han lyckats skrapa ihop ett mål för ett Toulouse som inte kan se sig helt avhängda ifrån bottenstriden i Ligue 1. De senaste matcherna har inneburit något mer speltid för Durmaz som kanske äntligen är på väg att bosätta sig på innermittfältet.

Senaste omgången fick Jimmy Durmaz spela 80 minuter när Toulouse vann med 2–1 över topplaget Lille. Eftersom att den franska ligan har vinteruppehåll kommer inte nästa ligamatch för Toulouse innan den 13e januari, hemma mot Strasbourg. Dessförinnan ska man möta Nice hemma i franska cupen.

Alexander Kacaniklic – Nantes

Efter en tung 2017/18 säsong skulle denna säsong komma att bli än värre för Alexander Kacaniklic. Noll spelade matcher har det blivit för svensken som senast kom ifrån engelska Fulham.

Update: Alexander Kacaniklic köps idag (27/12) ut ifrån sitt kontrakt med Nantes och blir således tillgänglig som bosman.