Supercoppa 2018 – Juventus vs AC Milan

Det har blivit dags för avgörandet i den italienska supercupen och precis som flera gånger förr kommer matchen att spelas på utländsk mark, Saudi-Arabien. Juventus mot Milan i en match som skrivits upp av en hel del andra anledningar än fotbollen. Matchstart klockan 18:30 på onsdag för den som önskar att se gamla damen i jakt på revansch efter förra årets förlust mot Lazio med 3–2.

Ronaldo kan vinna sin första titel i sin nya klubb.

Hårt kritiserad match

Det blev alltså Saudi-Arabien som lotten föll på, landet som det stormat rejält kring under den senaste tiden, inte minst efter mordet på den uppmärksammade journalisten Jamal Khashoggi. Att det är just Saudi-Arabien som fått i uppgift att stå som värd för onsdagens match har inte gått kritikerna obemärkt förbi. Starka röster har gjort sig hörda och påpekat hur viktigt det är att man inte ger ett land som Saudi-Arabien chansen att stryka över sina dåliga handlingar och rubriker med ett event som den italienska supercupfinalen. Amnesty International, en internationell människorättsorganisation, har vänt sig till både Juventus, Milan och Lega Serie A för att tydliggöra vilket misstag det är att spela matchen i landet. Som exempel på landets svaga värderingar kommer kvinnor endast att bli tilldelade biljetter till en liten del av arenan, en del som utgör cirka 15% av hela kapaciteten. Resterande platser på arenan kan endast brukas av män och barn.

Juventus förkrossande statistik mot Milan

Inte sedan 2016 har AC Milan lyckats med bedriften att slå Juventus. Då spelade Gonzalo Higuain i Juventus och nu finns han med hos de rödsvarta trots en hel del skriverier om att han skulle vara på väg till London och Chelsea. Juventus har vunnit de sex senaste mötena med Milan, mötet i höstas slutade 2–0 till de svartvita efter att just Higuain missat en straff och sent i matchen dragit på sig ett rött kort. Riktigt lika heta känslor behöver vi inte räkna med under onsdagen då matchen inte har högsta prioritet för något utav lagen, även om det såklart alltid står lite extra på spel när det är just Juventus och Milan som möts.

Det spelades ingen Serie A under helgen som var, istället var det uppdukat för Coppa Italia. Juventus spelade borta mot Bologna, varken Dybala, Ronaldo eller Mandzukic från start, och vann med komfortabla 2–0. Uppladdningen inför onsdagens cupmatch har således varit relativt lugn för Turinlaget som kommer kunna mönstra ett starkt lag på banan. Ligan leder man med 9 poäng vilket ger laget chansen att fokusera fullt ut på att plocka hem ännu en titel på onsdag innan det är dags för ligaspel nästa helg.

https://www.youtube.com/watch?v=rg8-pGihw1k

Kräftgången bara fortsätter för AC Milan. Inte bättre än femma i ligan och ut i gruppspelet i Europa League. Gennaro Gattuso och hela Milan har en hel del att ta tag i innan man kan se sig själva som en stormakt igen. I januari gjorde man klart med den brasilianska talangen Lucas Paqueta, en spelare som enligt brasilianska fotbollsexperter har potential att bli en av de bästa på sin position. Debuten gjorde han i cupmatchen mot Sampdoria och även om det varken blev några mål eller hela 90 minuter då, så ska det bli spännande att se vad han kan uträtta i ett haltande Milan.

https://www.youtube.com/watch?v=PZRedwmlJ-A

Motivationen som avgör

En supercupfinal mitt i veckan med Saudi-Arabien som spelplats är inte den matchen under säsongen som smäller högst för spelarna. Räddningen, mestadels för oss tittare, är att det inte spelades någon ligafotboll förra helgen och att lagen således kunnat vila trupperna till onsdagens möte. Det kommer inte bli den mest välspelade matchen vi skådat, inte heller den mest tempofyllda, men det är ändå något som gör fotbollsögat lite extra vaksamt när det är just Juventus och AC Milan som står på vardera sida av planen. Laget som kan tända till mest och bäst inför matchen kommer också vara laget som har den största fördelen. För Milans del är det nödvändigt, annars kommer vi få sett ett Juventus som är både en och två storlekar större än motståndarlaget.