Foto: Tolga Akmen / AFP

Super League – fotbollens död?

Super League är den nya europeiska tävlingen i fotboll för klubblag. Ligan består av 20 klubbar, varav 15 lag är medgrundare. De sista fem får plats via årliga kvalifikationer. Det börjar med två grupper om tio lag, och varje lag möter de andra lagen i gruppen hemma och borta.

Efter att lagen mötts i gruppspelet kommer fyra lag från varje grupp att gå vidare till slutspelet, som börjar med kvartsfinal.

Lagen i Super League
Den 18 april kom en bekräftelse från de första 12 klubbarna i Super League, som förutom tre obekräftade klubbar, grundare och styrande organ för turneringen.

 • Arsenal
 • Chelsea
 • Liverpool
 • Manchester City
 • Manchester United
 • Tottenham
 • AC Milan
 • Inter
 • Juventus
 • Atletico Madrid
 • Barcelona
 • Real Madrid


När börjar Super League?
Turneringen är tänkt att börja i augusti med gruppspel. De tre bästa från varje grupp kvalificerar sig till kvartsfinalen, medan lagen på fjärde och femte plats går in i slutspelet för den sista kvartsfinalplatsen.
Matcherna är tänkta att spelas i mitten av veckan så att klubbarna kan spela i den inhemska ligan på helgerna.

I kvartsfinalen och semifinalen möts lagen på hemmaplan och borta. I den avgörande finalen, som spelas i maj, spelas den på en förutbestämd, neutral bana.

Hur påverkar detta andra tävlingar?
Först och främst kan lag i Super League förbjudas från den inhemska ligan, Champions League, Europa League och den nya Europa Conference League. Det kan också leda till att spelare i Super League portas från att spela för landslaget i fotbolls-EM och VM.

Nivåerna i Premier League, La Liga och Serie A kommer att sjunka dramatiskt. Om det visar sig att klubbar som Bayern München, Leipzig och Paris Saint-Germain kommer in som grundare kommer även Bundesliga och Ligue 1 att hålla en lägre nivå så länge klubbarna är förbjudna.

Även om det finns många bra lag runt om i Europa är de de största. Naturligtvis kommer nivån i CL och EL inte att vara densamma som tidigare.

Vem kontrollerar Super League?
Real Madrids president Florentino Pérez är ordförande.

Det finns fyra ställföreträdande ledare i Super League:
Andrea Agnelli är ordförande för Juventus
Joel Glazer är medordförande i Manchester United
John W. Henry är regissör för Liverpool
Stan Kroenke är ägare till Arsenal

Hur reagerar UEFA på det här?

I uttalande på UEFA:s hemsida, säger UEFA att de olika ländernas ligaorgan kommer att hålla ihop för att stoppa detta cyniska projekt som är grundat på ett fåtal klubbars självintressen i en tid då samhället behöver mer solidaritet än någonsin tidigare., och fortsätter:
”Vi kommer att överväga alla möjliga tillvägagångssätt på alla nivåer – både juridiskt och sportsligt för att stoppa det här. Fotbollen är baserad på öppna tävlingar och tävlingsmeriter och inget annat.”

Klubbarna kommer att bli portade att spela inhemska tävlingar, europeiska tävlingar eller på global nivå, samt att deras spelare kan bli nekade att spela i sina landslag.

De avslutar sitt uttalande med:
”Vi tackar klubbarna i övriga länder, speciellt Frankrike och Tyskland som har vägrat att skriva på detta. Vi söker stöd från alla fotbollsälskare, supportrar och politiker, i att kämpa mot det här projektet. Det konstanta egenintresset hos ett fåtal har pågått för länge. Nog är nog.”

Här kan du läsa uttalandet i sin helhet på engelska.