Både Andrea Pirlo och Paul Pogba värvades gratis av Juventus. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)

Lista: Spelarna som lämnade gratis | Free transfers | Bosmanövergångar

Fotbollssajten Goal.com har sammanställt en lista med de största spelarövergångarna som var gratis. Det finns några riktigt fina affärer här.

Lista: Gratis övergångar

Roberto Lewandowski

Övergång: Från Borussia Dortmund till Bayern München (2014)

En övergång som sved för de gulsvarta. Stjärnstrikern valde att inte förlänga med Dortmund och gick istället gratis till rivalen, där han öst in mål sen dess.

James Milner

Övergång: Från Manchester City till Liverpool (2016)

Det stjärnspäckade Manchester City släppte den hårdjobbande Milner gratis till Liverpool, där han blev en ledande figur i ett ungt lag. Efter att vunnit ligatitlar med City vann han till slut även Champions League under 2019 med sin nya röda klubb. En underskattad spelare och en riktigt underskattad övergång som var gratis.

James Milner - en riktigt bra free transfer
Liverpools James Milner lyfter Champions League-bucklan 2019.
Han kom gratis från City 2016. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)

Zlatan Ibrahimovic

Övergång: Från PSG till Manchester United (2016)

Zlatan lämnade Paris Saint-Germain gratis under sommaren 2016, då han plockades in till Manchester United av dåvarande tränaren José Mourinho. Han vann både Community Shield och Europa League under sin enda säsong, och gjorde 17 mål i Premier League.

Raul

Övergång: Från Real Madrid till Schalke (2010)

Real Madrids klubbikon tackade för sig efter 323 mål på 741 matcher, med tre Champions League-vinster i troféskåpet. Efter 16 år i Madrid gick han gratis till Schalke och gjorde succé som 33-åring. 40 mål på 98 matcher talar sitt tydliga språk.

Andrea Pirlo

Övergång: Från AC Milan till Juventus (2011)

Här gjorde Milan bort sig rejält. De släppte sin 31-årige mittfältsmaestro Pirlo gratis till Juventus, där han vann ligan under sina fyra säsonger i Bianconeri. Ännu en bra affär som Juventus gjort när det gäller gratis övergångar.

Pirlo och Pogba - några av Juventus alla gratis övergångar.
Både Andrea Pirlo och Paul Pogba värvades gratis av Juventus. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)

Paul Pogba

Övergång: Från Manchester United till Juventus (2012)

Pogba imponerade inte på Sir Alex och släpptes gratis till den italienska storklubben – där han utvecklades till en världsspelare. Manchester United fick betala dyrt för den missen och när de värvade tillbaka honom blev han den dittills dyraste spelaren då de fick slanta upp 105 miljoner 2016. Av alla gratis övergångar som Juventus gjort, måste det här vara en av de bättre.

Sol Campbell

Övergång: Från Tottenham till Arsenal (2001)

Ännu en förbjuden övergång – Spurs till Arsenal. Campbell lämnade Tottenham 2001 för att spela för Gunners i fem år, där han bland annat vann två Premier League-titlar, bland annat Invincibles-säsongen 2003/2004.

Craig Bellamy

Övergång: Från Manchester City till Liverpool (2011)

Walesaren hade redan haft en sejour i Liverpool mellan 2006-2007, men nu var det dags igen efter att han inte blev kvar i Manchester City, som släppte honom gratis.

Teemu Pukki

Övergång: Från Bröndby till Norwich City (2018)

Finländaren gick gratis från Bröndby till Norwich, och hjälpte dem till PL-avancemang genom sina 29 mål i Championship. Väl uppe i Premier League gjorde han succé under höstsäsongen och var mannen på allas läppar då han gjorde fem mål på första tre matcherna, inklusive ett hattrick mot Newcastle i omgång 2.

Steve McManaman

Övergång: Från Liverpool till Real Madrid (1999)

McManaman var på väg till Barca 1997, men affären föll samman. Två år senare gick han gratis till Real Madrid istället, och blev den förste engelsmannen att vinna Champions League med en utländsk klubb. Han upprepade bedriften två år senare.

Michael Ballack

Övergång: Från Bayern München till Chelsea (2006)

En riktig prestigevärvning för Chelsea 2006. Ballack hade vunnit Bundesliga tre år på raken och utsedd till årets spelare tre år. Det blev två ligasegrar, en FA-cup och en ligacupstitel i Chelsea för tysken.

Joel Matip

Övergång: Från Schalke till Liverpool (2016)

Inte många höjde på ögonbrynen när Matip plockades in från Schalke. Men kameruniern har blivit en viktig kugge i Klopps Liverpool och var högst delaktig när Liverpool tog sig till CL-final 2019.

Miroslav Klose

Övergång: Från Bayern München till Lazio (2011)

Klose fick som mest erkännande som en landslagsspelare än som en klubbspelare. Han lämnade Bayern München gratis under 2011 och gick då till Lazio där han rundade av karriären med en vunnen Coppa Italia samt 63 mål på 170 matcher.

Jay-Jay Okocha

Övergång: Från PSG till Bolton (2002)

När PSG köpte honom för 10 miljoner pund 1998 blev han den dyraste nigarianske spelaren genom tiderna. Fyra år senare värvade Bolton honom gratis, och det blev totalt 124 matcher för The Trotters.

Gary McAllister

Övergång: Från Coventry till Liverpool (2000)

Kom till Reds som 35-åring. Han övertygade sina belackare under sin första säsong då han spelade en viktig roll i en säsong då Liverpool vann tre titlar.

Joshua King

Övergång: Från Blackburn till Bournemouth (2015)

Den förre United-talangen King lämnade akademin för Blackburn Rovers för att sedan gå till Cherries när väl det kontraktet tog slut. Ryktena under vinterfönstret var att norrmannen skulle återvända till Manchester United då de behövde förstärka på anfallsfronten, men så blev inte fallet. Än.

Gus Poyet

Övergång: Från Real Zaragosa till Chelsea (1997)

Uruguayanen kom gratis till Chelsea 1997. Han vann cupvinnarcupen 1998 och FA-cupen 2000 med Blues.

Demba Ba

Övergång: Från West Ham till Newcastle (2011)

Plockades in gratis från West Ham efter att de blivit nedskickade till Championship. I Newcastle pangade han in 29 mål på 54 matcher och bildade en giftig duo på topp med Papiss Cissé

Marc Albrighton

Övergång: Från Aston Villa till Leicester (2014)

Lämnade Aston Villa gratis och blev en viktig kugge i Ranieris Leicester som vann Premier League mot alla odds säsongen 2015/2016. Han spelade i alla 38 omgångarna.

Esteban Cambiasso

Övergång: Från Real Madrid till Inter (2004) samt från Inter till Leicester (2014)

Argentinaren har faktiskt gjort två gratis övergångar. Ena från Real Madrid till Inter, där han vann flertalet ligatitlar, flera cuper samt Champions League 2010. Lämnade Inter 2014 för att gå gratis till Leicester och många argumenterar att han var en viktig del i det Leicester som senare skulle gå och vinna hela PL.

Paul Lambert

Övergång: Från Motherwell till Borussia Dortmund (1996)

Lambert lämnade Motherwell efter att hans kontrakt gått ut. Han blev en viktig del i det Dortmund som vann Champions League 1996/1997.

Henke Larsson

Övergång: Från Celtic till Barcelona (2004)

Henke hade bombat in mål i Celtictröjan i flera år, och blivit en legendar i Glasgow. Länge tackade han nej till erbjudanden men han lämnade till slut för Barcelona på en free transfer. Han var högst delaktig i Champions League-segern 2006 då han låg bakom båda målen efter att Arsenal tagit ledningen i finalen.

Cafu

Övergång: Från Roma till AC Milan (2003)

Cafu var på slutskedet i sin karriär, och fick gå gratis från Roma till Milan. Vid det laget hade han vunnit två VM. Det blev fem år i Milan och han vann Serie A under sin första säsong och 2007 vann klubben Champions League. Han avslutade karriären i Milan 2008.

Luis Enrique

Övergång: Från Real Madrid till Barcelona (1996)

En till förbjuden flytt. Enrique lämnade Madrid för Barcelona 1996 och gjorde succé direkt med vunnen ligatitel och Copa del Rey. Han blev sedermera kapten och senare tränare med två ligatitlar, tre Copa och Champions League som meriter.

Ruud Gullit

Övergång: Från Sampdoria till Chelsea (1995)

Kultspelaren Gullit kom gratis till Chelsea och hade en fin debutsäsong. Han blev uttagen i PFA Team of the Year samt blev årets Chelsea-spelare.

Dani Alves

Övergång: Från Barcelona till Juventus (2016)

Kungarna av gratis övergångar – Juventus plockade in brassen Dani Alves för att toppa laget ytterligare för att nå den så eftertraktade Champions League-bucklan.

Phillip Cocu

Övergång: Från PSV till Barcelona (1998)

Cocu hade många intressenter, men det var Barcelona som lyckades ro hem den holländaren gratis. Det blev 291 matcher för Cocu och hade rekordet fram till att Messi gick om honom 2012.

Gianluca Vialli

Övergång: Från Juventus till Chelsea (1996)

Vialli lämnade Juventus gratis, efter att där ha vunnit både Champions League och Serie A. I Chelsea vann han FA-cupen, ligacupen samt cupvinnarcupen.

Leon Goretzka

Övergång: Från Schalke till Bayern München (2018)

En tung förlust för Schalke. Leon Goretzka lämnade klubben och gick gratis till Bayern München 2018.

Fernando Llorente

Övergång: Athletic Club de Bilbao till Juventus (2013)

Klubben som på senare år blivit väldigt förknippat med bästa gratis övergångar får avsluta den här listan. Llorente kom gratis till Juventus och vann tre Scudetto på tre år, innan han flyttade hem till Spanien igen.

Källa: Goal.com

Läs också: Världens dyraste övergångar

Läs också: Världens bäst betalda tränare