Anfield. (Photo by PAUL ELLIS / AFP)

Sista omgången i de europeiska toppligorna

Det har varit en märklig säsong på många vis, och nu i helgen ska den summeras med sista omgången i Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1.

Här är förutsättningarna för helgens matcher.

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Premier League

Lever titelstriden? Nej 🟥
Lever bottenstriden? Nej 🟥
Lever slaget om Champions League-platserna? Ja 🟩
Lever slaget om Europa League-platserna? Ja 🟩

Här har ligatiteln varit klar ett tag. Manchester City har gått från klarhet till klarhet och varit outstanding under den andra halvan av säsongen. De är dessutom i Champions League-final mot Chelsea och har en bra möjlighet till den åtråvärda titeln som de så gärna vill ta.

När det gäller Champions League så är det framför allt Leicester, Chelsea och Liverpool som de två sista platserna ska fördelas på. Chelsea mötte Leicester på tisdagen i en match som förbättrade Chelseas chanser till CL-spel nästa säsong efter att ha vunnit med 2-1. Liverpool mötte Burnley på onsdagen och vann med tydliga 3-0. En av helgens hetaste matcher får anses vara Leicester mot Spurs som kan avgöra båda lagens säsonger. Tottenham ligger just nu på en Europa League-plats, men de kan tappa den då West Ham jagar strax bakom, även de på 59 poäng. n. Nytt för i år är att sjundeplatsen är kval till European Conference League, där ett av de nyss nämnda lagen lär hamna.

Om Liverpool vinner sin match mot Crystal Palace, och Leicester tappar poäng så når Liverpool topp 4. Om Leicester vinner mot Spurs och Liverpool också vinner så hamnar båda på 69 poäng och då är det målskillnad som avgör. Inför omgången så har Liverpool +24 medan Leicester har +20.

När det gäller Europa League-platserna så är det lagen ovan som är med i mixen, tillsammans med West Ham och Tottenham.

I botten är det klart att Fulham, West Brom och Sheffield United åker ut, så det är många som inte har nåt att spela för i helgen.

Helgens matcher med betydelse:
Aston Villa-Chelsea
LeicesterSpurs
Liverpool-Crystal Palace
West Ham-Southampton
Everton-Manchester City

La Liga

Lever titelstriden? Ja 🟩
Lever bottenstriden? Ja 🟩
Lever slaget om Champions League-platserna? Nej 🟥
Lever slaget om Europa League-platserna? Ja 🟩

I Spanien lever titelstriden i allra högsta grad. Barcelona blev avhuggna i helgen, och istället står det mellan Madridlagen.
Atletico (83 poäng) möter Valladolid som spelar för sin överlevnad. Inför matchen ligger de näst sistpå 31 poäng och behöver 3 poäng annars är de rökta.
Real (81 poäng) möter Villarreal som jagar Europaplatser, så de två lagens motstånd bör vara motiverade i båda matcherna.

Real Sociedad kan inte nå Champions League spel då topp 4 redan är satt med Atletico, Real, Barcelona och Sevilla. Däremot måste de hålla undan Betis och Villarreal som båda ligger 1 poäng bakom Sociedad.

I botten hittar vi Huesca, Elche och Valladolid som alla kämpar för sin fortsatta existens i Primera Division.

Helgens matcher med betydelse:
Valladolid-Atletico Madrid
Real Madrid-Villarreal
Elche-Athletic Bilbao
Real Betis-Celta Vigo
Real Sociedad-Osasuna
Huesca-Valencia

Serie A

Lever titelstriden? Nej 🟥
Lever bottenstriden? Nej 🟥
Lever slaget om Champions League-platserna? Ja 🟩
Lever slaget om Europa League-platserna? Ja 🟩

Inter vann Scudetton för lite mer än två veckor sen, så titelstriden är avgjord. Däremot lever ligan strax där bakom mästarna. Atalanta är klara för Champions League efter en enastående säsong. Sen har vi ett riktigt getingbo med Milan, Napoli och Juventus på 76,76 och 75 poäng och det är två CL-platser på spel. Lazio är avhängda och får fokusera på Europa League. Roma däremot måste hålla undan Sassuolo om de vill nå ECL.

Bottenstriden är däremot död och det är Benevento, Crotone och Parma som vi tackar för visat intresse.

Helgens matcher med betydelse:
Atalanta-Milan
Napoli-Verona
Bologna-Juventus
Lazio-Sassuolo
Spezia-Roma

Bundesliga

Lever titelstriden? Nej 🟥
Lever bottenstriden? Ja 🟩
Lever slaget om Champions League-platserna? Nej 🟥
Lever slaget om Europa League-platserna? Nej 🟥

I Tyskland är det mesta klart upptill. Bayern är som vanligt mästare och Leipzig, Dortmund och Wolfsburg spelar Champions League nästa år. I Europa League så skickar vi Frankfurt och Leverkusen. När det gäller ECL så är det en salig blandning som utmanar. Union Berlin, Mönchengladbach, Stuttgart och Freiburg har alla möjlighet att nå sjundeplatsen.

I botten är det lite mer intressant. Det är klart att Schalke 04 åker ner till Zweite efter en usel säsong. Köln, Werder Bremen och Arminia Bielefeld får dock kämpa in i det sista då alla riskerar att slå följe med Schalke.

Helgens matcher med betydelse:
Union Berlin-Leipzig
Werder Bremen-Mönchengladbach
Stuttgart-Arminia Bielefeld
Köln-Schalke
Frankfurt-Freiburg

Ligue 1

Lever titelstriden? Ja 🟩
Lever bottenstriden? Ja 🟩
Lever slaget om Europaplatserna? Ja 🟩
Lever slaget om Europa League-platserna? Ja 🟩

Här lever titelstriden i allra högsta grad. Lille sitter i förarsätet och har något oväntat haft ligaledningen här, och hade en möjlighet att utöka den i helgen, men lyckades inte få med sig mer än en poäng i mötet mot St Etienne. PSG ligger hack i häl men har en rätt svag säsong om man jämför med föregående år. En ligatitel och fiaskostämpel kan avvärjas.

Bottenstriden är tajt och det är Nantes som ligger på platsen för negativt kval i nuläget. Dock så är Lorient, Brest, Strasbourg inte på säker mark där.

Helgens matcher med betydelse:
Angers-Lille
Brest-PSG
Lens-Monaco
Lyon-Nice
Rennes-Nimes
Montpellier-Nantes
Lorient-Strasbourg
Reims-Bordeaux

@import url(”//css.enetscores.com/hour/gz/css/mx/555.css?s=105”); var langForMX; var langUsedInWP = document.documentElement.lang; switch(langUsedInWP) { case ”da-DK”: langForMX = 1; break; case ”nb-NO”: langForMX = 5; break; case ”it-IT”: langForMX = 13; break; case ”en-GB”: langForMX = 3; break; case ”de-DE”: langForMX = 11; break; default: langForMX = 15; } var mx_user_settings = { api_domain: ”//https-betxpert-mx-api.enetscores.com”, language: langForMX, }; var mx_user_breakpoints = { breakpoints: {”micro”: ”240”, ”small”: ”240”, ”medium”: ”485”, ”large”: ”720”, ”wide”: ”760”} };