Semifinaldags!

Det börjar dra ihop sig i Champions League där fyra lag återstår i kampen om titeln. Kvartsfinalerna bjöd på rejäla skrällar där titelfavoriterna Manchester City och Juventus fick se sig besegrade av Tottenham respektive Ajax. Det gör att de två sistnämnda nu möts i första semifinalen. Dagen efter ställs FC Barcelona och Liverpool mot varandra i vad vissa anser vara den ”moraliska finalen” då vinnaren av det dubbelmötet blir favorit till titeln i årets Champions League.

Tottenham vs Ajax

1. 2,40 X. 3,35 2. 3,05 – Odds hämtade från Snabbare.com

Tottenham hade tuffast möjliga lottning i kvartsfinalen då laget ställdes mot Manchester City. Efter 1-0 hemma väntade returmöte i Manchester och i en minst sagt händelserik match lyckades Tottenham snirkla sig förbi Guardiolas mannar efter att ha haft marginalerna med sig då ett bortdömt VAR-mål på tilläggstid tog laget vidare. Detta är Tottenhams första semifinal i Champions League någonsin men Spurs går in med stort självförtroende inför första semifinalmötet.

På de tio senaste hemmamatcherna i Champions League har Tottenham vunnit åtta varav de fyra senaste. De har heller inte förlorat mot holländskt motstånd på sex senaste försöken – en svit som laget självklart vill behålla efter tisdagens drabbning. Tottenham är det enda återstående laget i turneringen som aldrig vunnit Champions League och Pochettino hoppas kunna bryta trenden. Formen är god hos hemmalaget i Champions League då Londonklubben inte släppt in mål på hemmaplan i årets slutspel. Det som talar emot Tottenham-seger är att Harry Kane och Son Heung-Min missar matchen, den sistnämnda på grund av gula kort. I helgens möte mot West Ham valde Pochettino föga förvånde att vila en hel del spelare inför semifinalmötet och det blev förlust med 1-0 – klubbens tredje förlust på de fyra senaste matcherna. 

Om Tottenham överraskat tagit sig till semifinal är Ajax prestationer än mer överraskande. Det var inte många som trodde att laget skulle ta sig förbi åttondelsfinalen mot Real Madrid men efter 4-1 borta var kvartsfinalen ett faktum. Där ställdes den holländska klubben mot Cristiano Ronaldos Juventus och bjöd på en fotboll i bortamötet som fick oss att med värme minnas klubbens fornstora dagar. Ajax har bjudit på Europas kanske mest underhållande fotboll i detta slutspel och har ett flyt i offensiven som är en fröjd att titta på. Som vanligt är det kring talanger klubben byggt sitt lag men många tror att anledningen till den stora framgången i år är att Ajax också har en hel del rutinerade spelare som gör laget mer balanserat och komplett.

Ajax leder den holländska ligan på målskillnad före PSV när två omgångar återstår men det råder nog inga tvivel om att föreningen gärna vaskar ett ligaguld för att ta titeln i Champions League. Laget har en i princip skadefri trupp sånär som på Hassane Bande. Osäkra till spel är Eiting och Mazraoui.

FC Barcelona vs Liverpool

1. 1,90 X.3,70 2. 4,10 – Odds hämtade från Snabbare.com

FC Barcelona är favoriter till titeln (2,50 hos Snabbare) men har en tuff utmaning mot ett Liverpool i storform. Barcelona har 31 hemmamatcher i Champions League utan förlust (28 vinster, tre oavgjorda) men nu ställs de mot laget de aldrig vunnit över på Camp Nou. Liverpools resor till Katalonien har för klubben varit trevliga historier där de på fyra försök vunnit två och spelat två oavgjorda. Hur som helst är det Barcelona som är favoriter med fem raka hemmasegrar i CL och i fyra av dessa har laget inte släppt in mål. 

”Barca” har också en viss Lionel Messi i storform. Med 10 mål i årets Champions League kommer argentinaren att vinna skytteligan i turneringen. Han gjorde två mål mot Manchester United i kvartsfinalens hemmamöte och har under våren haft en form som är svårslagen. Hemmalaget har heller inga större avbräck förutom Rafinha som missar matchen på grund av en knäskada. FC Barcelona brukar trivas mot engelskt motstånd. På de 15 senaste mötena mot engelska klubbar har ”Barca” elva segrar, tre oavgjorda och endast en förlust. Dock bör katalanerna ha i åtanke att Liverpool är den enda engelska klubben som besegrat Barcelona på deras hemmaplan.

Liverpool slåss på två fronter och har hittat formen under våren. Med tio raka segrar och 19 matcher utan förlust vore det förödande för klubben om det inte blev någon titel med tanke på den fina fotboll laget visat upp under säsongen. I PL står Liverpool på 91 poäng när två omgångar återstår, Manchester City har 92. Liverpool kan därmed få ofattbara 97 poäng utan att vinna serien om båda lagen går rent de två avslutande omgångarna.

I Champions League nådde ”The Reds” final under fjolåret men där blev det förlust mot Real Madrid efter att målvakten Karius inte haft sin bästa kväll och storstjärnan Mohamed Salah tvingats utgå skadad. Egyptiern gjorde två mål i helgen mot Huddersfield och har på sina 100 första matcher för sitt Liverpool gjort 69 mål, bäst i klubbens historia. Liverpool hade en komfortabel kvartsfinal mot FC Porto men i åttondelsfinalen var det tuffare motstånd när Bayern München besegrades. Nu väntar ännu tuffare motstånd när Lionel Messis Barcelona står på andra sidan planhalvan.