Så säger Red Bull-supportern inför derbyt i New York
Ikväll klockan 23.00 visar Eurosport det andra MLS-derbyt i New York mellan nykomlingarna New York City FC och etablerade New York Red Bulls. Sportrutan har som bekant ett fäbless för derbydrabbningar, även de som är relativt nya, och ville veta mer om förutsättningarna inför matchen. Därför kontaktade vi New York-bon Geoff Korb, dedikerad Red Bull-supporter och även väl insatt i europeisk fotboll.
Hur skulle du beskriva medias täckning av MLS generellt och New York-derbyt specifikt?
Rikstäckande media rapporterar inget alls om MLS, undantaget de networks som sänder ligan. I lokal media är det mycket varierande täckning, och New York är ett extra intressant exempel: Eftersom Red Bulls spelar i New Jersey har laget aldrig blivit speciellt uppmärksammade på tv eller i pressen, men nu när NYCFC spelar i Bronx så har rapporteringen ökat. Men den är huvudsakligen riktad mot NYCFC, och ofta behandlas Red Bulls som vilket bortalag som helst i tablåer och tabeller.
På vilken kanal går matchen?
ESPN visar den med 30 minuter försnack innan. Den går även med spanska kommentarer i ESPN:s spanskspråkiga kanal Deportes, men då utan studio.
Finns det generellt några stora skillnader mellan fotbollssändningar i USA och Europa?
Utan att vara någon expert på ämnet tycker jag att matcherna i Europa ofta sätts i en nyhetsliknande kontext. Man fokuserar på matchen och dess innehåll, istället för några andra historier. I USA får jag känslan av att tv försöker dramatisera händelserna och skapa specifika känslor inför matchen och spelarna. Kanske behövs det på grund av det mycket omfattande sportutbudet som finns i landet.
Finns det något som en europeisk tittare skulle tycka var konstigt om hen såg MLS på amerikansk tv?
Förut räknade klockan nedåt från 45 i varje halvlek och matcherna slutade aldrig oavgjort med både förlängning och straffavgörande. Men det har ändrats nu. Största skillnaden är nog att MLS har ett slutspel för att kora vinnaren av ligan. Det har även pratats om att lansera en vattenpaus i varje halvlek men hur långt gångna de planerna är har jag inte lyckats utröna.
Hur är supporterkulturen i New York?
I en sådan stor och internationell stad finns det såklart mängder av olika subkulturer inom fotbollen. Även när det gäller vilket landslag man följer, till exempel så hejar en del mexikansk-amerikaner på Mexiko medan andra är lika rödvitblåa som USA:s landslag. Red Bulls fans har en speciell historia och många olika underavdelningar. När Metrostars (det gamla New York-laget) köptes upp och blev Red Bulls var det några som valde att lämna laget, och vissa protesterar fortfarande mot de nya ägarna.
Finns det någon skillnad mellan fans till Red Bulls och NYCFC?
Red Bulls supportergrupp Empire Supportrs Club (ESC) var den allra första fanorganisationen i MLS, och har hängt med ända sedan starten med Metrostars. Nu finns det två till grupperingar som följer laget: Viking Army och Garden State Ultras (GSU). Viking Army började som ett alternativ till ESC när Sveriges egen Hasse Backe var manager och det fanns några fler spelare från Norden och Baltikum, namnet är kanske inte så aktuellt nu men de har behållit de ändå. GSU representerar en lite hårdare europeisk stil i sitt supporterskap. Alla tre grupper skapades av supportrarna själva och har fortsatt att vara fristående mot klubben. NYCFC har en supportergrupp, The Third Rail, som startades och finansieras av klubben själv. Med andra ord: Red Bulls fankultur är lika gammal som MLS och organisk, NYCFC:s är skapad uppifrån och mycket influerad av Manchester City.
Som europe är det svårt att förstå hur ett nytt lag som NYCFC kan han några supportrar alls, om man är fotbollsintresserad i New York borde man väl redan kolla på Red Bulls?
Sedan MLS startade har många amerikanska fotbollsfans som följer europeisk fotboll ogillat den inhemska ligan. Och många som bor i New York har en aversion mot att över huvudtaget besöka New Jersey, så därför har de undvikit Red Bulls. NYCFC har en tydlig bas i staden och är dessutom kopplade till Manchester City, vilket fått ett antal så kallade ”Euro-Snobs” och stolta New Yorkare att börja följa laget. Det hela kan vara lite förvirrande för europeer, och frustrerande för oss Red Bulls-supportrar. Att det skulle vara mer ”europeiskt” att följa det helt nya laget än det som är lika gammalt som ligan är en märklig tanke.
Något annat du skulle vilja tillägga i ämnet?
Red Bulls spelar faktiskt ett till derby kommande vecka, mot New York Cosmos i The US Open Cup. Cupen startade 1914 och är världens tredje äldsta ännu spelade fotbollsturnering. Den kan jämföras med Svenska cupen och börjar sakta men säkert bli mer och mer populär. Och om någon är intresserad av fotbollen i New York ska personen i sådana fall ta reda på mer om laget New York Cosmos, fast det är en helt annan historia…
Kommentarer