VM-kvalet fortsätter för Sverige

Inför Man City – Liverpool

På söndag är det åter dags för detta tungviktsmöte. City har hittills underpresterat och Liverpool har haft en rätt okej start, trots 7-2-förlusten (!) mot Aston Villa, och leder ligan inför omgången.

Manchester City är fem poäng efter med en match mindre spelad och har några usla prestationer bakom sig. Söndagens poäng kan bli oerhört viktiga när vi summerar säsongen.

City – inte helt katastrofalt trots allt?

Manchester City ligger inför matchen på tionde plats i Premier League. Som nämnts har de spelat en match mindre spelad efter att deras premiärmatch mot Aston Villa sköts upp för att få en paus efter de europeiska matcherna. Om vi räknar in hängmatchentill förmån för City hade de i bästa fall varit på fjärde plats – två poäng efter Liverpool. Inte lika dystert som man kan tro vid en första glimt på tabellen.

City har inte varit så produktiva den här säsongen och har fortfarande inte vunnit två matcher i rad sedan årets säsong drog igång. Segern mot Sheffield United satt långt inne och de kunde plocka alla tre poängen efter ett långskott från Kyle Walker.

Ett av problemen den här säsongen har varit framför målet. De har vana att göra mycket mål, men hittills ligger tolv lag före i målstatistiken.

Däremot gör de en del mål när de spelar i Champions League. Det är i genomsnitt tre mål per match, vilket är dubbelt så många som i PL. Det faktum att Raheem Sterling och Phil Foden är bästa målskyttar med två mål vardera är häpnadsväckande.

Mot Liverpool kommer de uppenbarligen att spela utan Benjamin Mendy och Fernandinho, som båda är ute med skador. Sergio Agüero är också tveksam, så då kan vi se Ferran Torres på topp efter hans mål i veckan mot Olympiakos.

Liverpool – ångar på trots skadorna

Liverpool fick en utmärkt start på säsongen med full pott mot Leeds, Chelsea och Arsenal. Den goda starten var i fara att spåras av efter 7-2-förlusten mot Villa. Därefter följde 2-2 mot ett starkt Everton-lag (eller 3-2 om du frågar Liverpool) och två st 2-1-segrar mot Sheffield United och West Ham. Efter detta tog The Reds över första platsen i Premier League.

I Champions League har det varit bra flyt och full pott efter de tre första omgångarna. I veckan mötte de förra årets kvartsfinalist, Atalanta. Det var en dyster kväll för hemmalaget, medan Merseyside-klubben kunde jubla efter 5 mål. Det var särskilt nyförvärvet Diogo Jota som glänste sitt hattrick. Sadio Mané och Mohamed Salah var också med i målprotokollet.

En av de stora frågorna kommer att vara om Jota också börjar mot City, eller om Klopp kommer att hålla fast med Firmino. Brassen startade i förra matchen mot West Ham.

Liverpool får fortsatt klara sig utan Van Dijk, Fabinho, Oxlade-Chamberlaine och troligtvis även Thiago.