chelsea managers stamford bridge Stamford Bridge - Chelseas hemmaplan. (Photo by IAN KINGTON / AFP)

Lista: Alla managers i Chelsea under Abramovich-eran

Det har kommit och gått några managers i Chelsea under eran med Abramovich. Klubblegendaren Frank Lampard blev den senaste att gå på plankan under Abramovic-eran. Lampard är den fjortonde tränaren under den ryske ägaren sen han tog över sommaren 2003, om vi räknar Hiddink och Mourinho med två sejourer var. Här är listan på alla managers som Abramovich anställt (och sparkat) i Chelsea.


All sport på TV

Till Premier League-tablån

Till Chelsea-tablån


15. Thomas Tuchel – januari 2021 – ?

Tyske Tuchel som fick gå från PSG under säsongen fick ta över efter Lampard och det återstår att se hur han lyckas med laget från Stamford Bridge.


14. Frank Lampard – juli 2019 – januari 2021
Matcher: 84
Vinstratio: 52,3%

Lampard ansågs vara den långsiktiga lösningen för framtiden, men Sarris tidiga avslut från klubben kanske gjorde det hela för framhastat. Lampard hade gjort det väldigt bra i Derby och det var nog svårt att tacka nej när förfrågan kom från Chelsea. Han fick tid under sin första säsong, då klubben hade ett transferförbud hängandes över sig. På ett imponerande sätt överträffade han förväntningarna och fick in Chelsea i topp 4 och Champions League-kval med ett relativt ungt och oprövat lag. Men följande säsong blev kraven för höga efter att klubben lagt ut drygt 220 miljoner pund på några riktiga stjärnvärvningar som Ziyech, Werner, Havertz, Chilwell och Mendy, för att nämna några.


13. Maurizio Sarri – juli 2018 – juni 2019
Matcher: 63
Vinstratio: 62%

Kedjerökande Sarri kunde inte acklimatisera sig i London, och medan resultaten på planen var goda så fanns det kommunikationsproblem och missnöje från fansen som förväntade sig ”Sarri ball” från dag 1. Sarri avslutade säsongen med att vinna Europa League men han var trots allt ifrågasatt. Sarri lämnade för Juventus då det jobbet blev ledigt.


12. Antonio Conte – juli 2016 – juli 2018
Matcher: 106
Vinstratio: 65%

Conte blev en omedelbar succé i klubben med en ligatitel under sin första säsong. Han gjorde laget till en ostoppbar kraft, och lyckades också sätta ett nytt rekord i antalet vinster under en ligasäsong – 30 av 38 matcher. Han vann också FA-cupen innan det började bli lite stökigt bakom kulisserna. Han blev emellertid ersatt av sin landsman, och det blev ett bittert avslut för den energiske italienaren.


11. Guus Hiddink (igen) – december 2015 – maj 2016
Matcher: 27
Vinstratio
: 37%

En gammal bekant återvände för att ta hand om klubben temporärt efter att en annan återvändare fått foten. Holländaren tog över och var obesegrad i sina tolv första matcher och tog laget till en säker mittenplats efter krisen.


10. Jose Mourinho (igen) – juni 2013 – december 2015
Matcher: 136
Vinstratio: 59%

The Special One återvände till London efter utflykter i Inter och Real Madrid. Det blev en tredjeplats under den första säsongen, följt av en ligatitel året efter. Det tredjeåret blev desto kämpigare och Chelsea förlorade nio av sina 16 inledande matcher och det var uppenbart att han tappat omklädningsrummet. Han fick gå i december när klubben bara var en poäng från nedflyttningsplats.


9. Rafa Benitez – november 2012 – maj 2013
Matcher: 48
Vinstratio: 58%

Inte ett populärt val hos fansen. Spanjoren togs in för att stabilisera skutan som hamnat för långt efter ligaledarna Manchester City. Lyckades vinna Europa League under sin första och enda säsong och ta laget till fjärdeplatsen i ligan. Hade aldrig något större stöd och antagligen en av de minst omtyckta managers som Chelsea haft under den här eran.


8. Roberto di Matteo – mars 2012 – november 2012
Matcher: 42
Vinstratio: 57%

När italienaren tog över från sin föregångare var han redan en kultfigur från sin tid som Chelsea-spelare. Han hade inga krav på sig, men lyckades ändå vinna Champions League och FA-cupen inom sina första 21 matcher som tränare. Följande säsong gick det dock tyngre och han fick gå i november efter undermåliga resultat.


7. Andres Villas-Boas – juni 2011 – mars 2012
Matcher: 42
Vinstratio: 57%

Portugisen hade mycket höga förväntningar på sig när han kom, och spåddes vara den nya Mourinho. Men, han lyckades inte uppfylla förväntningarna och han fick gå efter endast nio månader på posten, efter en förlust mot West Brom.


6. Carlo Ancelotti – juni 2009 – maj 2011
Matcher: 109
Vinstratio: 61%

Italienaren tog Chelsea tillbaka till toppen efter en tid av dominans från United. Ancelotti vann titeln under hans första säsong med hela 103 mål framåt. Inget lag har gjort mer än hundra sen dess. Han fick tacka för sig efter att ha förlorat mot Everton på Goodison Park.


5. Guus Hiddink – februari 2009 – maj 2009
Matcher: 22
Vinstratio: 73%

Holländaren ringdes in för att styra upp skutan i februari. Hiddink förlorade bara en gång på 22 matcher och hann lämna ett stort avtryck på den korta tiden.


4. Luis Felipe Scolari – juli 2008 – februari 2009
Matcher: 36
Vinstratio: 56%

En legendar i sitt hemland Brasilien. Scolari ansågs vara en stor prestigevärvning när Blues lyckades snappa upp honom som manager. ”Big Phil” levde inte upp till förväntningarna och han fick gå i februari blott sju månader in i jobbet.


3. Avram Grant – september 2007 – maj 2008
Matcher: 54
Vinstratio: 67%

Israelen hade en kort sejour som manager för Chelsea efter att ha tagit över efter Mourinho. Han anställdes till Chelsea som Director of Football innan han fick kliva ner i omklädningsrummet och tog laget till finalen i Champions League mot Manchester United 2008.


2. Jose Mourinho – juni 2004 – september 2007
Matcher: 185
Vinstratio: 67%

”The Special One” etablerade sig som den hetaste managern där och då och blev en riktig kulttränare då han vann två ligatitlar på raken under sina första säsonger. I början på sin fjärde säsong blev det dock ansträngt med Abramovich och Mourinho fick gå i början på säsongen 2007. Antagligen den mest ikoniska och karismatiska av alla managers i Chelsea.


1. Claudio Ranieri – september 2000 – maj 2004
Matcher: 199
Vinstratio: 54%

Ranieri blev den första tränaren under Abramovich. Det blev hela 199 matcher för den gode Claudio innan han fick tacka för sig. En av de mest omtyckta av alla Chelsea-managers. Som vi alla vet vid det här laget så skulle Ranieri senare vinna ligan mot alla odds med Leicester 2015/2016.