Shay Given ser snö falla under en match, 2010. (Photo by ANDREW YATES / AFP)

Boxing Day – varför kollar vi på fotboll på annandagen?

Annandagen. Den där dagen då man känner att det börjar bli nog med julmusik, julmat och man plötsligt inser att man har ett barrande träd inomhus.
För oss som planerar våra liv runt sporten vet att annandagen är en traditionell fotbollsdag, då Premier League spelar en full omgång den 26 december.
Men varför spelas det fotboll på annandagen – eller Boxing Day som det heter i engelskspråkiga länder?

Vad betyder Boxing Day?

Vi reser tillbaka till 1800-talet.

På annandagen/Boxing Day var det vanligt att hemhjälpen och arbetarna fick ledigt för att vara med sin familj. Det var även tradition att få något från den de jobbade för, som ett tack för sitt hårda jobb under året som gått. En slags julklapp, som man fick i en låda (box), som man kunde ta med sig hem till familjen.
Så när det gäller ordet ”Boxing” så är det lådor eller paket som menas, och inte sporten boxning som lätt kan tro vid första anblick.

Varför fotboll på annandagen?

Tidigare var det faktiskt tradition att det spelades fotboll på juldagen i England. Juldagen (25 dec) är ju som bekant den dagen då England och länder med engelsk anknytning firar jul. Engelsmännen firade jul och klädde därefter på sig för att gå ut och se sina lag spela fotboll i vinterkylan.
Men under 50-talet ändrades attityden till detta, och 1957 var den sista juldagen då fotboll skulle spelas. Istället blev Boxing Day den nya fotbollsdagen.

I och med den här speciella högtiden valde man ofta att schemalägga så att lokala lag skulle mötas, för att undvika långa resor för spelare och supportrar. I takt med att det har blivit lättare för oss alla att resa, så har det här förändrats något med tiden. En annan detalj är att man försöker undvika att schemalägga laddade rivalmöten, då det trots allt är jul.

Årets matcher under Boxing Day 2021

Årets stora fotbollsdag börjar kl 13.30, innan en ny laddning matcher börjar klockan 16.00. Därefter börjar en match kl 18:30 och kvällen avslutas med två matcher kl 21:00. Detta innebär en heldag med Premier League-fotboll.

13.30 Liverpool – Leeds

13.30 Wolverhampton – Watford

16.00 West Ham – Southampton

16.00 Tottenham – Crystal Palace

16.00 Norwich – Arsenal

16.00 Manchester City – Leicester City

16.00 Burnley – Everton

18.30 Aston Villa – Chelsea

21.00 Brighton & Hove Albion – Brentford

21.00 Newcastle – Manchester United


Fotbollen sänds på Viaplay

Till Premier League-tablån