LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 27: Sadio Mane of Liverpool celebrates with teammates after scoring his team's fourth goal during the Premier League match between Liverpool FC and Cardiff City at Anfield on October 27, 2018 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)

Premier League – Årets sista omgång

Matcherna duggar tätt för lagen i Premier League under jul- och nyårsdagarna. Klassiska Boxing Day är början på en intensiv period där de flesta av lagen har upp till tre matcher att avverka på bara en vecka. Kring den här tiden av året har det blivit en stark tradition att komma samman med familj och vänner och avnjuta sitt lag spela match, oavsett om det är framför Tv:n eller på plats. Nedan följer ett utplock av några fina matcher att se fram emot.

Klicka här för Premier League-tablå!

Helgens godbitar

 

Tottenham – Wolverhampton 29/12 16:00 

Den sista Premier League-omgången för året innehåller några riktiga smällkarameller, Tottenham mot Wolverhampton har alla möjligheter att bli en sådan. Spurs har efter derbyförlusten mot Arsenal radat upp fem raka vinster, lika imponerande är att man under dessa matcher lyckats hitta nätet hela 17 gånger. Mauricio Pochettinos lag har skuggat både Liverpool och Manchester City under säsongsinledningen utan att dra till sig någon större uppmärksamhet. Nu ligger laget på andraplats och får verkligen ses som en seriös utmanare om titeln.

Wolverhampton har redan skrapat ihop mer poäng denna säsong än vad man lyckades göra på hela säsongen förra gången man var i Premier League. De portugisiska influenserna har slagit väl ut och med spelare som Ruben Neves, Adama Traore och Raul Jimenez kan man störa vilket lag som helst på rätt dag.

Tottenham tog en minst sagt bekväm seger mot Bournemouth senast, 5–0, ett resultat man kommer få svårt att återupprepa när Wolves kommer på besök. Gästerna ifrån utkanten av Birmingham har visat flera gånger mot topplagen denna säsong att man inte är att leka med. Oavgjort mot Everton, Arsenal, Manchester United och Manchester City samt en seger mot Chelsea talar sitt tydliga språk om att det krävs en hundraprocentig insats ifrån Tottenham för att tre nya ska bärgas. Senast det begav sig lagen emellan satte sig Wolverhampton i en omöjlig sits i och med ett 3–0 underläge efter timmen spelad. Trots ett bra försök till vändning lyckades man inte hämta upp och matchen slutade 3–2 till Tottenham. Kan vi hoppas på liknande målfest under lördagen?

Liverpool – Arsenal 29/12 18:30 

Årets sista stormatch utspelar sig på Anfield under lördagskvällen när serieledarna Liverpool hälsar Arsenal välkomna. Hemmalaget har som de flesta vet inte förlorat en match i ligaspelet denna säsong och är nu obesegrade i 30 raka matcher(!) på Anfield, en tuff uppgift för Arsenal väntar med andra ord. Att laget ifrån Merseyside presterar på en sanslös nivå denna säsong är det nog ingen som säger emot, men att de efter 19 spelade matcher stoltserar med målskillnaden 43:7 är inget annat än slående. Tidigare kritik om att Jürgen Klopp inte vet hur man sätter ett fungerande försvarsspel och att hans lag bara har en växel har tystats i takt med att de hållna nollorna tickat in på kontot. Värvningarna Fabinho, Keita och Shaqiri har gett laget precis den bredd man behövde för att klara av det täta matchande. Nu står Klopp och Liverpool med en i stort sett skadefri trupp och en serieledning med 6 poängs marginal, hur långt ska detta räcka?

Till skillnad mot lokalrivalen Tottenham så har formen efter derbyt i december inte imponerat ifrån Arsenals sida. Förlust mot Southampton och senast oavgjort mot Birghton är två insatser som sticker ut negativt. En anledning till den dalande formen kan vara skadeproblemen som uppstått i de bakre leden. Skador på Bellerin, Holding, Mavropanos samt frågetecken kring Mustafi och Monreal inför helgens match gör alternativen få för Unai Emery. Positivt inför lördagens match är att laget är ett av få lag som lyckats störa Liverpool denna säsong. Matchen på Emirates Stadium i höstas var en match där Arsenal stod upp bra mot ett för dagen blekt Liverpool. Både Aubameyang och Lacazette visade flera gånger brister i Liverpools försvarsspel.

Hemmalaget ska med all rätt gälla som favoriter i matchen. För Jürgen Klopp gäller det att hitta ett sätt att få bukt med Arsenals snabba omställningar. Till skillnad från matchen i London kommer vi säkerligen få se ett Liverpool som tar kontroll över matchen och bollinnehavet, något som kan passa Arsenal väl. Hittar hemmalaget ett sätt att avstyra kontringarna likt man gjort mot övriga lag under den senaste tiden ska det mycket till för att segersviten ska brytas.

Manchester United – Bournemouth 30/12 17:30 

Var det planerat att låta José Mourinho flytta på sig och plocka in en ersättare inför ett på pappret enklare spelschema? Oavsett så har resultaten verkligen svängt efter Ole Gunnar Solskjaers tillträde, 1–5 borta mot Cardiff följdes upp av 3–1 hemma mot Huddersfield. En spelare som verkligen kommit igång efter tränarbytet är Paul Pogba som flera gånger fick infinna sig med att sitta på bänken under Mourinhos ledning. Fransmannen har vart direkt inblandad i 13 mål denna säsong, fler än någon annan central mittfältare i Europas stora ligor. Att Manchester United skulle få en nytändning under en ny tränare var föga förvånande, frågan kvarstår om man satt sig i en redan omöjlig sits i jakten på Champions League-platserna.

Höstens överraskningslag Bournemouth imponerade stort under inledningen av säsongen. Spelare som Wilson, Fraser och Brooks flöt fram över planen och var stora anledningar till att Bournemouth länge skuggade lagen runt topp 6 i ligan. För att tydliggöra vilken scenförändring som skett i Bournemouth så förlorade laget endast två matcher av de tio inledande matcherna, detta att jämföra med de sju förluster man åkt på under de nio senaste matcherna. Om detta är ett resultat av det täta matchandet eller att de övriga lagen läst in sig på Eddie Howes sätt att spela återstår att se.

För Bournemouths del kunde matchen mot Manchester United knappast komma sämre. Bortamatch mot ett pånyttfött lag där det mesta är tummen upp när man själv söker efter ljusglimtar är inget man önskar. Möjligtvis kan det faktum att ingen räknar med att Bournemouth ska ta poäng vara något som får laget att glömma tidigare prestationer och spela ut så som man gjorde under inledningen av säsongen.

Full tablå för Premier League här!