Premiär – Superettan

Nu är det dags för den svenska fotbollssäsongen att dra igång på allvar. Först ut är Superettan som startar på lördag 30 mars, därefter har Allsvenskan premiär på söndag den 31 mars. Superettan har ökat i intresse för de fotbollsintresserade i Sverige och i år återfinns några av Sveriges mest klassiska lag.
Gamla anrika Degerfors slutade 7:a i fjol, GAIS, Halmstad och Örgryte hängde också kvar i den serie som brukar ha flest nykomlingar varje år. Detta år är inget undantag då hela 6 lag är nykomlingar i serien. Tre av lagen kommer uppifrån, det vill säga de åkte ur Allsvenskan. Dalkurd, Brommapojkarna och Trelleborg fick se sig degraderade efter säsongen 2018 och tar nya tag i år. Västerås, Syrianska och Mjällby tog steget upp från division 1 och vill konkurrera i Sveriges näst högsta serie.

Om man ska ge sig på en genomgång av lagen inför säsongen så kan man dela upp serien i två delar, de lag som på pappret ser ut att kunna tillhöra toppen och övriga lag. Vi har även tagit spelbolagens odds i beaktning inför detta försök att dela upp lagen. På tvmatchen.nu finns mer info om var man kan se superettan 2019.

Förväntade topplag i Superettan 2019

Brommapojkarna

Stockholmslaget har en fantastisk ungdomsorganisation som ständigt får fram talanger för svensk fotboll. Albin Ekdahl, John Guidetti och Ludwig Augustinsson är några av landslagsspelarna som fostrats i klubben. Inför detta år så tror många att Jack Lahne (född 2001) kommer att fortsätta utvecklas och göra många mål för BP. Blir han skyttekung i Superettan 2019 så kommer BP att ha stor chans att ta sig tillbaka till Allsvenskan, förutsatt att Lahne blir kvar hela säsongen.

Jack Lahne

Trelleborg

Skåneklubben har bytt tränare till den rutinerade Peter Swärdh. Utöver det så har en storsponsor gått in med mycket pengar och målet är att vara ett etablerat topp 10 lag i Allsvenskan inom ett par år.

Örgryte

Örgryte har under ett par år harvat längre ned i seriesystemet än man velat. Inför årets säsong så har några stabila nyförvärv dykt upp, bland annat Victor Sköld från Örebro SK och troligen blir man ett topplag i år.

Öster

Ett klassiskt småländsk lag är åter på väg mot något stort. Under stora delar av 1990-talet så var man en pålitlig klubb i Allsvenskan och detta år kan det faktiskt vara så att man utmanar om att ta en plats i högsta serien nästa år. Carl Johansson som förra året var utlånad till klubben har nu köpts in, och med hans stabila leverans av poäng så kan det bli ännu bättre placering i år för Öster.

Halmstad

HBK lyckades inte hänga kvar i Allsvenskan, men klubben har fått behålla många spelare, och kvaliteten i truppen är hög jämfört med andra klubbar i serien. Bland annat har man inför säsongen värvat Landskronas skyttekung Sadat Karim.

Landskrona Bois skyttekung Sadat Karim har anslutit till HBK

Dalkurd

Dalkurd blandade och gav förra året i Allsvenskan. Ofta lyste orutinen igenom och många uddamålsförluster ledde till att man åkte ur Allsvenskan. Fina resultat i Svenska Cupen under försäsongen pekar på en topplacering i Superettan 2019.

Övriga lag i Superettan 2019

Jönköping Södra

J-Södra kom på 11:e plats i Superettan förra året, men med nytt självförtroende och en ganska ny tränare så blir man troligen ett mittenlag i år. Flera av spelarna har rutin från Allsvenskan och med lite flyt så kan man kanske blanda sig in i toppen.

GAIS

Seriens andra Göteborgslag siktar alltid på Allsvenskan, men detta år får man vara nöjd om man blir ett mittenlag. Publik och potential finns så förhoppningarna lär fortsätta.

Degerfors IF

Som tidigare nämnt så är Degerfors en av Sveriges mest anrika klubbar. Nyförvärven Marcus Astvald och Rasmus Alm förväntas göra tillräckligt för att DIF ska slippa hamna i bottenträsket.

Brage

Förra året var laget överraskande bra, och trots förlusten av Astvald så blir man ett troligt mittenlag i år igen.

Syrianska FC

En gammal allsvensk skyttekung kan hålla nykomlingarna Syrianska från bottenstriden. Mathias Raneigie blir viktig för att laget ska kunna vinna matcher, och en rutinerad målskytt behöver alla lag.

Kvalade sig tillbaka till Superettan

Västerås

Även denna nykomling kan bli att räkna med i Superettan 2019.

Norrby

Boråslaget Norrby har en profil som assisterande tränare i Fredrik Berglund. Dessutom så får man ofta spelare som inte riktigt tar plats i Elfsborg, vilka ofta är riktigt duktiga spelare. Troligt mittenlag.

IK Frej

Frej från Täby utanför Stockholm tippas få kämpa för att hänga kvar i år. Kanske kan nyförvärvet, målvakten Tim Erlandsson (tidigare U-21 landslaget), hålla hög nivå vilket kan föra Frej uppåt i serien. 

Varberg

Västkustlaget är av många experter tippade i botten av Superettan 2019. Joakim Persson har ett orutinerat lag på pappret och kommer få jobba hårt för att hålla klubben kvar i år.

Mjällby

Slutligen har vi Mjällby som haft riktigt tufft efter att man fick lämna Allsvenskan för ett par år sedan. Klubben satsar nu ungt och med undantag för ett par spelare så är de flesta spelarna mellan 21-24 år. Hänger man kvar så blir man farliga 2020.