LONDON, ENGLAND - APRIL 02: Shkodran Mustafi of Arsenal (L) attempts to stop Leroy Sane of Manchester City (R) during the Premier League match between Arsenal and Manchester City at Emirates Stadium on April 2, 2017 in London, England. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Manchester City – Arsenal

Manchester City tar emot Arsenal hemma på Etihad Stadium. Lagen har mötts många gånger genom åren, och historiskt sett så har Arsenal ett övertag. På 43 matcher så har Gunners vunnit 23 gånger, mot Citys 10 vinster. Många av Arsenals vinster kom dock för ett antal år sedan, och de senaste åren så har City varit något starkare. De fem senaste mötena har slutat med fyra segrar för City och en oavgjord. Man ska komma ihåg att detta är en stormatch mellan två av Premier Leagues absoluta topplag, och de matcherna kan man aldrig se som säkra. Rent statistiskt så ska Man City vinna denna match, framförallt med tanke på fördelen av hemmaplan. Skulle Arsenal ta hem denna match så försvårar man Citys jakt på ledande Liverpool. Oavsett vilket lag man håller på så blir det en spännande och betydelsefull match. Om man vill se matchen så kan man alltid se Premier League på TV. Information om var man ser matchen finns på tvmatchen.nu.

Förutsättningar inför matchen

Som sagt så har City vunnit 4 av de fem senaste matcherna mot Arsenal, men i tisdags så gick man på pumpen mot Newcastle. Trots en tidig ledning för City så kunde Newcastle vända och vinna matchen. Det gör att man kan fundera kring stämningen i laget, och hur självförtroendet kan ha påverkats inför matchen mot Arsenal. Det är dock svårt att undvika faktumet att Manchester City i snitt gjort 2,63 mål per match och endast släppt in 0,79 mål. På hemmaplan så har City 11 segrar av 12 möjliga att jämföra med Arsenal som endast har 4 segrar på 11 bortamatcher.

Man City förlorade tisdagens batalj borta mot Newcastle

Det som kan tala för Arsenal är ett gott självförtroende efter två raka segrar mot Cardiff och Chelsea, dessa segrar kom dock på hemmaplan där man är erkänt starka. Pierre Emerick-Aubameyang, 15 mål, på andra plats i Premier Leagues skytteliga, visade form i matchen mot Cardiff. En sådan spelare behöver inte många chanser, vilket alltid måste tas med i beräkningen inför en sådan här stormatch. Citys skyttekung, Sergio Agüero, gjorde även han mål i den senaste matchen och det gladde många citysupportrar.

Arsenal vann mot Cardiff i tisdags i ett iskallt och snöigt London

Ett stormöte i England

Den här matchen är ett stormöte i engelsk fotboll, det är inget snack om saken. Båda lagen har många svenska fans, även om en del av Arsenals fans hävdar att City bara är ett ”köpgäng”. Tillsammans med Liverpool, Man United, Tottenham och Chelsea utgör dessa lag toppskiktet, både i England och Europa.

Uttrycket ”köpgäng” kan diskuteras på många sätt. Diskuterar man inhemska spelare så ser det lite olika ut i lagen. Faktum är att Arsenal inte hade en enda engelsman i startelvan i matchen mot Cardiff senast. Mot Chelsea i matchen innan så var walesaren Ramsey den enda representanten för Storbritannien i Arsenals startelva.

Manchester City hade tre engelsmän som startade i förlustmatchen mot Newcastle senast. Frågan är om Guardiola vaskar om i startelvan inför hemmamötet med Arsenal.

https://www.youtube.com/watch?v=9AsVbi5hb6Y&t=2s
Manchester City vann säsongens första möte med 2-0 borta mot Arsenal

Många fotbollsintresserade svenskar har Arsenal som sitt favoritlag, och rent historiskt så finns det många förklaringar till det. Flera svenska fotbollsspelare har representerat Arsenal genom åren, bland annat Stefan Schwarz och Fredrik Ljungberg. Manchester City var under stora delar av 80- och 90-talet ett lag som hoppade upp och ner mellan högsta och näst högsta serien. Dock har man länge haft trogna supporters. De riktigt stora framgångarna för City började komma under 2000-talet och framförallt efter 2008 då en ny ägare kom in i klubben. I och med den nya ägarens inträde så började storspelarna dyka upp i klubben.

Detta kan vara en av orsakerna till att man kallas för ett ”köpgäng”. Men om man tänker efter, vilken klubb i dagens moderna fotboll är inte ett köpgäng?