-->

Malmö FF – Europa League – Inför matcherna mot Chelsea

Malmö FF tar emot Chelsea i säsongens första tävlingsmatch för ett svenskt lag. Efter att på ett nästan bragdartat sätt besegrat Besiktas i sista gruppspelsmatchen lyckades laget ta sig vidare till 16-dels final i Europa League. Där blev det svårast möjliga lott där den flerfaldiga Premier League-mästaren Chelsea står som motståndare i ett dubbelmöte. Eftersom MFF inte är i säsong ännu har Rösler och hans ledarstab lagt en oerhört tuff nivå på försäsongen med stenhård träning och flera matcher mot kvalificerat motstånd inför dubbelmötet. Om det räcker för att sig förbi Chelsea är oklart men det kommer att bli otroligt tufft för ”di blåe” eftersom London-klubben går in med inställningen att vinna hela turneringen. Första mötet spelas på Stadion den 14 februari medan returmötet spelas en vecka senare på Stamford Bridge.

Malmös väg till sextondelsfinalen

Malmö kvalade till Champions League sommaren 2018 men efter att FC Vidi från Ungern blivit för svåra i näst sista kvalrundan blev det EL playoff mot Midtjylland. MFF var det bättre laget i första hemmamötet men tappade 2-0 till 2-2 och det var fördel danskarna inför det avgörande mötet. Där visade MFF på sin klass och vann på bortaplan i en avgörande match efter firma Marcus och Markus ordnat varsitt mål och därmed kvalificerat MFF för Europa League.

Malmö besegrade Midtjylland i den sista kvalmatchen till Europa League (Photo by Mauri Forsblom – Skånesport.se)


I gruppspelet ställdes MFF mot belgiska Genk, turkiska Besiktas samt Sarpsborg från Norge, nära den svenska gränsen. Efter inledande förlustmatchen borta mot Genk var där inte mycket positivt att säga men MFF studsade snabbt tillbaka och vann över Besiktas med 1-0 hemma. Detta följdes upp av ett dubbelmöte mot Sarpsborg som MFF inte lyckades vinna varken hemma eller borta men samtidigt inte förlorade. Efter 1-1 både hemma och borta behövde laget vinna i avslutningen. Det såg länge mörkt ut i hemmamötet mot Genk där MFF hamnade i underläge 2-0. Laget visade dock på en enorm moral och lyckades både reducera och kvittera innan domaren blåste av matchen.

Malmö lyckades vända ett 2-0 underläge till 2-2 mot Genk på hemmaplan (Photo by Mauri Forsblom – Skånesport.se)


 Inför sista matchen var förutsättningarna glasklara men inte optimala. MFF behövde vinna över Besiktas, i Istanbul. Något som är lättare sagt än gjort då den turkiska klubben, innehållandes stjärnor som Pepe och Quaresma, enbart förlorat tre av deras 50 senaste hemmamatcher sedan 2015. Det ska tilläggas att Malmö FF aldrig någonsin tidigare hade vunnit en europeisk gruppspelsmatch på bortaplan. Trots att oddsen och allt talade emot MFF lyckades laget vinna med 1-0 efter mål av Marcus Antonsson och därmed tog man sig vidare från gruppen och ska nu spela sextondelsfinal mot Chelsea.

Matchen visas på Kanal 9 och Eurosport Player
Tablå för alla matcher i Europa League på TV & Stream hittar du här


Så blev Malmö Sveriges rikaste klubb

Trots att MFF hade vunnit guld 2010 och 2013 var det 2014 som Malmös väg som allsvenskans överlägset mest kapitalstarka klubb tog ordentlig fart. MFF hade värvat hem Markus Rosenberg under tränare Åge Hareides första säsong som ansvarig tränare för klubben. Duon skulle minst sagt lägga vägen för en ekonomisk framtid som saknar motstycke i svensk idrottshistoria. Efter att ha kvalat in till CL 2014 fick MFF över 200 miljoner kronor. Samma år lyckades man också vinna SM-guldet vilket gjorde att ”di blåe” fick en ny chans mot CL-spel 2015. Efter att Åge och ”Mackan” lett laget till ytterligare ett CL-gruppspel under 2015 hade MFF ett eget kapital som var mer än alla de allsvenska klubbarna tillsammans. 

Malmö lyckades kvala sig in till Champions League 2015


Sedan de dubbla CL-åren misslyckades laget att ta sig till Europa 2016 på grund av femteplatsen i Allsvenskan. Året efter var man tillbaka i kvalet men med Magnus Pehrsson som tränare blev det respass direkt mot Vardar. Inte förrän 2018 var man tillbaka i Europaspel och har under året spelat in ytterligare 100 miljoner till klubben.  

De sportsliga prestationerna i Sverige har också dominerats av MFF detta årtionde. Förbannelsen i Svenska Cupen finns visserligen kvar, en turnering Malmö inte vunnit sedan 1989. Däremot har det blivit en hel del SM-guld under 10-talet där Malmö vunnit Allsvenskan 2010, 2013, 2014, 2016, 2017. Det senaste guldet var Malmös 20:e i ordningen och är anledningen till att man som enda svenska fotbollsförening har två stjärnor på bröstet på sin matchtröja.


Allsvenskan 2019 – Så ser MFF ut

Till skillnad från säsongsupptakten inför fjolårssäsongen har Malmö fått behålla alla sina spelare man velat. Laget har plockat hem mittbacken Anel Ahmedzic som är en egen produkt men som spelat i Nottingham Forrest under de senaste åren. Målvakten Dusan Melicharek har också värvats in men lär stå andrefiol efter Johan Dahlin. 35-åringen tillhörde MFF mellan 2008-2012 och återvänder alltså nu till klubben. 21-årige har Adi Nalic återvänder, den unge talangen som tidigare tillhört såväl Mjällby som Landskrona BoIS, hämtats in men lär få tufft att göra avtryck redan mot Chelsea och igår kom även nyheten om att Erdal Rakip är tillbaka efter en mindre lyckad sejour utomlands.

Allsvenskan på TV & Stream

Erdal Rakip återvänder till Malmö FF (Foto – MFF.se)


 
Dock har det mesta av jobbet säkerligen legat i att behålla spelare. Det har enligt uppgifter kommit in bud på såväl Franz Brorsson som Fourad Bachirou. Framförallt den sistnämnda är ordinare och en viktig kugge i laget. MFF har nekat alla bud på spelarna och det sista som kan hota MFF från att tappa en viktig spelare är transferfönstret i Kina som fortfarande är öppet. Med vinterfönstret från de större europeiska ligorna stängda kan Daniel Andersson sitta relativt lugnt ner i båten.
Kan MFF hota Chelsea?Det mesta talar för att MFF får en nästintill omöjlig uppgift. Chelsea är mitt uppe i tävlingssäsongen och har som uttalat mål att vinna Champions League. Laget är med och slåss tillsammans med Manchester United och Arsenal om den sista platsen i Champions League. Europa League är en extra väg in i turneringen som Chelsea mycket väl vill spela. Lägg till att ”The Blues” har bättre spelare på varje position och en ekonomi som MFF inte kan mäta sig med.


Det enda som talar för att Malmö kan skrälla är att Chelseas spelschema inför och mellan dubbelmötet är tuffast möjliga. Fyra dagar inför matchen möter Chelsea Manchester City på bortaplan, en match som minst sagt lär ta en del av musten från de blåklädda. Efter första mötet borta mot MFF väntar Manchester United i FA-cupen, ett lag som fått upp farten under Ole Gunnar Solskjaer. MFF kan ha en liten chans att få med sig ett resultat hemma om Chelsea underskattar Rosenberg och Co samt tränare Sarri väljer att rotera elvan mellan de tuffa matcherna. Malmö ska vara nöjda om det lever efter första matchen och lever det längre än så kan vad som helst hända.