-->
Premier League Premier League. (Photo by Isabel Infantes / AFP)

Inför: Sista omgången i Premier League

Det har varit en märklig säsong, och framförallt en lång sådan, när nu Premier League stänger till för säsongen nu på söndag. Det har gått nästan ett år sedan den första omgången spelades den 9 augusti 2019, fram till den sista omgången som alltså spelas den 26 juli 2020.

Liverpool blev mästare rekordtidigt med sju matcher kvar, men det blev inget poängrekord för Reds, som kan skramla ihop totalt 99 poäng om de vinner på söndag borta mot Newcastle.

Manchester City kan också slappna av då de har ett bra försprång ner till klungan där bakom, samt att de möter ett redan degraderat Norwich.

Tips: Scrolla ner för matcher och tabell!


Till tablån


Drömmen om Europa

Jakten på Champions League-platserna lever i allra högsta grad. Desto mer spännande är att lagen på plats 3 till 6 faktiskt möter varandra.

  • Manchester United-Leicester (3 vs 5)
  • Chelsea-Wolves (4 vs 6)

Inför omgången ligger United på tredjeplatsen med 63 poäng, samma som Chelsea. United mötte West Ham under onsdagen men lyckades inte ta med sig mer än 1 poäng på hemmaplan, mot ett Hammers som redan har klarat sig från nedflyttning. Solskjaers mannar har varit ett av de bättre lagen sedan återstarten och såg till synes ut som att de hade kommit igång och Ole-Gunnar hade fått alla pusselbitar på plats, men i FA-cupen åkte man på en tung förlust mot Chelsea då man slogs ut med 3-1.

På söndag möter Man United Leicester som varit ett av ligans bättre lag under säsongen – åtminstone före uppehållet. Men formen för Foxes är svag och man har inte lyckats behålla greppet om CL-platserna. Nyckelspelaren James Maddison har varit skadad och kommer att opereras, vilket har lett till många poängtapp för laget.

Chelsea är också intresserade av att spela Champions League nästa år. Man ligger som sagt på lika många poäng som United (63) och en poäng före Leicester (62). Under onsdagen släppte man in fem mål mot nya mästarna Liverpool i ett svängig match som slutade 5-3 till hemmalaget. På söndag måste Chelsea vara mer disciplinerade mot tajta Wolves som endast släppt in 38 mål på 37 matcher – jämfört med Chelseas 54 insläppta.

Wolves (59) i sin tur, må vara avhängda från CL – men de vill nog försvara sin europaplats då Spurs ligger endast ett poäng bakom (58). Det ska inte råda någon brist på motivation för Nuno Espírito Santos gäng.

Vi i mitten

Det blev ännu en mittensäsong för Everton. Man sparkade tränaren Marco Silva tidigt i december och man fick in Carlo Ancelotti (som i sin tur hade sparkats av Napoli under säsongen). Arsenal hade en liknande säsong och man sparkade Unai Emery i slutet på november. Fredrik Ljungberg blev en temporär lösning innan Guardiola-adepten tillika fd Arsenal-spelaren Mikel Arteta tog över. Även Spurs sparkade sin tränare, då den omhuldade Mauricio Pochettino ersattes av Jose Mourinho i november.

(Spurs, som för övrigt är det lag som tagit mest poäng sedan återstarten – fem matcher, 13 poäng.)

Bottenstriden

Det har varit klart sedan länge att Norwich åker ur. Kanariefåglarna hade en spexig inledning och finländaren Teemu Pukki blev en snackis med fem mål på de tre inledande matcherna, inklusive ett hattrick mot Newcastle. Totalt sett blev det elva mål för Pukki under årets ligasäsong.

West Ham var ett av de lagen som nämndes att åka ur, men de ryckte upp sig på slutet och började plocka poäng.

Lagen som riskerar att åka ner inför söndagens matcher är Aston Villa, Watford och Bournemouth. Cherries ligger riktigt pyrt till då de har 31 poäng och ligger näst sist, medan Watford och Villa båda har 34 poäng.

Deras matcher:

  • West Ham – Aston Villa
  • Arsenal – Watford
  • Everton – Bournemouth

Mycket pekar på att vi har sett det sista av Eddie Howes gäng för den här gången, men det är inte över förrän det är över.

Watford har skapat rubriker den här säsongen, då de har sparkat tre olika tränare den här säsongen. Man började med Javi Gracia som fick gå i september. Därefter kom nygamle tränaren Quique Sánchez Flores in, innan han fick lämna i december. Därefter kom Nigel Pearson in och försökte rädda skutan, men han fick gå nu i juli 2020, och nu hänger man alltså löst inför den sista omgången.