Premier League. (Photo by Isabel Infantes / AFP)

Inför Premier League 2020/2021

Efter endast en månads uppehåll är det återigen dags för Premier League att dra igång. Regerande mästare är Liverpool men enligt oddsen blir det Manchester City som tar hem ligatiteln 2020/21. Där bakom förväntas Chelsea och Manchester United knipa platserna till Champions League medan Arsenal och Tottenham också gärna vill blanda sig in topp 4.

På grund av rådande pandemi kommer säsongen att inledas med spel inför tomma läktare. Säsongen 20/21 känns mer oviss än på länge, mycket tack vare att lagen endast haft en månads uppehåll. På grund av Covid-19 tog ligan uppehåll i tre månader mellan mars – juni, innan den återupptogs och spelades klart under några intensiva sommarmånader. Det har givit lagen en månads försäsong och därför blir det intressant att se vilka som klarar de speciella omständigheterna bäst.

Du ser Premier League på V Sport och Viaplay.

Här ser du hela spelschemat.


Testa dig själv: Vad kan du om Premier League?


Blir det samma duo som gör upp om titeln?

De senaste två säsongerna har Manchester City och Liverpool slutat på de två översta placeringarna i tabellen. Liverpool är regerande mästare men har inte förstärkt truppen särskilt mycket inför kommande säsong. Den enda spelare som värvats in är greken Kostas Tsimikas från Olympiakos. Samtidigt har ”The Reds” en trupp som mycket väl kan vinna igen. Laget har heller inte tappat några tongivande spelare även om Dejan Lovren och Adam Lallana lämnat.

Manchester City satsade på CL-titeln förra säsongen men föll överraskande i kvartsfinalen mot Lyon. I Premier League blev det en andraplats där avståndet till Liverpool var 18 poäng. Dessutom blev det uttåg i FA-cupen. Därmed vann City enbart Carabao Cup förra säsongen, något som inte är tillräckligt för en klubb av Citys kaliber.

För att stärka laget har Ferran Torres och Nathan Aké värvats in, medan Leroy Sané, Jack Harrison, David Silva och Claudio Bravo har lämnat. Pep Guardiola och spelarna lär söka revansch efter alla misslyckanden förra säsongen. Med den spets och bredd laget sitter på är man också favoriter till att vinna Premier League 20/21 enligt oddssättarna.

Kan Chelsea eller United utmana?

Chelsea hade värvningsförbud inför och under förra säsongen men den nye tränaren Frank Lampard lyckades ändå ta laget till den fjärdeplats som ger en direktplats till Champions League. Nu ser laget betydligt mer intressant ut när Timo Werner, Hakim Ziyech, Thiago Silva, Xavier Mbuyamba, Ben Chilwell, Malang Sarr och den tyska supertalangen Kai Havertz värvats in. Frågan är om det är tillräckligt för att hota Liverpool eller Manchester City om titeln redan nu? Bredden och spetsen borde innebära att laget i alla fall kommer topp tre.

Manchester Uniteds fjolårssäsong hade två olika ansikten. Hösten var katastrofal när laget gick på den ena minan efter den andra. I januari värvades Bruno Fernandes in och få spelare har förändrat ett lag lika kratftullt på så kort tid. Med Fernandes i laget förlorade United inte en ligamatch och vi får gå tillbaka till 20 januari för att hitta senaste ligaförlusten för Solskjaer. Dock blev det uttåg i tre semifinaler när United inte räckte till i Carabao Cup, FA-cupen och Europa League. 

Med nyförvärvet Van den Beek får United ytterligare kvalité på mittfältet men det hade behövts några förstärkningar till för att bredda truppen. Framförallt saknas ett starkt anfallsalternativ till Martial och försvarslinjen hade behövt något namn ytterligare. En Champions League-plats är inte omöjligt men att utmana om guldet känns truppen inte redo för ännu. Trots att startelvan ser riktigt intressant ut och kan slå vilket lag som helst i den engelska ligafotbollen. 

Vart har vi Tottenham och Arsenal?

Efter att ständigt varit i Arsenals skugga har Tottenham-fansen de senaste åren haft många anledningar att jubla men nu ser det mörkare ut igen för Spursanhängarna. Säsongen 2019/20 blev inte vad fansen hoppats på, även om laget hamnade före Arsenal i tabellen. Tränaren Pochettino fick sparken och ersattes av Mourinho men det lyfte aldrig riktigt under portugisen, även om laget avslutade säsongen med sex matcher utan förlust.

Spurs har värvat Matt Doherty från Wolves, Joe Hart på free transfer från Burnley och dansken Pierre-Emile Højberg från Southampton. Det känns inte som förstärkningar som tar tillbaka Tottenham till Champions League. 

För Arsenal ser det helt plötsligt ljusare ut efter ett relativt långt mörker. Förra säsongen innebar att Emery fick lämna efter svaga resultat. Efter att Ljungberg fått agera interimtränare några omgångar kom Mikael Arteta, den tidigare Arsenalspelaren och assisterande tränare till Pep Guardiola, in och tog över som manager. Det blev ingen flygande start för den forna mittfältsstjärnan, men sakta men säkert har Arsenal blivit bättre och laget avslutade säsongen med en seger i FA-cupen.

I säsongens Community Shield lyckades ”The Gunners” besegra Liverpool på straffar och fansen på Emirates har större hopp inför säsongen än vad de haft de senaste åren. Värvningarna av Gabriel Magalhaes, Willian, Pablo Mari, Cedric Soares samt lånet av Dani Ceballos har förstärkt truppen. Frågan är om det räcker till topp 4? 

Hur ser nykomlingarna ut?

Som vanligt är det tre nya klubbar som spelar i Premier League men den här gången är det endast klubbar som tidigare spelat i högstaligan. Vi hälsar Leeds, West Bromwich Albion och Fulham välkomna tillbaka in i finrummet.

Leeds är den nykomling som förväntas gå bäst. Senast de tillhörde Premier League var 2003. Under tränare Bielsa har Leeds imponerat och det har värvats friskt inför återkomsten. Rodrigo, Robin Koch, Jack Harrison, Joe Gelhardt, Illan Meslier, Helder Costa, Charlie Allen, Cody Drameh och Sam Greenwood har alla köpts in för att ordna ett nytt kontrakt.

Det förväntas inte gå lika bra för Fulham och West Bromwich som båda är tippade att åka ur serien. Båda klubbarna ser inte ut att ha trupperna för att kunna stanna kvar utan får räkna med att kriga i bottenskiktet av tabellen.

Kan Leicester och Wolves fortsätta utmana om Europaplatserna?

Leicester vann Premier League högst oväntat 2015/16. Förra säsongen såg det i början ut som att man skulle kunna upprepa bedriften då laget under hösten var med och utmanade i toppen. Formen skulle dock avta och efter en svag avslutning tappade ”The Foxes” sin CL-plats och blev till slut femma. Nu har man värvat in Timothy Castagne från Atalanta men också tappat Ben Chilwell till Chelsea. Om Brendan Rodgers mannar kan ligga runt Europaplatserna när säsongen summeras ska fansen på King Power Stadium vara nöjda.

Wolves fortsätter att ta kliv uppåt och laget slutade sjua i tabellen förra säsongen. Nu har Fabio Silva från Porto samt Fernando Marcal från Lyon värvats in. Två spelare som förstärker truppen rejält. Räcker det för att att återigen komma före klubbar från ”Big 6” eller blir det en sämre placering än i fjol? Förra säsongen nådde Wolves också kvartsfinal i Europa League men kommande mästaren Sevilla blev för svåra och vann med 1-0. Nu kan laget fokusera till 100% på ligan då sjundeplatsen inte räckte för spel i Europa.

Vem vinner skytteligan och vem får flest assist?

Enligt spelbolagen är Pierre-Emerick Aubameyang favorit till att vinna skytteligan tillsammans med Harry Kane. Även Sergio Agüero och Mohamed Salah verkar kunna utmana. Där bakom vill säkerligen Timo Werner, Raheem Sterling, Sadio Mané och Jamie Vardy blanda sig in i leken om ligans bästa målskytt.

När det kommer till assists är Kevin De Bruyne stor favorit att göra flest målgivande passningar under säsongen. Han följs av Manchester Uniteds Brundo Fernandes och Liverpools Alexander-Arnold Trent. Även Mohamed Salah och Riyad Mahrez kan stå för en del målgivande passningar.

Du ser Premier League på V Sport och Viaplay.


Testa dig själv: Vad kan du om Premier League?