Mestalla La Liga 2020 Mestalla - Valencias hemmaborg. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)

Inför La Liga 2020/2021

Till helgen är det återigen dags för en ny säsong av La Liga. Efter att Barcelona vunnit ligatiteln två säsonger i rad var det Real Madrid som tog hem titeln förra säsongen i Zinedine Zidanes återkomst som huvudtränare. Det är som vanligt också de två klubbarna – Real Madrid och FC Barcelona – som förväntas göra upp om ligatiteln kommande säsong. Där bakom förväntas Atletico Madrid hamna och Europa League-mästaren Sevilla är favorit till fjärdeplatsen enligt oddssättarna. 

Kan Real Madrid försvara titeln?

Zinedine Zidanes comeback blev succé direkt då han åter bärgade ligaguldet till huvudstaden. Inför kommande säsong har den stora värvningen uteblivit men det kan mycket väl dyka upp något nytt namn på Bernabeu innan transferfönstret stängs. Genom försäljningarna av James Rodriguez till Everton, Achraf Hakimi till Inter och ytterligare några mindre namnkunniga försäljningar har Madrid-klubben en budget på över 900 miljoner kronor att sätta sprätt på. 

Vem eller vilka det blir som eventuelt värvas in till ”Los Blancos” återstår att se men en spelare vi lär få se på planen i den marängvita tröjan är normannen Martin Ødegaard. Han återvänder efter en lyckad lånesejour i Real Sociedad och är beräknad att få speltid i Real Madrid kommande säsong. En som däremot inte är garanterad någon speltid är Gareth Bale som klubben verkar vilja göra av med. Kontroverserna har varit många den senaste säsongen kring Walesaren. Frågan är bara vem som vill betala den lön som krävs för en 31-åring som idag tjänar ungefär 6,8 miljoner kronor i veckan.

Oavsett värvning eller ej har Real Madrid ett lag som mycket väl kan försvara titeln. Med stjärnor som Eden Hazard, Raphaël Varane, Toni Kroos, Karim Benzema, Casemiro, Thibaut Courtois och många fler finns där kvalité för att slåss på alla fronter. Med Martin Ødegaard i tillägg får Zidane ytterligare ett alternativ på det offensiva mittfältet.

Rider FC Barcelona ut stormen?

FC Barcelona är en klubb som det skrivits spaltmetrar om den senaste månaden. Efter fiaskot och 2-8-förlusten mot FC Bayern i Champions League-semifinalen började det ryktas att lagets största stjärna Lionel Messi ville lämna klubben. Ett fax senare från den sexfaldiga Ballon d’Or-vinnaren bekräftade Barcafansens farhågor. 

Men eftersom det hade krävts 7,7 miljarder kronor alternativt en rättslig process att frigöra Messi från hans kontrakt gick argentinaren själv ut och sa att han beslutat sig för att stanna i klubben trots allt. Beslutet gör att ”Barca” nu får behålla sin storstjärna i en säsong till.

Trots att Messi stannar behövs frågan ställas om hur det är ställt med klubben? Presidenten Josep Maria Bartomeu verkar inte vara den mest populära efter hans sex år i klubben. Misslyckade värvningar, tränarrekryteringar och tappat förtroende bland nyckelspelare som Messi innebär att Bartomeu troligtvis får det svårt att bli omvald under nästa val som inträffar mars 2021. 

Efter den pinsamma förlusten mot Bayern München i Champions League fick tränare Quique Setién sparken och kort därefter presenterades Ronald Koeman som ny huvudtränare. Den tidigare stjärnan gjorde sex säsonger och 192 matcher för FC Barcelona som spelare.

Spelarmeriterna är det inget fel på med EM-guld, fyra La Liga-titlar och 1 titel i Europacupen, dagens Champions League. Som tränare däremot har det inte varit samma titelfyllda tillvaro. Visst har han ligatitlar som coach med såväl Ajax och PSV men sedan säsongen 2006/07 har det inte blivit en enda titel. I Everton fick han sparken efter svaga resultat och även om det gick något bättre i Nederländerna finns det en del skeptiker som undrar om holländaren är lämpad för en storklubb som FC Barcelona?! Till sin hjälp kommer han i alla fall ha en svensk att bolla idéer med. Henrik Larsson har nämligen blivit anställd som hjälptränare till Koeman. Larsson som också har en historia i klubben har tränat Falkenberg och Helsingborgs IF i Allsvenskan. 

Koeman har dock fått förstärkningar till laget för över en miljard kronor. Största värvningen är 30-årige Miralem Pjanic som värvats in för €60 miljoner från Juventus. Även Trincao från Braga, Matheus Fernandes från Palmeiras och Pedri från UD Las Palmas förstärker truppen. Frågan är om det räcker för att ta tillbaka ligatiteln från Real Madrid?

Atletico Madrid blir väl trea igen?

Trots att Atletico Madrid inte har samma status som sina två konkurrenter är det imponerande att se hur laget etablerat sig i toppen. Sedan säsongen 2012/13 har Atletico inte hamnat utanför topp tre en enda gång och har dessutom mäktat med en ligatitel och två andraplatser under samma period. Förra säsongen slutade laget trea men hade hela 17 poäng upp till mästaren. 

Diego Simeone har inte tappat någon viktig spelare inför säsongen men har däremot köpt loss Alvaro Morata från Chelsea för €56 miljoner. Även den kroatiska målvakten Ivo Grbic har anslutit för att ge mer bredd på den positionen.

Stämmer allt för Atletico under säsongen kan man vara med länge i kampen om ligatiteln men det känns osannolikt att laget får lyfta pokalen efter säsongen. Såväl Real Madrid som FC Barcelona har bredare och bättre trupper över 38 omgångar.

Kan Sevilla hota topp 3?

Sevilla vann Europa League för sjätte gången efter finalsegern mot Inter för en månad sedan. I La Liga blev det en fjärdeplats med endast målskillnad som hindrade laget från tredjeplatsen.  Inför säsongen 2020/21 har klubben lyckats behålla alla viktiga spelare samtidigt som man förstärkt med Suso från AC Milan, Oscar Rodriguez från Real Madrid samt Ivan Rakitic från FC Barcelona.

Om det räcker för att nå en högre placering än förra säsongen är oklart och frågan är om truppen för bra resultat i såväl Champions League som La Liga? Dessutom ryktas det om att Lucas Ocampos kan lämna. 26-årigen har ryktats till Wolves och med de ekonomiska musklerna Premier League-klubben har kan det bli svårt för Sevilla att behålla den offensiva högeryttern. 

Vilka åker ur serien?

Det finns en hel del lag som riskerar att åka ur La Liga 2020/21. Elche är favorit att hamna sist i tabellen och verkar få sällskap ner till Segunda av Cadiz och Huesca. Även klubbar som Alavés, Eibar, Levante och Valladolid förväntas få det tufft om att stanna kvar. Det är alltså de tre nykomlingarna som förväntas få det svårt att hålla sig kvar enligt oddssättarna då Elche, Cadiz och Huesca alla spelade i Segunda förra säsongen.

Vem vinner skytteligan?

Lionel Messi har vunnit skytteligan fyra år i rad. Nu när det är klart att han stannar i FC Barcelona ser det ut att bli argentinaren som återigen vinner skytteligan. Real Madrids Karim Benzema och Eden Hazard kan hota precis som Messis lagkamrat Antoine Griezmann. Även Atletico Madrids nyförvärv Álvaro Morata kan stänka in en hel del bollar under säsongen.