Fotbolls-VM för damer 2019

För åttonde gången i historien är det dags att omfamna världens största fotbollsturnering för damer när fotbolls-VM äntligen är här. Frankrike är spelplatsen för sommarens turnering där världens bästa spelare kommer att visa upp sig för miljoner tittare, både på plats och för dem hemma i TV-sofforna. Intresset för damfotboll i allmänhet och VM 2019 i synnerhet förväntas nå rekordhöga nivåer under sommaren. Vill du få stenkoll på allt om sommarens turnering i Frankrike kommer här en komplett VM-guide med information om samtliga nationer, Sveriges chanser till guld och exklusiva intervjuer med några av landslagets stjärnor!

Få full översikt över hela Fotbolls-VM 2019 här.

Det här är fotbolls-VM 2019 för damer:

 • Datum: 7 juni – 7 juli
 • Värdnation: Frankrike
 • Deltagande nationer: 24
 • Arenor: 9
 • Finalarena: Parc Olympique Lyonnais, Lyon (59 186)
 • Sveriges grupp (F): USA, Thailand, Chile
 • Regerande mästare: USA
 • Flest titlar: USA (3)

Sveriges väg till VM 2019

Det svenska damlagets resa mot Frankrike och VM 2019 gick via det sedvanliga VM-kvalet där Danmark, Ungern, Ukraina och Kroatien stod för motståndet. Sverige gick in till kvalspelet med höga förväntningar på sig själva, både från egna led och supporterhåll. Det här var en grupp av nationer man skulle vinna över sett till ren kvalitet på spelarmaterialet. Sverige rankas högst på världsrankingen av de fem lagen som bildade kvalgrupp 4, följt av Danmark, Ukraina, Ungern och sist Kroatien.

Kvalet inleddes den 19 september 2017, knappa två månader efter det snöpliga uttåget ur EM 2017 i Nederländerna. Revanschlustan var således stor och det rådde inga tvivel om att det svenska damlandslaget verkligen kraftladdade för att ta sig till det kommande VM-slutspelet. Kroatien (2-0), Danmark (3-0) och Ungern (5-0) fick alla en skymt av Sveriges spel när det mesta stämmer och den svenska starten på kvalet kunde knappast varit bättre. Efter fem spelade kvalmatcher hade de svenska damerna fem vinster och den förkrossande målskillnaden 18-1. Första, och enda, plumpen under en annars felfri prestation i VM-kvalet kom i bortamötet med Ukraina där hemmalaget vann med uddamålet, 1-0. Sverige hämtade sig snabbt efter förlusten när man i omgången efter tog revansch mot samma Ukraina och vann med hela 3-0. I avslutande omgången tog det svenska damlaget chansen att skjuta grannlandet Danmarks hopp om VM 2019 i sank med en moraliskt tung 1-0 seger. VM-kvalet var en styrkedemonstration från Sveriges sida och har hjälpt till att bygga en hype kring det kommande mästerskapet som gått få förbi.

Sveriges VM-kvalgrupp

# Lag M V O F +/- P
1 Sverige 8 7 0 1 22:2 22
2 Danmark 8 5 1 2 22:8 16
3 Ukraina 8 4 1 3 9:10 13
4 Ungern 8 1 1 6 8:26 4
5 Kroatien 8 0 3 5 5:20 3

Fördelningen av platserna till VM 2019 över de olika kontinenterna faller sig så att den europeiska federationen, UEFA, får flest med sina 8 platser. Därefter kommer Asien, AFC, med 5 platser. Hela fördelningen ser ut enligt följande:

 • Europa, UEFA – 8 platser
 • Asien, AFC – 5 platser
 • Nord- och centralamerika samt Karibien, CONCACAF – 3 platser
 • Sydamerika, CONMEBOL – 2 platser
 • Oceanien, OFC – 1 plats
 • Värdnationen – 1 plats
 • CONCACAF vs CONMEBOL playoff – 1 plats
 • Afrika, CAF – 3 platser

Fotbolls-VM 2019

Sommarens världsmästerskap drar igång den 7:e juni med öppningsmatchen mellan Frankrike och Sydkorea på Parc des Princes. Fulla läktare väntas rama in tillställningen där Frankrike ska jaga upprättelse efter misslyckandet i EM 2017. Värdnationen, tillsammans med de regerande mästarna USA hålls inför mästerskapet som de största favoriterna att lyfta pokalen den 7:e juli. Sett till de stora spelbolagens odds på vinnare av VM 2019 är Sverige ett lag som kommer få kämpa hårt för att nå ända fram, även om ett VM-guld absolut inte ska hållas som en omöjlighet.

Val av värdnation

Redan år 2014 var det dags för världens nationer att lämna in sitt intresse för att arrangera VM 2019. Intresse fanns från ett flertal nationer, däribland Frankrike, Sydkorea, England, Nya Zeeland och Sydafrika. När intresseanmälan skulle bli konkreta bud föll alla länder utom Frankrike och Sydkorea bort. Valet låg därefter i UEFA’s Exekutiva Kommittés händer där en omröstning gav Frankrike ansvaret som värdnation. Frankrike blir i och med årets värdskap av dam-VM det fjärde landet att arrangera världsmästerskapet i fotboll för både herrar och damer. Sist Frankrike arrangerade ett stort fotbollsmästerskap var 2016 när herrarnas europamästerskap spelades i landet, då slutade det med en snöplig finalförlust, bättre lycka för damerna i sommar?

Gruppspelet – VM 2019

Gruppspelet i VM 2019 för damer består av 6 grupper, A-F. Sverige kommer att spela i grupp F där även de regerande mästarna USA befinner sig tillsammans med Thailand och Chile. En intressant grupp med motståndare som Sverige tidigare inte ställts mot i form av Thailand och Chile. USA är en nation som vårt svenska landslag har en lång och nära relation med, inte minst med tanke på att en av våra största tränarprofiler, Pia Sundhage, lett både det amerikanska och svenska landslaget. De båda nationerna har ställts mot varandra otaliga gånger genom historien, oftast i mycket jämna tillställningar där uddamålet varit avgörande.

Efter att alla lag mött varandra i vardera grupp kommer de två bäst placerade lagen och de fyra bästa treorna gå vidare till åttondelsfinal. Om två lag landar på samma poäng kommer följande faktorer i fallande ordning att fälla avgörandet: 1. Målskillnad 2. Antal gjorda mål 3. Inspelade poäng i inbördes möten.

Grupp A – Frankrike, Sydkorea, Norge, Nigeria

Turneringens värdnation Frankrike inleder med match mot Sydkorea på Parc des Princes, en match som man av allt att döma ska vinna. Sommarens VM blir Frankrikes fjärde världsmästerskap någonsin och nu hoppas Les Bleues kunna överträffa landets bästa resultat, det från 2011 då man nådde semifinal. Det franska damlandslaget förväntas vinna gruppen före Sydkorea, Norge och Nigeria. Amandine Henry heter Frankrikes största stjärna som måste pricka formen till mästerskapet om det ska bli någon framskjuten placering för värdnationen. Den defensiva mittfältaren spelar till vardags i Lyon och har under sin karriär lyckats fylla trofféskåpet med en rad utmärkelser och pokaler.

Norge tog sig till VM 2019 genom att lägga beslag på förstaplatsen i kvalgruppen, bland annat före de regerande europamästarna Nederländerna. Landet är ett av få som kvalificerat sig för samtliga VM-slutspel och kan även stoltsera med ett guld från 1995.

Grupp A förväntas bli en kamp om platserna bakom Frankrike mellan Norge, Sydkorea och Nigeria. Flera skickliga nationer i Grupp A kan leda till att hela tre av lagen tar klivet vidare till åttondelsfinalerna.

Grupp B – Tyskland, Kina, Spanien, Sydafrika

Tyskland är nationen att slå i Grupp B där även Kina, Spanien och Sydafrika huserar. Oddset på tysk gruppseger är knappast spelbart och allt annat än seger för de tyska damerna i gruppen vore en stor skräll. Tyskland har deltagit i samtliga upplagor av världsmästerskap som arrangerats, där man även lyckats stå som segrare vid två tillfällen, 2003 och 2007. Vägen till VM 2019 för de tyska damerna inleddes med en överraskande förlust mot Island innan man tog sig samman och vann de resterande sju matcherna utan att släppa in ett enda mål. Dzsenifer Marozsan heter lagets stora stjärna som förväntas ställa till med stora problem hos motståndarna under sommarens mästerskap. Kampen om platsen bakom Tyskland kommer bli jämn mellan Kina, Spanien och världsmästerskapsdebutanten Sydafrika.

Grupp C – Australien, Italien, Jamaica, Brasilien

Gruppen beståendes av Australien, Italien, Jamaica och Brasilien har alla förutsättningar till att bli ett riktigt getingbo. Brasilien, med svenskbekantingen Marta som lagets största stjärna, har funnits med i alla världsmästerskap men saknar fortfarande ett guld. Även om man inte ses som en av de stora guldfavoriterna inför VM 2019 visar brasilianskornas spel från VM-kvalet att nationen är att räkna med, 7 av 7 vinster med ett målsnitt på 4.42/match.

Australien förväntas bli landet som utmanar Brasilien om förstaplatsen i gruppen. Kontinenten från söder rankas som nummer 6 i världen trots att man aldrig nått längre fram i ett VM-slutspel än kvartsfinal. Sam Kerr heter spelaren som ska göra det för Australien i sommar, en offensiv pjäs som nominerades till FIFA Player of the year. Italien och Jamaica kommer få slita hårt om de ska nå en plats i åttondelsfinalerna.

Grupp D – England, Skottland, Argentina, Japan

England förväntas vara med och slåss om medaljerna i sommarens VM i Frankrike. I Grupp D, där även Skottland, Argentina och Japan befinner sig, ska England ges störst chans att ta sig vidare till åttondelsfinalerna. Phil Neville kommer leda det engelska damlandslaget och hoppas kunna ta nationen till det första VM-guldet någonsin. Japan kommer vara nationen som hotar närmast bakom medans Skottland och Argentina kommer få hoppas på avancemang via tredjeplatsen. Räkna med ett hett möte den 9:e juni när England ställs mot grannarna från norr, Skottland. Argentina kommer med största sannolikhet bli gruppens slagpåse. Landet från Sydamerika gör sitt tredje mästerskap någonsin men har aldrig lyckats med bedriften att ta sig förbi gruppspelet. Resan till VM gick via playoff-spel mot Panama, ett möte man vann med totalt 5-1 efter två spelade matcher.

Grupp E – Kanada, Kamerun, Nya Zeeland, Nederländerna

Kanada är en nation som räknas in bland de allra bästa när det kommer till damfotboll. Nationen är rankad som nummer fem på FIFAs världsranking, detta utan att lyckats vinna ett världsmästerskap. Bästa placeringen i ett världsmästerskap är fjärdeplatsen från 2003, en prestation man hoppas kunna överprestera under sommaren. Lagets stora stjärna, tillika spelaren som alla kanadensare hoppas ska pricka formen till VM 2019, är den mycket rutinerade Christine Sinclair som gör sitt fjärde VM-slutspel. Kanada kommer ställas på hårt prov i en grupp där bland annat Nederländerna också huserar. De regerande EM-guldmedaljörerna, Nederländerna, har nått höga höjder under de senaste åren och är likt herrlandslaget på väg mot en ljus framtid. Tränare Sarina Wiegman utnämndes till 2017 års bästa tränare för sina framsteg med det Nederländska landslaget. För The Oranje Leeuwinen, som landslaget kallas hemma i Nederländerna, krävdes det playoff mot Danmark och Schweiz för att ta en plats i sommarens världsmästerskap.

Bakom Kanada och Nederländerna förväntas Nya Zeeland och Kamerun få göra upp om platserna tre och fyra. Ingen av dessa nationer ska ha någon chans att utmana de två uttalade favoriterna i Grupp E.

Grupp F – USA, Sverige, Chile, Thailand

De regerande världsmästarna USA kommer bli Sveriges största utmaning i kampen om förstaplatsen i Grupp F. USA är den nation som vunnit VM flest gånger genom historien med sina tre titlar. Man har deltagit i samtliga sju världsmästerskap och nått hela vägen fram till final i fyra av dessa. Landet behöver knappast någon närmare beskrivning, USA är en nation som dominerat damfotbollen under flera år och kommer med största sannolikhet göra så även i framtiden. I den central- och nordamerikanska tävlingen CONCACAF gjorde man processen kort med samtliga motståndare, från gruppspel till final. 26-0 i målskillnad på fem matcher gav USA den åttonde titeln genom historien och en plats till sommarens VM i Frankrike.

Sverige har nått samtliga sju VM-slutspel som arrangerats men har ännu inte lyckats lägga beslag på guldmedaljerna. En final har det blivit genom åren, därför hoppas Peter Gerhardsson och damerna på en efterlängtad framgång under sommaren. Det tråkiga slutet på EM 2017 har lagts åt sidan och fokus ligger nu fullt ut på VM 2019, ett mästerskap som förhoppningsvis kan tända det svenska intresset för damfotboll. Grupp F som man spelar i är en grupp som Sverige ska ha alla chanser i världen att gå vidare från. USA kommer bli ett test och visst kommer de svenska damerna att ses som underdogs mot de regerande världsmästarna, men mot både Thailand och Chile ska en svensk seger kunna utkrävas. Med Lotta Schelin som lagt skorna på hyllan kommer mycket av ansvaret att läggas på Stina Blackstenius. Schelin och Blackstenius var de enda målskyttarna för Sverige under EM 2017, ett facit man behöver förbättra om det ska bli något lyckat mästerskap för svensk del.

Thailand gör sitt andra världsmästerskap någonsin men har aldrig lyckats ta sig förbi gruppspelet. Chile är debutanter i VM-sammanhang och är tillsammans med Thailand tippade att få problem med både USA och Sverige.

Vad tror våra Svenska stjärnor?

Vi har fått äran att ställa några frågor till tre av våra landslagsstjärnor inför stundande VM. Läs vad Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Olivia Schough har att säga här.

Vilket lag, förutom Sverige, anser du är favorit till VM-guldet?

Fridolina Rolfö:  USA

Magdalena Eriksson: USA

Olivia Schough: Det tar emot att säga det men Tyskland… Alltid Tyskland…

Vilket lag kan skrälla i VM?

Fridolina Rolfö: Spanien

Magdalena Eriksson: Sverige

Olivia Schough: Sverige

Vem vinner skytteligan i VM 2019?

Fridolina Rolfö: Eugénie Le Sommer

Magdalena Eriksson: Mallory Pugh

Olivia Schough: Eugenie Le Sommer

Hur laddar du upp inför match?

Fridolina Rolfö: Äter pasta, dricker mycket vatten, lyssnar på skön musik och skrattar tillsammans med mina lagkamrater.

Magdalena Eriksson: Brukar alltid förbereda mig på mina motståndare, se klipp och analysera lite. Annars har jag inte speciellt många rutiner, brukar alltid sätta på en speciell spellista på Spotify.

Olivia Schough: Ställer klockan på 8, äter frukost, går ut och går/stretchar, vilar, lunch – MATCH!

Vad har varit den största utmaningen i förberedelserna inför VM?

Fridolina Rolfö: Som alltid att få ihop vårat spel i landslaget då vi inte har så många dagar tillsammans. Men jag har en god känsla.

Magdalena Eriksson: Det är alltid en utmaning med spel på landslagsnivå att hinna träna på allt man vill och få ihop sitt spel när man är samlad under så begränsad tid. Men vi har jobbat med sättet Peter vill spela under en lång tid nu och känner oss redo.

Olivia Schough: För mig personligen har det varit svårt att ta en startplats. Det är en tuff konkurrens på de offensiva positionerna. Lagmässigt tycker jag inte vi haft så stora utmaningar. Vi har slagit publikrekord och livet leker! Den största utmaningen blir att behålla denna goa känslan vi har nu under mästerskapet också.

Arenor under VM 2019

Under sommarens dam-VM i Frankrike kommer 9 stycken arenor från 9 olika städer att användas. Från en början var 12 städer med i diskussionen om att fungera som spelplats under VM, innan Nantes, Nancy och Auxerre föll bort på grund av olika anledningar. Arenorna i Frankrike håller genomgående hög internationell klass, inte minst efter EM 2016 som hölls i landet då flera arenor byggdes, alternativt renoverades. Av EM-arenorna från 2016 kommer tre stycken att användas även under sommarens mästerskap, Parc Olympique, Allianz Riviera och Parc des Princes.

Öppningsmatchen kommer att äga rum på Parc des Princes i Paris. Arenan i Lyon, Parc Olympique, kommer stå värd för de båda semifinalerna och finalen, detta eftersom staden Lyon ses som en stad i framkant vad gäller damfotboll och dess publik. Det finns fortfarande problem med att locka publik till damfotbollen i en stor stad som Paris, medan Lyon, en stad med ett av världens bästa klubblag inom damfotbollen, allt som oftast drar fulla hus när det vankas fotboll.

Parc Olympique, Lyon

Åskådare: 59 186

Öppnades: 2016

Matcher: Semifinal 1 & 2, Final

Parc Olympique Photo cred: Richard Mouillaud

Parc des Princes, Paris

Åskådare: 48 583

Öppnades: 1972

Matcher: Frankrike vs Sydkorea (7 juni), Argentina vs Japan (10 juni), Sydafrika vs Kina (13 juni), USA vs Chile (16 juni), Skottland vs Argentina (19 juni), Åttondelsfinal, Kvartsfinal

Parc de Princes

Allianz Riviera, Nice

Åskådare: 35 624

Öppnades: 2013

Matcher: England vs Skottland (9 juni), Sverige vs Thailand (16 juni), Japan vs England (19 juni), Åttondelsfinal

Stade de la Mosson, Montpellier

Åskådare: 32 900

Öppnades: 1972

Matcher: Kanada vs Kamerun (10 juni), Australien vs Brasilien (13 juni), Sydafrika vs Tyskland (17 juni), Kamerun vs Nya Zeeland (20 juni), Åttondelsfinal

Roazhon Park, Rennes

Åskådare: 29 164

Öppnades: 1912

Matcher: Tyskland vs Kina (8 juni), Chile vs Sverige (11 juni), Japan vs Skottland (14 juni), Nigeria vs Frankrike (17 juni), Thailand vs Chile (20 juni), Åttondelsfinal, Kvartsfinal

Stade Océane, Le Havre

Åskådare: 25 181

Öppnades: 2012

Matcher: Spanien vs Sydafrika (8 juni), Nya Zeeland vs Nederländerna (11 juni), England vs Argentina (14 juni), Kina vs Spanien (17 juni), Sverige vs USA (20 juni), Åttondelsfinal, Kvartsfinal

Stade du Hainaut, Valenciennes

Åskådare: 25 172

Öppnades: 2011

Matcher: Australien vs Italien (9 juni), Tyskland vs Spanien (12 juni), Nederländerna vs Kamerun (15 juni), Italien vs Brasilien (18 juni), Åttondelsfinal, Kvartsfinal

Stade Auguste-Delaune, Reims

Åskådare: 21 127

Öppnades: 1935

Matcher: Norge vs Nigeria (8 juni), Jamaica vs Italien (14 juni), Sydkorea vs Norge (17 juni), Nederländerna vs Kanada (20 juni), Åttondelsfinal

Stade des Alpes, Grenoble

Åskådare: 20 068

Öppnades: 2008

Matcher: Brasilien vs Jamaica (9 juni), Nigeria vs Sydkorea (12 juni), Kanada vs Nya Zeeland (15 juni), Jamaica vs Australien (18 juni), Åttondelsfinal

Sveriges chanser i VM 2019

Sverige kommer med en gång ställas på prov när man inleder mot Chile och senare Thailand, de två lag som man måste vinna över för att ha någon som helst chans till avancemang. Det kommer inte finnas några utrymmen till misstag mot varken Chile eller Thailand, då avslutande matchen mot USA är ett möte där man knappast kan räkna med tre poäng. 6 poäng ska vara Sveriges inför den potentiella gruppfinalen mot de regerande Världsmästarna. Skulle man sedan lyckas rubba USA är gruppsegern ett faktum. Mer realistiskt är dock en andraplats i gruppen för Sverige som då skulle ställas mot det andraplacerade laget från Grupp E.

Grupp E består av Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland och Kamerun, där de två förstnämnda förväntas göra upp om första- respektive andraplatsen. Kanada eller Nederländerna i en potentiell åttondelsfinal för det svenska damlandslaget är långt från en omöjlig uppgift. Vinst där för Sverige och vägen mot finalen känns relativt öppen. Värt att notera är att Sverige inte kommer kunna ställas mot USA en andra gång förrän i finalen om de båda nationerna går vidare från gruppen i form av etta och tvåa.

Ser man till spelbolagens odds inför mästerskapet ser Sveriges chanser till en framskjuten placering relativt goda ut. Guldet kommer bli tufft att nå med tanke på vilka nationer som finns med i mästerskapet, USA, Frankrike, Tyskland och England för att nämna några. Vägen till en final är dock överkomlig, inte minst om de svenska damerna skulle lyckas med att vinna över USA i kampen om förstaplatsen i Grupp E.

Sveriges matcher inför VM 2019

Sju stycken matcher kommer Sverige att spela innan det är dags att snöra på sig skorna för VM-premiären mot Chile den 11 juni på Roazhon Park i Rennes. Träningsmatchen mot Sydafrika den 22 januari sparkade igång fotbollsåret 2019, en match som slutade 0-0. En dryg månad senare var det dags för Algarve Cup där Sverige ställdes mot Schweiz, Portugal och Kanada. Seger mot Schweiz blev damernas enda framgång under miniturneringen som får ses som ett misslyckande. Tre träningsmatcher föranleder det kommande VM-slutspelet i Frankrike, 6 april mot Tyskland, 9 april mot Österrike och en stundande match mot Sydkorea den 31 maj. Matchen mot Tyskland förlorade de svenska damerna med 2-1 trots ett massivt hemmastöd på Friends Arena.

Revanschen kom dock bara dagar senare när Österrike slogs tillbaka med 2-0. Matchen mot Sydkorea i slutet på maj kommer bli Sveriges sista genrep inför VM, en match som spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.

Fotbolls-VM 2019 för damer på TV och stream

TV4-gruppen och SVT är ansvariga för livesändning av fotbolls-VM 2019 i Sverige. Du kommer att kunna se alla matcher live, både via TV och stream. För dig som föredrar att se matcherna via stream kommer CMORE och SVT play finnas som ett klockrent alternativ. Starttiderna för matcherna kommer vara densamma i Frankrike som i Sverige då länderna befinner sig i samma tidszon. Använd TVmatchen.nu, både via dator och mobil, för att enkelt och smidigt se vart samtliga matcher från dam-VM 2019 sänds. Tablån ifrån TVmatchen.nu uppdateras kontinuerligt för att ge dig den senaste informationen, både vad gäller avsparkstider och kanaler. Tjänsten är självklart helt gratis att använda!