El Clasico | Barcelona - Real Madrid Barcelonas Jordi Alba (vänster) mot Real Madrids Lucas Vazquez, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)

El Clasico – klassikernas klassiker

Den 1 mars möts fotbollsvärldens två giganter i El Clasico, som mycket väl kan avgöra kampen om La Liga. Men det är också en tillställning mellan bittra rivaler med fantastiska meriter på fotbollens finaste scener. Real Madrid tar emot FC Barcelona.

Intresset utanför Spaniens gränser

I Spanien är El Clasico det största, viktigaste, mest avgörande såväl som det mest infekterade mötet, säsong efter säsong. Men det är också en match vars intresse är minst lika febrigt utanför Spaniens gränser. När det gäller betting så är klubbarna två av de mest spelade i världen och El Clasico är en tillställning som lockar till sig massor med bettingentusiaster, vilket inte minst syns på etablerade sajter för betting såsom snabbare.com. Är intresset för betting stort går det ofta hand i hand med intresset för matchen i övrigt, vilket man kan konstatera tack vare det stora intresset för att följa matchen live via stream eller tv. Något som märks rätt tydligt på etablerade samlingssajter som till exempel tvmatchen.nu.

Europas mest framgångsrika klubbar

Det första mötet skedde redan 1902 när FC Barcelona tog emot Madrid FC och vann med 3-1. Det senaste mötet i december 2019 slutade 0-0, men det har runnit mycket vatten av rivalitet under mötets bildliga broar däremellan. Medan Real Madrid alltid setts som det spanska etablissemangets klubb, så har FC Barcelona varit lite av den katalanska rebellen. Politiska dimensioner vars rivalitet kryddas extra med tanke på att det handlar om två av Europas mest framgångsrika klubbar.

Jämnt genom årens lopp

Om man endast räknar riktiga tävlingsmatcher, så har dessa giganter möts 243 gånger. Real Madrid har 95 segrar, FC Barcelona 96 och det har slutat oavgjort vid 52 tillfällen. Onekligen jämt så det förslår, även om klubbarna har haft perioder av dominans, så hinner alltid historien ikapp när det gäller jämnheten. Det handlar dock för det mesta om dessa klubbar när väl La Liga ska avgöras, så även denna säsong, även om det inte har gått som tåget för någondera av klubbarna.

Inte helt friktionsfritt

FC Barcelona har exempelvis sparkat sin manager medan Real Madrid inte heller rosat marknaden på samma sätt som de ofta relativt kräsna fansen kräver. I inledningen av La Liga fanns där flera klubbar som såg ut att hota, men nu ser det ut som om det blir en kamp in på mållinjen mellan de två rivalerna.

Intensiv period

Real Madrid är nykorade Super Cup-mästare och båda klubbarna tog sig relativt enkelt vidare från Champions Leagues gruppspel. I åttondelsfinalerna möter Real Madrid svåra Manchester City medan det på papperet ser något enklare ut för FC Barcelona som bör besegra Napoli. El Clasico spelas mellan dubbelmötet i Champions League, vilket kan vara en faktor att ta med för dig som vill lägga ett spel.

Varje match en cupfinal

Visserligen är det två oerhört rutinerade spelartrupper som kan konsten att ladda om även när de avgörande matcherna duggar tätt. Nyckelspelare i Real Madrid är i första hand försvarsgiganten Sergio Ramos, som dessutom är oerhört målfarlig på fasta situationer. Anfallaren Karim Benzema är annars det stora hotet framåt, ofta uppbackad av framspelningar från mittfältare som Luka Modric och Toni Kroos. Dessutom lär Eden Hazard vara tillbaka efter skada. 

Ovisst

I Barcelona är det som vanligt Leo Messi som är den som allt kretsar kring. Har han en bra dag, så är han nästan omöjlig att stoppa. Bered er därmed på en fullkomligt oförutsedd historia på Santiago Bernabeu den 1 mars. Real Madrid har viss fördel av hemmaplan, men i övrigt kommer nog inga resultat fram tills matchen att kunna ge någon avgörande ledtråd om vartåt det lutar.