Det är dags för EM-kval!

Lördag den 23/3 inleder det svenska herrlandslaget i fotboll sin resa mot EM 2020. Förhoppningen är att de svenska fotbollssupportrarna ska få uppleva ett nytt mästerskap av samma kaliber som VM 2018.

Gruppen som Sverige hamnat i består förutom Sverige av Spanien, Norge, Rumänien, Malta och Färöarna. De första två matcherna spelas på lördag och på tisdag mot Rumänien och Norge. Sverige möter Rumänien på lördag, och för de som tror på en tuff match så kan det sägas att Rumänien är rankade 25:a i världen (Sverige 14:e plats).

I den omtalade turneringen Nations League så gick Rumänien obesegrade genom hela gruppspelet då man på 6 matcher vann tre och spelade tre oavgjorda. Motståndet då var bland annat Serbien som har många starka profiler i fotbollseuropa.

På tisdag spelar det svenska landslaget mot betydligt lägre rankade Norge (rankade 48) på bortaplan. Norge har ett riktigt ess i rockärmen då förbundskapten Lars Lagerbäck har stor kunskap kring det svenska landslaget och Janne Anderssons tankar. Lagerbäck fungerade lite som ett bollplank till Janne Andersson under dennes första tid som svensk förbundskapten för två år sedan.

EM-Kval Sverige – Rumänien 23/3 2019

Sverige mot Rumänien har historiskt sett varit mycket jämna drabbningar. På de tio matcher som lagen mötts under åren har Sverige vunnit fyra och Rumänien tre, dessutom har tre matcher slutat oavgjort. En av de oavgjorda matcherna skedde i VM 1994, där den berömda straffräddningen från Thomas Ravelli tog Sverige vidare till semifinal. Matchen på lördag kommer dock inte att gå till straffar, men den har stor betydelse för resten av kvalet.

Inför kvalet så ses Spanien som den stora favoriten i gruppen. Sverige, Rumänien och Norge anses vara de som ska göra upp om andraplatsen i gruppen och således en direktplats till EM.
Rumänien är som bekant ett svårslaget lag efter sin starka insats i Nations League. Med spelare i truppen från både spanska La Liga, italienska Serie A, och engelska Premier League så kan de rumänska spelarna helt klart vara ett ordentligt hot mot en svensk seger. Det som talar för Sverige är hemmaplan och ett gott självförtroende. Sverige har dock några tunga avbräck i laget då stjärnan Victor Nilsson Lindelöf valt att tacka nej till landslaget av personliga skäl. Den naturliga ersättaren Pontus Jansson skadade sig i senaste matchen och Andreas Granqvist dras med ljumskproblem.


Janne Andersson brukar kunna motivera spelare att höja sig i de viktiga matcherna och de återstår att se vilka som kommer bilda svenskt mittbackslås mot Rumänien. Framåt så har Marcus Berg en uttalat given plats i startelvan och han kommer troligen spela tillsammans med Victor Claesson på topp. Ett alternativ till Claesson på topp skulle kunna vara formstarke Alexander Isak som verkligen höjt sig efter flytten från tyska ligan till den holländska ligan.

EM-Kval Norge – Sverige 26/3 2019

Tisdagens match mellan Norge och Sverige kommer bli hård och troligen inte målrik. Lars Lagerbäck kommer med all sannolikhet veta precis hur han ska formera sitt lag för att stoppa Sverige. Ett strukturerat försvarsspel och snabba omställningar kan göra Norge till en mycket hård nöt att knäcka för Sverige, Norge har tre segrar på sina fyra senaste landskamper och ser detta gruppspel som den största möjligheten på många år att ta sig till ett mästerskapsslutspel. Skulle man dessutom kunna slå ut Sverige så vore det en riktigt stor bonus för det norska landslaget, Detta faktum ger de norska spelarna extra tändvätska och skulle Sverige inte vinna mot Rumänien på lördagen så kan definitvt Norge ha en mycket stor chans på tisdag.

Spelbolagen ser Sverige som knapp favorit, men skadorna på svenska nyckelspelare kan oroa laget. Den ständigt omtalade supertalangen Martin Ödegaard har äntligen blommat ut till en toppspelare i Europa och svenskbekanta Bråtveit (Djurgården) och Elyounoussi (AIK) har visat fin form. Den norska hemmapubliken kommer göra allt för att stötta sitt lag mot ”storebror” Sverige. Rent spelarmässigt så kanske Sverige har ett litet övertag på pappret, men alla vet att norrmän hatar att förlora mot Sverige. Som tidigare sagt så kan hela kvalet påverkas mycket av hur denna första kvalhelg går. Får Sverige en stark start mot Rumänien så kan man mycket väl vinna mot Norge av bara farten. En bra start i detta kval skulle betyda mycket på resan mot EM 2020.

→  All sport på TV