Klassiska Manchesterderbyn: Man City – Man United

Genom åren har vi fått se många spännande och högintressanta derbyn spelas mellan Manchester-klubbarna. Rivaliteten mellan Manchester United och Manchester City har blivit betydligt mer spektakulär sedan City fick in miljarder från Förenade Arabemiraten och blivit en av världens bästa klubbar.
Trots att det är en bit kvar till Manchester Uniteds prisskåp kan Cityfansen i alla fall glädjas åt att de har tre ligatitlar sedan United tog sin senaste. Men redan innan Citys dominans har det spelats många dramatiska och intressanta Manchesterderbyn genom tiderna.

→  All sport på TV

Manchester United – Manchester City 1-6
Oktober 2011

Detta har beskrivits av Sir Alex Ferguson som hans värsta dag som ansvarig för Man United när City fullständigt körde över United på deras hemmaplan. Dagen innan hade Mario Balotelli hamnat i blåsväder sedan en fyrverkipjäs gått av inne i hans hus men på planen skulle han hamna i fokus av andra anledningar. Efter 22 minuter gjorde hans matchens första mål och lyfte upp sin matchtröja och visade upp undertröjan där det stod ”Why Always Me?”. En klassisk stund för italienaren och efter att Jonny Evans tagit rött kort rann det iväg målmässigt i matchen. Efter att Balotelli gjort ytterligare ett mål fortsatte målfesten med mål från Sergio Agüero, Edin Dzeko och David Silva.

Manchester United – Manchester City 4-3
September 2009

Detta är kanske det mest dramatiska Manchester-derbyt som någonsin spelats i fotbollshistorien, i alla fall i modern tid. City hade spenderat över 1 miljard på nyförvärv under sommarfönstret och bland annat plockat den forne Man Utd-anfallaren Carlos Tevez. Men den här gången var det United som skulle få det sista ordet.

Redan efter två minuter gjorde Wayne Rooney 1-0 men Gareth Barry skulle kvittera för bortalaget. Darren Fletcher gjorde därefter 2-1 men Craig Bellamy kunde kvittera. När 10 minuter återstod gjorde Fletcher ytterligare ett mål men efter att Rio Ferdinand stått för en otrolig tabbe i matchens slutskede var det kvitterat efter ytterligare ett mål av Bellamy. Matchen skulle  hur som helst få ett ännu mer dramatiskt slut när Michael Owen av alla människor avgjorde i matchens sjätte tilläggsminut och bärgade segern till 4-3.

Manchester United – Manchester City 2-1
Februari 2011

Själva matchen var inte direkt spektakulär spelmässigt och det såg länge ut att sluta 1-1. Manchester Ciy var det bättre laget för dagen men det är inte alltid det bästa laget vinner. I minut 78 slog Nani ett inlägg som Wayne Rooney mötte med en cykelspark. Joe Hart i Citymålet kunde bara titta när bollen gick in i hans vänsta kryss. Frågan är om något mål i derbyt har varit vackrare.

Manchester City – Manchester United 3-1
November 2002

2002 var Manchester City inte den klubb de är idag men de fick i alla fall möjligheten att skryta om att de var bäst i stan. Shaun Goater är en av Citys största genom åren och det hade ryktats om att han var på väg bort efter värvningarna av Jon Macken och Nicolas Anelka. Men Goater bet ihop och stannade för en sista säsong, något han inte skulle ångra.

I den 26 minuten gjorde han sitt 99:e mål för klubben efter att Nicolas Anelka och Ole Gunnar Solskjaer tidigare gjort mål i matchen. Men det var minut 50 som skulle bli extra minnesvärd för anfallaren när han sköt in 3-1 bakom Fabian Barthez, sitt 100:e mål för klubben. Värt att notera är att Peter Schmeichel stod i mål, fast för City.

Manchester City – Manchester United 2-3
December 2012

Ungefär sju månader efter att Manchester City säkrat ligatiteln på det mest dramatiska sättet någonsin i Premier Leagues historia var det ett revanschlystet Manchester United som åkte till den ljusblå delen av staden. United hade ledningen i ligan med tre poäng före City som fram tills denna match var obesegrade.

Wayne Rooney gjorde två mål inom den första halvtimmen och många trodde att det skulle bli en enkel seger för de rödklädda. Men som så många gånger förr tog matchen en oväntad vändning när Yaya Toure och Pablo Zabaleta reducerade och kvitterade.

Men Fergie Time vore inte Fergie Time utan en anledning och i den andra tilläggsminuten drog Samir Nasri på sig en frispark precis utanför straffområdet. Fram klev Robin van Persie och avgjorde på stopptid till 3-2. United gick sedan och vann ligan i Sir Alex Fergusons sista säsong. Det var senaste gången Man Utd vann Premier League.

Inför helgens Manchesterderby

Det hade kunnat vara en match mellan två lag som slåss om ligatiteln. Men när Manchester City har gått som tåget och radat upp 21 raka segrar i samtliga turneringar har den röda delen av Manchester tappat formen. Det är framförallt offensiven som varit det stora problemet för United. Solskjaers mannar har spelat 0-0 tre matcher i rad och efter urladdningen och 9-0-segern mot Southampton i början på februari har klubben en vinst och fyra oavgjorda på de fem senaste matcherna i Premier League. När poängtappen dessutom kommit mot West Bromwich, Everton, Chelsea och Crystal Palace blir det tufft att utmana om ligatiteln.

För Manchester City finns det däremot inte mycket som tynger för tillfället. Trots att laget spelat utan ordinarie anfallare i princip hela säsongen, samt haft storstjärnan Kevin de Bruyne borta under 2021, har Guardiola lett laget till 21 raka segrar. City ser otroligt starka ut och leder ligan med 14 poäng inför helgens derby. Det spelar ingen roll om det är Liverpool, Tottenham eller Arsenal som stått på andra sidan, City har varit överlägsna och frågan är inte om de vinner Premier League utan snarare när. Skulle de vinna derbyt mot United är de 17 poäng före med tio omgångar kvar. Med tanke på att det är ett formsvagt och skadedrabbat Leicester som ligger trea och David Moyes West Ham som just nu har fjärdeplatsen kan shejkerna från Abu Dhabi redan nu boka in segerbanketten.

Allting talar för att City också kommer att vinna komfortabelt mot United. Men samtidigt är bortalaget som bäst när de får spela kontringsspel mot högt stående motståndare. Fast med tanke på hur effektiviteten och formen varit från United de senaste veckorna, samtidigt som Manchester City är löjligt starka för tillfället, är det svårt att föreställa sig en annan utgång än seger för hemmalaget.