Derby of Manchester!

Manchesterderby!


På söndag är det dags för säsongens första stora Manchesterderby, ett derby som är väldigt viktigt på många sätt. Manchester City har startat säsongen urstarkt och är obesegrade efter 10 omgångar med åtta vinster och två oavgjorda matcher. På andra sidan så har Manchester United startat knackigt utan något direkt flyt i spelet. Det speglar sig såklart i tabellen där City ligger i topp och United hittas nere på sjunde plats.
Hitta information om derbyt och alla andra matcher här

Citys väg mot toppen

Resan började så smått säsongen 2007/2008, vilket var första gången på 27 år som City gick vinnande ur båda säsongens derbyn, då med svenske Sven-Göran Eriksson som manager.
Sedan 2010, efter ägarbytet i City som med sina ekonomiska muskler och stora visioner byggt ett storlag, har detta möte gått från ett häftigt derby till ett häftigt derby mellan två världslag.

I december 2009 tog Roberto Mancini över City, som den säsongen slutade femma. Säsongen därpå vann man sin första stora titel sedan ligacuptiteln 1976 då  Stoke City besegrades i FA-cupfinalen och det var här det började gå snabbt framåt. Säsongen efter säkrade man guldet i den sista omgången i Premier League, ett klassiskt mål från Aguero i slutsekunderna.

Pep Guardiola tog över Manchester City inför säsongen 2016/17 och det började inte speciellt bra, han slog sitt egna rekord för matcher utan vinst, sex till antalet. Säsongen slutade utan troféer för första gången som manager. Säsongen efter märktes en stor skillnad i City, spelet fungerade och Guardiolas taktik såg ut att ha tagit fäste. City vann ligacupen och tog relativt enkelt hem Premier league-titeln, man slog rekord i antal poäng på en säsong och kallas ett av de bästa lagen i Premier League-historien.

Problemen efter en era

Sedan Sir Alex Ferguson avgick som manager för Manchester United har det gått knackigt, flera tränare har försökt men inte lyckats hitta någon direkt identitet i laget.
Sedan två år tillbaka står José Mourinho vid rodret och det har gått väldigt mycket upp och ner. Under sin första säsong så lyckades han och United vinna Europa League och på så sätt säkra en Champions League-plats. Tillsammans med ligacuptiteln så var detta ett fullt godkänt resultat trots en sjätteplats i ligan.

Under hans andra säsong började det bra med vinster i sex av de sju första matcherna, trots detta så lyckades City spela ännu bättre och efter halva säsongen så såg det klart ut att City var alltför starka.

 

United börjar hitta formen

Trots Citys framfart denna säsong så finns det inga garantier för vinst i en match som denna. Favoriter är dom med rätta men ett derby är ett derby och allting kan hända. Manchester United har tre vinster och en oavgjord på sina fyra senaste i Premier League och har visat att det finns en kämpaglöd och tro som saknats tidigare under säsongen och efter vinsten borta mot Juventus i Champions League lär självförtroendet vara på topp.

City å andra sidan är som sagt obesegrade i ligan och ser ut att göra mål när dom vill och har bara släppt in 4 mål i Premier League på hela säsongen, med en målskillnad på +29. Deras Champions League-kampanj startade med en förlust hemma mot Lyon men efter det har det lossnat även där.

Spelare i form, spelare ur form

United:

En av anledningarna till att Manchester United har spelat bättre på senare tid är att Anthony Martial har varit i storform, fem mål de fyra senaste i Premier League. Tvärtom kan vi säga om Romelu Lukaku som inte alls fått det att stämma den sista tiden. Något som glädjer många United-fans är att Rashford fick stänka in vinstmålet i förra omgången mot Bournmouth vilket såklart ger förhoppningar om en självförtroendeboost.

City:

I City som haft en väldigt fin säsongsöppning är det svårt att hitta svackor utan snarare får vi se på spelare som vuxit och ser ut att vara på väg att bli tongivande i ett lag som kommer att vara med i toppen denna säsongen. Bernardo Silva, Raheem Sterling och Aymeric Laporte är alla spelare som bidragit till Citys framgång i år och kan dom bibehålla denna form så kommer Guardiolas lag att bli svårslaget.

Hur som helst så kommer detta möte att vara väldigt intressant ur många vinklar, ska City fortsätta gå obesegrade, ska United fortsätta uppåt i tabellen och ska Mourinho som han så ofta gör när han har kniven mot strupen ta de tre så viktiga poängen och i samma veva slå sin nemesis Guardiola?
Söndag 17:00 är det avspark och världen tittar på!

 

Statistik sedan säsongen 2010/11

Matcher: 23

Manchester United vinster: 10

Manchester City vinster: 10

Oavgjorda: 3

 

Skyttekungar:

  1. Wayne Rooney, 11 mål
  2. Sergio Aguero, 8 mål