Nya UEFA Champions League regler för 2024/2025
För första gången sedan tidigt 2000-tal, när UEFA skrotade ett kval bestående av ett gruppspel och ersatte det med utslagsrundan, har Champions League-turneringen genomgått en stor förändring. Vid sidan av att antalet lag som deltar i turneringen har utökats och att slutspelet ser annorlunda ut, har det tidigare gruppspelet ersatts av en ligafas. Det är nya Champions League regler som kommer att ha stor inverkan på turneringen.
Det nya formatet innebär fler matcher för varje klubb som deltar, mer varierat motstånd och även bättre chanser för mindre klubbar att avancera både till turneringen i sig men också vidare till slutspelet.
Beslutet att förändra formatet för turneringen och att addera nya Champions League regler till tävlingen togs i maj 2022. Drygt två år senare får vi nu för första gången se hur det nya formatet ter sig.
Utökning av antalet lag i Champions League
En del av förändringen av Champions League är att antalet klubbar som går in i huvudturneringen har utökats. Fram till 2023/24 var det 32 klubbar som deltog, medan det från och med 2024/25 får plats med 36 klubbar.
Likt tidigare har Europas stora fotbollsnationer flest klubbar, baserat på ländernas koefficient-poäng. För svensk del är det fortfarande en klubb som deltar i kvalspelet men möjligheten till fler klubbar i turneringen och en enklare väg in i ligafasen har förbättrats med det nya formatet.
Den självklara fördelen med nya Champions League regler kring antalet klubbar i turneringen är såklart att fler fans får se sina lag på den största scenen och att intresset för turneringen därmed ökar.
Det nya Champions League-formatet
Två ord på engelska som beskriver det nya formatet är “Swiss Model”, som är namnet på modellen med en ligafas istället för gruppspel. För Champions League 2024/2025 delas lagen inte in olika grupper med ett begränsat antal motståndare.
Modellen innebär istället att alla klubbarna är en del av en stor liga, en serie. Precis som i vilken annan serie som helst kämpar lagen om att ta så många poäng som möjligt och placera sig så högt upp i tabellen som möjligt.
Att det tidigare gruppspelet ersattes med en ligafas innebär att varje klubb nu har 35 konkurrenter i den inledande delen av turneringen, istället för tre som var fallet i ett gruppspel tidigare.
Nu kommer förvisso inte alla lag att möta varandra, men det kan absolut bli tal om en duell mot ett annat lag i tabellen som man inte har på sin lott. Därmed ökar också intresset för andra matcher där ens favoritlag inte nödvändigtvis är inblandat.
Förändringar kring lottningen
När lottningen till Champions League ska genomföras både i 2024/25 års turneringen och framtiden kommer vi att få se fyra potter med nio lag i varje pott. Från varje pott ska varje klubb sedan hämta två motståndare.
Ett lag som är med i lottningen kommer att få åtta motståndare som utgör deras unika serie av matcher under ligafasen. Det spelar med det mindre roll vilken pott som en klubb är en del av, eftersom man även från sin egen pott kommer att få två motståndare.
Lottningen genomförs inte på samma sätt som tidigare, med hjälp av enbart bollar som öppnas och visar en motståndare. Nu bidrar även en automatiserad lottningsprocess till att allting blir rätt i slutändan.
Ett par restriktioner finns, bland annat kring att två lag från samma nation inte får spela mot varandra redan i ligafasen. En klubb kan dessutom inte möta mer än två motståndare från samma nation.
I slutändan ska lottningen bidra till att varje klubb har en unik väg av åtta olika motståndare, två från varje pott, att spela ta sig an när ligafasen inleds.
Upplägg för Champions League-ligafas och spelschema
Med fler motståndare kommer även fler matcher. Ett lag som går in i ligafasen av Champions League 2024/25 har åtta matcher mot lika många olika motståndare att se fram emot.
Ligafasen i Champions League pågår från slutet av september 2024 till slutet av januari 2025. Under tiden kommer varje lag att spela fyra matcher på hemmaplan och fyra matcher på bortaplan.
Eftersom det traditionella gruppspelet är borttaget blir det än viktigare att behandla varje match som en egen historia och försöka ta så många poäng som möjligt, samt att bättra på målskillnaden i varje match som spelas.
Vilka matcher som ett lag spelar på hemmaplan respektive på bortaplan kommer också att lottas. Här spelar seedningspotterna roll eftersom varje lag spelar en match på hemmaplan och en på bortaplan mot lag från respektive pott.
Tidigare har gruppspelet i Champions League avslutats senast i mitten av december. Med ytterligare två matcher som ska spelas får fotbollsälskare världen över ta del av matcher i den första delen av turneringen som spelas fram till slutet av januari.
Kvalificering till slutspel och playoff-rundan
En annan stor förändring är kring vägen till slutspel, hur många lag som går vidare och vad som gäller för lag som inte lyckas ta sig till slutspelet i turneringen. Tidigare har det till exempel funnits en räddningsplanka i form av slutspelet i Europa League.
Nya Champions League regler 2024/25 gör att inget lag från Champions League kan få en andra chans i Europa League. Istället är det färdigspelat för lagen som inte lyckas ta sig till slutspel i Champions League den här säsongen.
Av 36 lag kommer åtta lag att gå direkt till slutspel, där den inledande rundan är åttondelsfinaler. Lag 25-36 i tabellen har spelat färdigt för den här gången och för lag 9-24 i tabellen väntar ett spännande playoff.
I playoff kommer den övre halvan av lag 9-24, det vill säga lag 9-16, lottas att möta ett lag från den nedre halvan av samma grupp. Dessa spelar sedan ett playoff över två matcher om en plats i åttondelsfinalerna.
Även här har det nya formatet bidragit till mer spänning och större vikt av varje poäng och varje mål under ligafasen. Det finns en stor chans att till exempel målskillnad eller inbördes möten avgör placeringar när ligan summeras i slutet av januari 2025.
Tiebreakers och ranking
För att avgöra placeringarna i tabellen är det självklart antalet poäng som väger tyngst. Vi kommer dock att få se flera exempel där poäng inte räcker för att skilja två eller fler klubbar åt, och då måste ytterligare skiljelser göras. Nya Champions League regler för tiebreakers är enligt följande:
- Antal poäng
- Målskillnad
- Antal gjorda mål
- Antal gjorda mål på bortaplan
- Antal vinster
- Antal vinster på bortaplan
- Antal poäng som lagens motståndare har samlat in under ligafasen
- Den kollektiva målskillnaden för lagens motståndare under ligafasen
- Antal mål som lagens motståndare har gjort under ligafasen
- Lägst antal fair play-poäng för röda och gula kort
- Klubbarnas koefficient hos UEFA
Medan flera punkter är självklara kan framför allt punkt 7-8 nämnas som nya Champions League regler. Här kommer motståndarnas prestationer under ligafasen även kunna spela roll för utfallet i tabellen.
Ett exempel är att om Lag 1 har åtta motståndare som samlar in 50 poäng, kommer det att väga tyngre än om motståndarna för Lag 2 samlar in 45 poäng totalt. För att detta ska bli aktuellt krävs dock att de sex punkterna före i listan över tiebreakers inte kan skilja lagen åt.
Registrering av spelare och byten
När det kommer till registrering av spelare och byten under matcherna är mycket sig likt. För ligafasen kommer varje klubb behöva lämna in en lista på 25 spelare, bestående av minst två målvakter, senast den 3 september 2024.
Av 25 spelare måste åtta spelare vara “lokalt tränade spelare”. Två typer av spelare ingår i kategorin. Den ena är spelare som har varit i klubben under tre år eller i totalt 36 månader mellan åldrarna 15 och 21.
Den andra är spelare som har varit verksamma inom samma förbund under tre hela säsonger eller som har varit verksamma under 36 månader mellan åldrarna 15 och 21.
En annan lista görs gällande spelare som är födda från 1 januari 2003 och senare. Det är spelare som kan registreras för en matchtrupp så sent som dagen innan match och användas vid till exempel skador eller avstängningar.
Ett byte av fullständig trupp kan göras med samma förutsättningar inför slutspelet. Den truppen ska lämnas in senast den 6 februari 2025 och gäller från playoff och framåt i turneringen.
I övrigt är det totalt fem byten vid tre olika tillfällen som kan göras inom laget för varje match. Om en match i slutspelet går till förlängning får respektive lag ytterligare ett byte att göra vid ett tillfälle.
Påverkan på ekonomi och det kommersiella
Nya Champions League regler betyder även nya möjligheter till intäkter. För varje klubb innebär det nya formatet en ytterligare garanterad match på hemmaplan, med publikintäkter och andra intäkter som en följd av detta.
Mindre klubbar får med det nya formatet utökade möjligheter att komma in i turneringen och det innebär också att gapet mellan dessa klubbar och Europas större klubbar kan komma att minska i framtiden.
För varje match som spelas och poäng som delas ut kommer ytterligare intäkter. I ligafasen ger till exempel en seger drygt 24 miljoner kronor till det vinnande laget medan ett kryss betalar drygt åtta miljoner kronor.
Till nämnda intäkter kommer TV-pengar, sponsoravtal och annat som ökar i takt med den publicitet som varje deltagande klubb får.
Långsiktiga konsekvenser och framtiden för turneringen
Det nya formatet för Champions League är fortfarande i sin vagga och det blir ett test under säsongen 2024/25 för att se vad klubbarna, fansen och andra aktörer tycker om upplägget, som såklart kan komma att ändras längre fram.
Med fler klubbar som kan ta sig in i turneringen kommer möjligheten för mindre fotbollsnationer i Europa att hävda sig i sammanhanget att förbättras. Med det kan rankingen, till exempel varje nations koefficient, att skifta över tid.
Det återstår att se vilka klubbar som drar mest nytta av de nya Champions League regler som gäller från säsongen 2024/25. De stora klubbarna från stora fotbollsnationer får ytterligare matcher till ett redan tight schema medan klubbar från mindre fotbollsnationer kan gå in i vissa matcher med bättre förutsättningar, till exempel genom mer vila.
För att ha hyfsad koll på vad som gäller är det viktigt att känna till att Champions League 2024/25 inte spelas i form av ett gruppspel utan som en ligafas. 36 klubbar istället för 32 innebär fler matcher att njuta av under säsongen.
När slutspelet närmar sig är det framför allt den inledande playoff-rundan för lag 9-24 som du ska ha koll på. Lag 1-8 i ligafasen får njuta av lite välförtjänt vila innan det är dags att ladda om till slutspelet.
Vi och många med oss fram emot vad Champions League har att erbjuda i framtiden och inte minst redan i årets turnering!
FAQ
De stora förändringarna är kring antalet deltagande klubbar, som har utökats från 32 till 36, samt det faktum att gruppspelet har tagits bort och ersatts av en ligafas. I en stor tabell innehållande samtliga lag i turneringen kommer poäng att delas ut för att avgöra placeringarna.
Swiss Model är ett upplägg som placerar alla deltagande klubbar i en stor tabell, där alla lag i detta fall inte möter varandra. Istället får varje lag spela åtta matcher mot åtta lottade motståndare och fokusera på att plocka så många poäng som möjligt.
De två nationer vars samtliga deltagande klubbar presterar bäst i årets turnering kommer att belönas med varsin ytterligare plats till nästa års upplaga. Till 2024/25 års upplaga av Champions League har platserna gått till Italien och Tyskland.
Framför allt kommer det att innebära två matcher mer på schemat, men också med mer intressanta matcher. Till exempel är det garanterat att de nio största klubbarna får möta två klubbar från samma pott, vilket bäddar för flera stora matcher under turneringens gång.
För mindre klubbar kommer en plats i ligafasen i Champions League innebära fler poängmöjligheter och även ytterligare matcher som bidrar positivt till deras ekonomi, till exempel i form av publikintäkter.
Kommentarer