-->

Champions League är äntligen tillbaka!

Äntligen är den här, Champions League! Längtan sedan november månad har varit lång och närmast olidlig, men nu är det återigen dags för världens bästa klubbslagsturnering att göra entré. Åttondelsfinaler står på schemat och det är ett par riktiga strutar vi har att se fram emot, eller vad sägs om Juventus – Atletico Madrid, Manchester United – Paris Saint-Germain och Liverpool – Bayern München för att nämna några. För dig som låtit Champions League försvinna ut i periferin under de mörka julmånaderna kommer här en genomgång av veckans samtliga möten.

Tablå för Champions League på TV och Stream här!

12/2 Tisdag

AS Roma – FC Porto 21:00

Stadio Olimpico, Rom

På förhand en av de svagare matcherna rent styrkemässigt utav de åtta åttondelsfinaler som vi har att se fram emot. Porto är ett lag vi är vana vid att se i dessa sammanhang och nu hoppas man på att återupprepa bedriften ifrån säsongen 2014/15 då man gick till kvartsfinal. För Romas del är detta den sjunde gången som laget är framme i åttondelsfinal, vid tre tillfällen har man tagit sig vidare till kvartsfinal. Förra säsongen slutade i succé för Di Francesco och hans Roma som tog sig hela vägen till semifinal.

Roma förlorade mot Liverpool i förra årets semifinal

I årets upplaga av Champions League-gruppspelet lottades Roma in en grupp tillsammans med Real Madrid, Viktoria Plzen och CSKA Moskva. Ett avancemang ifrån gruppspelet sågs mer eller mindre som ett krav. Tre vinster och tre förluster blev det vilket räckte till en andraplats bakom Real Madrid. Edin Dzeko visade hur viktig han är för dagens Roma med sina fem fullträffar under gruppspelet. Bosniern är en spelare som måste vara i form inför matcherna mot Porto om det ska bli något vidare spel i säsongens Champions League för laget ifrån Rom. Tråkiga nyheter för svensk del är att Robin Olsen ser ut att missa tisdagens match på grund av skada.

FC Porto har bett sina böner och skickat in önskelistan i tid, för en mer tacksam lottning under säsongens Champions League kunde de inte fått. Under gruppspelet ställdes man mot Schalke 04, Galatasaray och Lokomotiv Moskva i vad som ansågs som den svagaste gruppen. Uppgiften löstes med bravur och fem segrar och en oavgjord match låg till grund för en mycket stabil förstaplats. När lotten sedan föll på AS Roma i åttondelsfinalen drogs det säkerligen inte alltför djupa suckar i Porto-lägret, ett motstånd man aldrig förlorat mot under fyra tidigare möten.

Porto gick obesegrade genom gruppspelet

Domare – Danny Makkelie (Nederländerna)

Avstängningar: Pellegrini (AS Roma), Jesús Corona (FC Porto)

Missar nästa match vid gult kort: Éder Militão (FC Porto), Otávio (FC Porto), Pepe (FC Porto)

 

 

 

Snabbare Sport Betta på matchen hos Snabbare.com

12/2 Tisdag

Manchester United – Paris Saint-Germain 21:00

Old Trafford, Manchester

Tisdagskvällens höjdpunkt är den match som utspelar sig på Old Trafford mellan Manchester United och Paris Saint-Germain. För två månader sedan, när lottningen ägde rum, var det nog få som kunde ana dagens ingångsläge inför första mötet av två. Paris Saint-Germain hade precis vunnit sin grupp över både Liverpool och Napoli, man hade inte förlorat en match i ligan och fronttrion med Neymar, Cavani och Mbappé såg obehagligt svårstoppade ut, detta samtidigt som Manchester United, då ledda utav José Mourinho, hittade nya djup för sina bottenprestationer för varje helg som gick. Där och då kunde detta möte bara sluta på ett sätt – Idag? Om än lite fördel Paris Saint-Germain så näst intill vidöppet.

PSG:s gyllene trio

Historierna om hur Ole-Gunnar Solskjaer kommit in som en glädjespridare på Carrington, Manchester Uniteds träningsanläggning, har inte gått någon obemärkt förbi. Norrmannen har nu lett sitt lag i 11 matcher utan en enda förlust och uppladdningen kunde knappast vara bättre inför en match av tisdagens dignitet. Under gruppspelet ställdes Manchester United mot tufft motstånd i form av Juventus, Valencia och Young Boys, och även om det inte såg bra ut var man trots allt nära på att snuva Juventus på förstaplatsen men föll i sista matchen mot Valencia.

Ole Gunnar har fått ordentligt fart på Manchester United

Paris Saint-Germain ställs inför samma typ av lyxproblem under varje säsong. Ligan är ett avslutat kapitel runt årsskiftet och det blir istället insatserna i Champions League som får avgöra klubbens vara eller icke-vara. Åsikterna är många kring hur PSGs inhemska dominans gynnar laget eller snarare skadar spelarnas förmåga att prestera på topp när det väl gäller, som i till exempel Champions League. Oavsett så kunde laget önskat sig en bättre uppladdning inför tisdagens match. Neymar, lagets kanske mest bärande spelare, saknas och för bara en vecka sedan inkasserade laget sin första förlust i ligaspelet. Utan att lägga alltför stor vikt vid förlusten i sig, oroar det säkerligen Tomas Tüchel en hel del på hur den kom till där Lyon under stora delar av matchen kontrollerar tillställningen, något vi inte är vana vid att se när PSG spelar.

Svår match på förhand att förutspå en vinnare i där mycket kommer att handla om Manchester Uniteds förmåga att försvara sig mot några av världens skickligaste spelare, Neymar borträknad. Att Solskjaer fått fart på laget råder det inga tvivel om men för den som ska se kritiskt på det hela så har endast två av elva matcher varit mot topp-6 lag i Premier League. Nu är det helt andra prövningar laget ställs inför och att favoritskapet blivit så pass stort på hemmalaget som oddsen visar, runt 2.40 på Manchester United och 2.90 på Paris Saint-Germain, är ett tecken på att även spelbolagen hakat på den stora hypen kring Ole-Gunnar, rätt eller fel återstår att se.

Domare – Daniele Orsato (Italien)

Avstängningar: –

Missar nästa match vid gult kort: Matić (Manchester United), Valencia (Manchester United), Kehrer (Paris Saint-Germain), Neymar (Paris Saint-Germain), Verratti (Paris Saint-Germain)

Snabbare Betta på matchen hos snabbare.com!

Se Champions League med Viaplay här!