Carabao Cup – North London Derby

Det har gått knappt två veckor sedan Arsenal och Tottenham möttes senast, och det är knappt så att pulsen har lagt sig. Ligamatchen på Emirates Stadium var en sådan där tillställning som kommer refereras till under flera år framöver. 4–2 slutade matchen då, till Arsenals fördel. Om onsdagens ligacupmöte ens når upp till en bråkdel av den spänning och dramatik som vi bjöds på för två veckor sedan så finns det all anledning till att bänka sig för denna match!

Se tablå för alla matcher ifrån Carabao Cup här!

Mer än bara en match

Mauricio Pochettino har gjort klart att hans lag inte kommer påverkade av den senaste derbyförlusten in till onsdagens match. Laget har enligt den argentinska tränaren tagit stora steg under de senaste säsongerna, något som gör sig tydligt i hur snabbt man kommer över motgångar. Efter derbyförlusten för dryga två veckor sedan har Tottenham hunnit med att vinna sina tre ligamatcher samt kvalificera sig för slutspelet i Champions League genom en stark insats bort på Camp Nou mot Barcelona.

Inför onsdagens batalj ligger Tottenham fem poäng före rivalerna ifrån norra London i ligan. Enligt Pochettino visar detta på hur långt laget har kommit i sin utveckling, där fokus för ett par säsonger sedan låg mer på att jämföra sig med konkurrenterna snarare än att se till sina egna prestationer som man gör i nuläget. Ett framgångsrecept enligt managern som gjort att laget inte gräver ner sig efter en förlust likt den man åkte på senast på Emirates Stadium.

Oroväckande för Tottenhams del är den växande skadelistan som nu även inkluderar Eric Dier. Engelsmannen ser ut att bli borta till januari vilket betyder att Tottenham får klara sig utan hans tjänster under den intensiva jul- och nyårsperioden. Sedan tidigare finns Jan Vertonghen, Juan Foyth, Davinson Sanchez och Serge Aurier alla på skadelistan och missade senaste ligamatchen mot Burnley.

Smekmånaden över för Unai Emery

22 matcher, så länge varade Arsenals svit av förlustfria matcher. För en del kan förlusten senast mot Southampton legat på känn då spelet inte sett fullt så bra ut som under inledningen av säsongen. Tvärtom emot hur Tottenham reagerat efter derbyt så har Arsenal inte visat sig ifrån sin bästa sida. 2–2 borta mot Manchester United följdes upp av en knapp uddamålsseger hemma mot Huddersfield. Har bubblan som hela Arsenal befann sig i, spelare som supportrar, börjat tappa luft eller ska vi återigen få se en frenetisk och typisk Emery-ledd insats på onsdag.

Ligacupmatchen ska bli intressant ur flera aspekter, inte minst för att se om Arsenal verkligen kan leva upp till de förväntningar som de satt på sig själva efter en fantastisk säsongsinledning, eller om Tottenham och Mauricio Pochettino ska få en revansch ifrån senaste mötet.

Hos hemmalaget är det främst i de bakre leden som problemen hopar sig. Med Bellerin, Mustafi, Holding och Kolasinac alla osäkra eller borta från spel så är inte alternativen många för Emery. Möjligtvis får vi se någon av Jenkinson eller Maitland-Niles ta plats i försvarslinjen. Längre fram i plan så kommer mest troligt Lacazette få starta efter att ha blivit förpassad till bänken i förlustmatchen mot Southampton i helgen. Hur otroligt det än må låta så har Aubameyang, delad skytteligaledare med Mohamed Salah i Premier League, inte hittat nätet sedan senast lagen möttes. Trötthet eller inte, det här kan vara en match där anfallaren ifrån Gabon får starta på bänken.

Det är inget snack om att matchen på onsdag betyder mycket för båda lagen. Fram till denna omgång har lagen ifrån Premier League på ett eller annat sätt kryssat sig fram. Nu, med ett derby på schemat, är det andra förutsättningar. Tränarna vet om hur stor prestige det ligger bakom en match som denna och kommer inte riskera något med några halvhjärtade startelvor. Även om vi inte får uppleva en repris av derbyt för ett par veckor sedan så kommer det här med all säkerhet att bli en match du inte vill missa. Klicka här för att se vart du följer veckans matcher ifrån Carabao Cup! 

Samtliga kvartsfinaler ifrån Carabao Cup

18/12 Middlesbrough FC – Burton Albion

18/12 Leicester City – Manchester City

19/12 Arsenal – Tottenham

19/12 Chelsea – Bournemouth

Om en match skulle sluta oavgjort efter 90 minuter plus tillägg kommer straffsparksläggning att tillämpas med en gång. Det kommer med andra ord inte att spelas någon förlängning. Semifinalerna kommer att spelas i ett bäst av två upplägg där lagen spelar en hemmamatch och en bortamatch var. Nästa omgång av Carabao Cup kommer att spelas under januari månad och finalen i slutet av februari.