Foto: Joshua Hoehne | Unsplash

Ballon d’Or – Världens bästa spelare

För alla fotbollsspelare är Ballon d’Or en hett eftertraktad utmärkelse. Ballon d’Or ges ut varje år till den som anses vara världens bästa spelare den föregående säsongen, det finns ingen större individuell utmärkelse man kan vinna som individuell herr eller damspelare.

Ballon d’Ors historia

Priset har en lång historia och har genomgått en del förändringar sedan det delades ut första gången 1956 av France Football Magazine. Priset har delats ur varje år sedan 1956 förutom 2020 då utdelningen uteblev på grund av coronaviruspandemin.

Fram till och med 2006 var det enbart sportjournalister som kunde rösta fram vinnaren av Ballon d’Or. Sedan dess har även förbundstränare och landslagskaptener fått rösträtt.

Fram till 1994 var utmärkelsen reserverad för spelare från Europa, något som har det har blivit ändring på sedan priset slogs samman med FIFA World Player Award.

Sedan 2018 finns det även ett pris som tilldelas den damspelare som anses varit bäst i världen föregående säsong.

Det land som har flest Ballon d’Or-utmärkelser är Argentina med nio priser på tre olika spelare, på andraplats kommer Nederländerna med sju utmärkelser på tre olika spelare.

De klubbar som haft flest spelare som mottagit Ballon d’Or är Barcelona som har tolv utmärkelser på sex olika spelare, på andraplats kommer Real Madrid med elva utmärkelser på sju olika spelare.

Mer än en Ballon d’Or

Det är en hel del olika toppspelare som mottagit detta ärofyllda pris sedan det första priset delades ut 1956. I prisets historia är det enbart tio spelare som har vunnit priset mer än en gång, vi ska nu ta en titt på vilka dessa tio är.

6. = Karl-Heinz Rummenigge – 2

En av de största anfallarna i tysk fotbollshistoria tillsammans med Gerd Müller. Vi minns honom främst för sin tid i Bayern München där han spelade i 11 år och vann två ligatitlar, två Europacuper och två cuptitlar.
Rummenigge blev skyttekung i Bundesliga tre gånger under sin tid i Bayern, han vann även EM 1980 med Västtyskland.
I slutet av sin karriär spenderade han tre år i Inter, innan han lade skorna på hyllan i Servette år 1989.

6. = Alfredo Di Stéfano – 2

Den argentinskfödde men senare spanska landslagsspelaren var en av 50- och 60-talens absolut största anfallare. Efter att ha tillbringat början av sin karriär i Argentina och Colombia flyttade Di Stéfano till Real Madrid, där gjorde han över 300 mål och vann Europacupen fem gånger i rad.

Till denna dag delar han fortfarande rekordet för flest gjorda mål (18) mot Barcelona med Cristiano Ronaldo (mer om honom senare).

6. = Kevin Keegan – 2

Keegan var en av de största profilerna inom engelsk såväl som europeisk fotboll på 70-talet. Keegan tillbringade större delen av sin karriär i England, vi kommer ihåg honom från hans tid i Liverpool där han vann bland annat tre ligatitlar, en Europacup och två UEFA-cuper.

6. = Ronaldo – 2

Det finns Cristiano Ronaldo, Ronaldinho och Ronaldo, dock finns det bara en Ronaldo som går under smeknamnet ”il Fenomeno”. Ronaldo kommer garanterat att gå till historien som en av de mest extraordinära spelarna – trots sina allvarliga skador.
Hans talang var uppenbar redan i unga år, redan som 17-åring lämnade han Brasilien till förmån för holländska PSV.

Hans häftiga fart och fantastiska bollberöring var en livsfarlig kombination som satte skräck i alla försvar.
Ronaldo var inte rädd för att spela för rivaler från sina tidigare klubbar och spelare för både Barcelona och Real Madrid samt för både Inter och AC Milan.
Ronaldo gjorde mer än 400 mål i sin karriär, lyfte mängder av titlar och vann Ballon d’Or 1997 och 2002.

6. = Franz Beckenbauer – 2

Han anses av många ha varit den första moderna försvararen. Han tillbringade större delen av sin karriär i Bayern München där han skördade stora framgångar.

”Der Kaiser” saknar ingenting på troféhyllan: fem tyska ligatitlar, europeiska troféer och Intercontinenal Cup. Han vann Ballon d’Or 1972 och 1975.

3. = Marco van Basten – 3

”Svanen från Utrecht” är en av de mest begåvade och oturliga fotbollsspelarna i historien. Trots att han fick lämna den stora scenen redan som 28-åring lyckades Marco van Basten skriva in sig bland fotbollens största legender.

Genombrottet kom i Ajax redan som artonåring. Han flyttade sedan till AC Milan, där han vann allt värt att vinna. Van Basten vann även EM med det holländska landslaget 1988 i Västtyskland, i finalen gjorde han ett av de kanske snyggaste målen någonsin mot Sovjetunionen.

Marco van Basten vann Ballon d’Or 1988, 1989 och 1992.

3. = Michel Platini – 3

Michel Platini tillbringade sin karriär i tre olika klubbar, karriären startade i Nancy, sedan gick han vidare till Saint-Étienne och sedan kom han till Juventus, i Juventus vann han tre ligatitlar, en Europacup-titel samt en Cupvinnarcup-titel.

Platini spelade som offensiv mittfältare, även som mittfältare bidrog med ett stort antal mål. Platini vann Ballon d’Or 1983, 1984 och 1985. Han vann EM med Frankrike på hemmaplan 1984, i turneringen stod han för hela nio fullträffar!

3. = Johan Cruyff – 3

Det är svårt att definiera vilken position Johan Cruyff hade på planen. Under hans tid i Ajax och Holland, där totalfotbollen regerade, var han här, där och överallt.

Med Ajax vann han sex ligatitlar, tre Europacuper och en Intercontinental Cup samt Ballon d’Or 1971, 1973 och 1974.

Han fortsatte sin karriär i Barcelona, ​​där flödet av mål och segrar fortsatte för Cruyff tills han rundade av karriären i USA.

2. Cristiano Ronaldo – 5

Han är prototypen av den moderna fotbollsspelaren. Han är fantastisk när det kommer till styrka, snabbhet och bollkontroll. Han är en nästan ostoppbar anfallare som gör mål på löpande band i alla klubbar han representerat såväl som i landslaget.

Cristiano Ronaldo startade sin karriär i Sporting Lissabon innan det begav sig till Manchester United, i Manchester gjorde han 84 mål på 196 matcher från sin position på högerkanten.

Efter sex år i Manchester United flyttade Ronaldo till Real Madrid, en övergång som då var den största i historien. I Real Madrid vällde det in med både mål och troféer från början till slut.
Ronaldo har vunnit fem Ballon d’Ors (2008, 2013, 2014, 2016 och 2017). Portugisen har även vunnit EM med Portugal.

1. Lionel Messi – 6

På första plats hittar vi Cristiano Ronaldos stora rival de senaste åren – Lionel Messi. Deras fysik är väldigt olika, men de är båda fenomen när det kommer till att göra mål.

Messi togs till Barcelona vid bara 13 års ålder och tog med sig hela familjen från Argentina. Han är som sagt inte byggd på samma sätt som Ronaldo, men det ska man inte luras av. Messi är verkligen en finurlig spelare som fortsätter att leverera på den allra högsta nivån.

Det skulle ta lång tid att lista alla Messis troféer, så låt oss nöja oss med hans Ballon d’Or-triumfer. Här har den lille argentinaren vunnit 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 och 2019.

Favoriter att vinna Ballon d’Or 2021

Den 29 november ska årets Ballon d’Or delas ut, nedanför finner du favoriterna att vinna priset för säsongen 2020/21.

Lionel Messi – Messi har haft en tuff inledning på sin karriär i PSG där succén har uteblivit. Messi stod dock för en fin sommar då han ledde sitt Argentina hela vägen till final i Copa America där man slog rivalerna Brasilien, utöver vinsten i Copa America hade Lionel Messi en bra säsong i ett annars ganska svagt Barcelona.

Robert Lewandowski – Lewandowski är en given kandidat till årets Ballon d’Or, många anser att anfallaren borde ha vunnit redan förra säsongen om prisutdelningen inte hade uteblivit. Polacken har varit en målgaranti för Bayern de senaste åren och har varit nyckeln till deras framgång, förra säsongen slog han dessutom Bundesligas målrekord då han nätade hela 41 gånger i ligan på 29 matcher.

Jorginho – Mittfältsmaestron har varit lysande för Chelsea sedan Tuchel tog över i januari 2021. Utöver att ha vunnit Champions League med Chelsea lyfte Jorginho även EM-bucklan i somras med Italien. Jorginho blev uttagen till ”turneringens lag” i sommaren EM-slutspel samt så vann han även UEFA Men’s Player of the Year 2020/21.

Vem tror du kammar hem årets Ballon d’Or och blir krönt till världens bästa spelare?