BAHRAINS GRAND PRIX: EN NY SÄSONG BÖRJAR Foto: Charles-Adrien Fournier | Unsplash

BAHRAINS GRAND PRIX: EN NY SÄSONG BÖRJAR

Formel 1 är äntligen tillbaka och likt 2021 års säsong riktar vi blickarna mot Bahrain för årets första Grand Prix!

Det känns som om det var igår som Red Bulls Max Verstappen vann sitt första världsmästerskap före Mercedes åttafaldiga världsmästare Lewis Hamilton i det allra sista loppet på det allra sista varvet i Abu Dhabi. Kontroversena kring utfallet gjorde Mercedes-supportrarna ursinniga medan Red Bull-fansen var överlyckliga över att Verstappen äntligen tagit sin första titel.

Nu är det dock dags för en ny säsong, den sjuttioandra i ordningen.
Detta betyder att poängräkningen nu är nollställd och att vi har tjugotre fartfyllda och spännande race att se fram emot!

Formel 1 live på TV 2022

Sändningsrättigheterna för årets säsong innehas även detta år av Viaplay.
Utöver streamingtjänsten Viaplay kommer sändningarna från F1-kalendern visas på Viasat Motor samt så kommer utvalda sändningar och sammandrag visas på TV10.

Se alla kommande sändningar från Formel 1 nedanför

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Helgens Grand Prix i Bahrain

Bana: Bahrain International Circuit
Första Grand Prix: 2004
Sträcka: 5.412 km
Antal varv: 57

Bahrains Grand Prix-bana har varit en fin start på Formel 1’s tävlingskalender andra säsonger. Banan bjuder på bra omkörningsmöjligheter samt många snabba kurvor. Den hårda vinden och de varierande temperaturerna på banan i öknen är ytterligare utmaningar för både förarna och bilarna.

Den svåraste delen av F1-banan i Bahrain är utan tvekan vänstersvängen i nedförsbacke i kurva tio, som ibland verkar ta förarna på sängen. Den snabba infarten till kurva tolv är ett annat inslag där förarna verkligen kan ge gas och visa vad deras bilar går för.

Lewis Hamilton vann 2021 års race i Bahrain, det betyder dock inte att Mercedes nödvändigtvis kommer att korsa mållinjen först i år igen. Resultaten av de tester som alla team har gjort på banan under årets försäsong tyder på att Red Bull är teamet att slå i Bahrain. Tempot och hanteringen för Red Bulls ”RB18” har sett enastående ut. Verstappen verkar inte heller ha förlorat något av sin aggressivitet eller körförmåga som vi fick avnjuta förra året när han tog hem världsmästerskapet.

Ferrari som har haft några tuffa säsonger de senaste åren har överraskande nog gjort ett mycket fint  intryck på försäsongen. Vissa tror även att laget kan vara en av årets titelutmanare.
Hos Mercedes var tempot inte lika högt som vi är vana vid att se. Det kan förstås vara som så att Mercedes medvetet håller tillbaka för att överraska när säsongen drar igång på riktigt.
Under testerna verkade som om Mercedes hade problem med det som kallas porpoising, detta innebär att bilens fjädring ger efter på raksträckorna och bilen. Detta är något som bör åtgärdas under säsongen.

Bahrains Grand Prix 2022: Prognos

Det är aldrig lätt att förutse det första loppet av en Formel 1-säsong. Men om man ska gissa utifrån intrycken från försäsongen kan man inte komma ifrån att Max Verstappen är den klara vinnarfavoriten inför loppet i Bahrain. Efter sin världsmästerskapsvinst i december kommer han att vara full av självförtroende och vi ser ingen anledning till att han inte skulle fortsätta där han slutade förra året.

Andra nyheter från gridden är att Aston Martins Sebastian Vettel inte kommer till start då han har testat positivt för Covid-19. Aston Martins tyske reservförare Nico Hülkenberg ersätter den fyrfaldige mästaren.