UFC 232 – Inför årets största MMA-gala

Den 29:e december smäller det. Då får UFC-fansen äntligen se den efterlängtade returmatchen mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon Jones när de båda gör upp om lätt-tungviktstiteln drygt fyra år efter det omtalade mötet mellan de båda slagskämparna, en match som Jones vann på poäng med minsta möjliga marginal. Det var många som ifrågasatte domarnas beslut den gången och hävdade att svensken borde vunnit.

Under samma gala går dessutom Malmöiten Ilir Latifi en match mot amerikanen Corey Anderson. Platsen för fighterna var från början  T-mobile Arena i Las Vegas men har flyttats till The Forum i Inglewood, Kalifornien under ganska kontroversiella omständigheter. Då man hittat förhöjda värden på förbjudna substanser hos Jon Jones, värden som gör att Nevada State Atchletic Commission väljer att inte godkänna Jon Jones licens  men California State Athletic Comission anser att värderna är så låga att det inte kan påverka Jones och har därför godkännt hans licens.

Utan överdrift är det enkelt att påstå att detta är den största UFC-galan någonsin ur ett svenskt perspektiv. Framförallt kittlar det såklart extra mycket när ”The Mauler” och Jones ska göra upp igen efter den omtalade fighten 2013.

Här hittar du tider och var du kan se galan.

Förra mötet mellan Jones och Gustafsson

Alla svenskar med minsta intresse av UFC minns garanterat matchen mellan Alexander Gustafsson och Jon Jones från 2013. Precis som i kommande fight var förra mötet en match om lätt-tungviktstiteln men svenskarna hoppas på en annorlunda utgång eftersom Jones lyckades vinna på poäng i UFC 165 i senaste mötet. Då fick Gustafsson titel-matchen genom att ha vunnit sex raka fighter medan Jon Jones uppgift var att försvara titeln som världsmästare. Före matchen var det en hype och tittarna skulle inte bli besvikna.

”The Mauler” stod för en makalös insats och för första gången någonsin var Jon Jones hotad. Inför matchen var svensken knappast favorit och i princip alla experter sa inför matchen att Gustafsson inte skulle ha en chans. Framförallt var det genom boxningen som ”The Mauler” hade överläge mot amerikanen. Jones var på denna tiden överlägsen etta i sin viktklass men trots detta lyckades han bara med bedriften att få ner svensken i mattan en enda gång.

Alexander Gustafsson i sin tur lyckades också få ner Jones på golvet i oktagonen vilket han var den första någonsin att lyckas med. I fjärde ronden hade Gustafsson lyckats få Jones öga blodigt genom en enorm träff men när allt såg ut att gå svenskens väg svarade Jones med en armbåge som fick Gustafsson ur balans. ”The Mauler” lyckades ändå hålla sig på banan och i femte ronden var bägge fighters väldigt trötta men Jones hade lite mer energi att plocka fram.

Till slut fick matchen avgöras på domslut och domarna valde att ge segern till Jon Jones med minsta möjliga marginal som därmed behöll världsmästartiteln efter 48-47, 48-47 och 49-46. Efter matchen skulle många ifrågasätta domarnas beslut eftersom de tyckte att Gustafsson förtjänat att vinna matchen.

När det amerikanska sportmedia-imperiet ESPN hade omröstning om vilken den bästa UFC-matchen genom tiderna var, hamnade matchen mellan Jones och Gustafsson på andra plats någonsin. Den enda matchen som kom före var den mellan Robbie Lawler och Rory MacDonald, men att bli utsedd till den näst bästa UFC-matchen i historien är inte fy skam.

Jones vs Gustafsson 29 dec 2018

Enda sedan den upphaussade matchen mellan de båda har det pratas om en returmatch. Först fem år senare är det klart att fansen får som de vill. Extra kittlande är det också att vinnaren kan titulera sig som världsmästare. Detta då nuvarande innehavaren Daniel Cormier tappar sitt bälte så fort matchen sätts igång. Hur kommer det sig att en världsmästare inte får försvara sitt bälte?

Anledningen är att Cormier är världsmästare i både tungvikt och lätt tungvikt men eftersom han ska gå en fight om att försvara tungvikts-bältet fanns det inte möjlighet att delta i UFC 232. Därför beslutade UFC att ge bältet till vinnaren mellan Jones och Gustafsson. Cormier hoppas dock att han får möta vinnaren i en titelmatch för att kunna ta tillbaka titeln.

Inför matchen har Gustafsson 18-4 medan Jones ligger på 22-1 i antal vinster och förluster. För svenske Arbogasonen är detta den tredje titelmatchen han ställer upp i. Ingen svensk har tidigare vunnit en UFC-titel vilket skulle innebära att ”The Mauler” blir historisk vid seger.

Varken Gustafsson eller Jones har slagits i oktagonen på ett bra tag men av olika anledningar. ”The Maulers” senaste match var i maj 2017 när han på knockout lyckades vinna över brasilianaren Glover Teixeira i ett kokande Globen. En skön revansch för svensken på hemmaplan efter fiaskot i Tele2 när Gustafsson blev knockad redan i den första ronden.

Efter ett par tunga år för svensken har han nu verkat hitta formen igen. Efter förlusten mot Jones lyckades han vinna mot Jimi Manuwa men därefter blev det två raka förluster: först Tele2-förlusten mot Anthony Johnson och därefter i titelmatchen mot Daniel Cormier 2015 i Houston.

Sedan dess har svensken gått två fighter varav han vann mot polske Jan Blachowics i Hamburg, Tyskland följt av senaste vinsten mot Teixeira i globen. Nu har ”The Mauler” chansen att ta en tredje raka seger om han vinner mot Jones och därmed säkrar bältet.

 

Vad tror Zlatan om matchen?

Skandalerna kring Jones

Jones i sin tur har heller inte fightats på över ett år men det har att göra att han varit avstängd på grund av doping. Den 29 juli 2017 fattades beslutet efter att amerikanen testats positivt på grund av steroider. Jones hade vunnit titelmatchen mot Daniel Carmier när antidoping-organisation USADA gick ut och informerade om händelsen. Avstängningen blev Jones andra dopingavstängning efter att amerikanen 2016 blivit avstängd. Den gången hävdade dock USADA precis som Jones att han fått i sig de olagliga substanserna omedvetet men domen var ändå ett faktum.

De två dopingavstängningarna är inte de enda gångerna Jones hamnat i blåsväder. Den 27 april 2015 gick polisen i Albuquerque, New Mexico (för övrigt samma stad som den hyllade tv-serien Breaking Bad utspelar sig i) ut och sa att Jon Jones var efterlyst efter en hit-and-run. Jones blev anklagad för att kört mot rött ljus och krockat sin hyrbil in i två andra bilar. Jones flydde platsen till fots och lämnade kvar en skadad gravid kvinna.

Konsekvenserna blev stora för Jones när UFC-presidenten Dana White gick ut och informerade att Jones blev avstängd på obestämd tid och fick sitt världsmästarbälte bortplockat.

Latifi vs Anderson

Trots att ”The Maulers” fight mot Jones är huvudmatchen ska det bli väldigt intressant att se Sveriges näst största MMA-stjärna gå en fight mot Corey Anderson från USA. Latifi närmar sig den absoluta toppen i lätt tungvikt, trots sin ålder på 35 år, och en seger mot Anderson skulle innebära tredje raka segern i UFC. Senaste vinsten kom i februari 2018 efter att han strypt fransmannen Ovince Saint Preux i Orlando, Florida, något som gav honom priset ”Performance of the Night”.

Rosengårdssonen har statistiken 14-5 i UFC medan hans motståndare – den 29-årige Anderson – inför matchen ligger på 11-4. Det förväntas bli en jämn match och även om det inte är samma hype som inför huvudmatchen lär svenskarna sitta bänkade framför TV:n och heja på Latifi, även känd som ”The Sledgehammer” från Malmö.

Räkna med att Zlatan Ibrahimovic är på plats på galan i Las Vegas när hans bägge kompisar Alexander Gustafsson och Ilir Latifi ska slåss samma kväll.

Zlatans tankar:

Övriga matcher under UFC 232

Förutom de båda svenskmatcherna finns det en del andra matcher att se fram emot under galan. Bland annat väntar ett Brasilianskt möte i damernas fjädervikt när Cris Cyborg och Amanda Nunes gör upp. Cris Cyborg har endast förlorat en match i karriären och sitter på 20 segrar medan motståndaren Amanda Nunes, även känd som ”The Lioness”, ligger på fyra förluster. Det kommer garanterat att bli en riktigt intressant match mellan de båda brasilianskorna.

Carlos ”The Natural Born Killer” Condit och Michael ”Maverick” Chies gör också upp i oktagonen i Vegas. De amerikanska slagskämparna har mängder av rutin då båda passerat över 30-strecket. Amerikanarna suktar efter revansch efter att båda förlorat sina senaste matcher. Klassen är Welterwikt vilket innebär att båda två ska väga mindre än 77,1 kilo vid invägningen.

Galan inleds med fjädervikt-matchen mellan Chad Mendes från USA och Alexander Volkanovski från Australien. Bägge fighters har 18 segrar var i karriären men Volkanovski har bara förlorat en match medan Chad Mendes ligger på fyra förluster.

Svenskarnas väg till toppranking i UFC

Intresset i Sverige för MMA slog igenom ordentligt tack vare Alexander Gustafsson och trots att Ilir Latifi gjort det riktigt bra är ”The Mauler” Sveriges klarast lysande stjärna på MMA-himlen. Gustafsson är rankad trea i lätt tungvikt bakom Daniel Cormier och Jon Jones men såg väldigt vass ut mot Texeira och en seger mot Jones tar honom säkerligen förbi amerikanen på listan.

Ilir Latifi är också med på topp-10 och ligger inför matchen mot Anderson på åttonde plats på listan. Sverige är det enda landet tillsammans med USA och Brasilien som har mer än en fighter på topp 10-listan i lätt tungvikt. Ett bevis hur långt Sverige har kommit i sporten.

Sverige har dock fler utövare än de båda där några exempel är Simon Sköld, Magnus Cederblad, Lina Länsberg (första kvinnliga fightern i UFC), Nico Musoke och Papy Abedi. I takt med att intresset växer i Sverige dyker det också upp allt fler talanger som kommer underifrån. Den största svenska talangen är utan tvekan Amir Albazi, mer känd som ”The Prince”. Bredängssonen tävlar i lätt flugvikt och är nästa stora svenskstjärna i UFC. Som proffs har han gått 11 matcher utan att förlora en enda gång och han blev dessutom signad av samma agentur som Conor McGregor.

 

Full översikt över MMA hittar du här.