Jack Hermansson – Ny match mot rankat motstånd

Nu är det äntligen klart vem Jack ”The Joker” Hermanssons nästa motståndare är. Det blir amerikanskt motstånd i form av David Branch (37), också känd som ”The Executive”. De båda stjärnorna gör upp i oktagonen i UFC i Philadephia den 30:e Mars och det blir spännande att se hur Middleweight-stjärnan hanterar amerikanen när de nu drabbar samman.

Hermansson vs David Branch

Den 30-årige MMA-fightern Jack ”The Joker” Hermansson har blivit allt hetare i UFC. Efter vinsten mot Meerschaert den 15 december har det varit ovisst om vem som skulle bli svenskens nästa motståndare men nu är det alltså klart att det blir David Branch – amerikanaren från Charlotte, North Carolina som fått smeknamnet ”The Executive”. När Jack Hermansson kan visa upp en historia på 18 vinster och fyra förluster har David Branch en karriär som visar 22-5. Branch är favorit men Hermansson kommer säkerligen att bjuda upp till dans när de väl drabbar samman den 30:e Mars i Philadelphia.
Matchen kommer precis som den mesta  MMA på TV & Stream att finnas hos Viaplay som har rättigheterna för all UFC och de enda som erbjuder svenska kommentatorer. Därför kommer Hermansson vs Branch att visas hos Viaplay

Från Partysvensk i Oslo till MMA:ns finrum

”The Mauler” visade vägen som första stora svenska UFC-stjärna och Ilir Latifi får också ränknas som en svensk UFC-stjärna. Men för Uddevalla-sonen Jack ”The Joker” Hermansson har det inte alltid varit självklart att det skulle bli Ultimate Fighting Championship. Hans första fight i UFC kom först i september 2016 men hans karriär innan dess är fylld av flertalet bälten, mästerskap och imponerande prestationer.  
Efter att som 9-åring börjat med brottning lämnade den 18-årige svensken Bernhard Hermansson Uddevalla för att göra som så många andra svenskar på västkusten; leta jobb i Oslo. Det var också här han började träna MMA samtidigt som han bland annat jobbade som bartender innan han fullt kunde fokusera och leva på sin fighting karriär som i expressfart tog sig framåt. Efter att ha vunnit bältet i Cage Warriors med 5-0 som resultat i sina fem inledande matcher signades han av amerikanska Bellator MMA i 2012.

Där blev det dock ingen succé och efter att ha förlorat två matcher i USA åkte han tillbaka till Norge för fortsatt träning samtidigt som han tävlade på hög nivå i brittiska Cage Warriors. Men 2015 blev tävlingen inaktiv efter ett byte i personalledningen. Han skulle dock ändå skörda stora framgångar under 2015 och 2016 där han inte bara vann utan också försvarade mellanviktstiteln i såväl CWFC och WFS innan övergången till UFC.

”The Joker” och UFC

Den 31 maj 2016 stod det klart att Hermansson skrivit på kontrakt med UFC. Hans debut kom mot Scott Askham, en match han vann efter ”unanimous decision”. Det följdes upp med en förlust mot Cezar Ferreira innan svensken i sin första match i Sverige vann mot Alex Nicholson i Ericsson Globe i Stockholm genom teknisk knockout. Redan tre månader senare upprepade ”The Joker” bedriften när han återigen vann på TKO fast i Mexico City mot Bradley Scott. Därefter var det dubbelt brasilianskt motstånd i oktagonen där det först blev förlust på TKO mot Thiago Santos i Sao Paolo innan revanschen kom mot Thales Leites i maj 2018 i Rio de Janeiro.
Senaste matchen mot Gerald ”GM3” Meerschaert gick den 15 december förra året och efter ungefär två månaders ovisshet har det nu äntligen blivit klart med en ny motståndare. Matchen mot Meerschaert i Milwaukee, Wisconsin blev en relativt enkel seger där hann vann mot ”GM3” efter att ha strypit ut honom i första ronden. Då hade ”The Joker” fått in 106 slag medan Meerschaert bara hade blygsamma två träffande slag under hela matchen på fyra försök.

Motståndaren David Branch

Amerikanske David ”The Executive” Branch har hållt med MMA professionellt sedan 2007. Uppvuxen i Bronx, New York, började karriären med karate följt av brasiliansk jiu-jitsu. Han fick svart bälte efter att ha tränat med MMA-veteranen Renzo Gracie i ungefär 10 år. Precis som sin svenske motståndare skrev Branch på för Bellator men det gick bättre för amerikanen som lämnade Bellator för UFC obesegrad.
Hans premiär i UFC blev dock inte särskilt lyckad när han i tredje ronden blev knockad av Gerald Harris. Sedan dess har det dock gått bättre även om det blivit några förluster genom åren. En statistik med 22-5 är inte fy skam men formen har sviktat lite på senare år där det blivit två förluster på de tre senaste matcherna. Ytterligare en förlust mot ”The Joker” skulle innebära att Branch hamnar längre ifrån toppen. Inför matchen är han rankad 11 i Middle Weight. 

Hur går det?

Tittar vi på just ranking är David Branch favorit. Han har också mer rutin med fler vinster och matcher än sin motståndare. Samtidigt är ”The Joker” på uppgång och har ett hårdare slag än Branch. På 18 vinster har Hermansson vunnit elva på KO/TKO. Branch har på sina 22 segrar vunnit sex på knockout eller TKO. Kan svensken klara av att välta den rutinerade amerikanen kommer han att klättra ännu högre upp i UFC-hierarkin och snart kunna gå matcher mot yttersta eliten.