-->
Malmö-supportrar.(Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)

Inför Wolfsburg – Malmö FF

Efter gruppsegern i höstens Europa League är det nu dags för Malmö att spela sextondelsfinal mot Wolfsburg på Volkswagen Arena i Tyskland. ”Di Blåe” är klara underdogs mot Bundesliga-klubben men hoppet är ändå större jämfört med samma tidpunkt i fjol när det var Chelsea som stod på andra sidan planhalvan i slutspelet av Europa League. Eftersom Malmö vann sin grupp före Köpenhamn och Dynamo Kiev är laget seedat och får därmed avsluta dubbelmötet hemma på Stadion en vecka efter första mötet.

MFF har en ny tränare genom danske Jon Dahl Tomasson som hamnar i hetluften direkt i sitt första stora test. Visst spelade laget tävlingsmatch mot Syrianska i Svenska Cupen i helgen, men 8-0 mot en klubb i spillror kan inte räknas som en allt för stor utmaning.    

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Träningsläger på Marbella och annorlunda upplägg

Det har inte varit en vanlig försäsong för Malmö FF rent matchmässigt. Efter seger med 7-0 mot IFK Malmö i första träningsmatchen reste mesta mästarna till soliga Marbella för träningsläger. Det spelades två matcher a la 3 x 45 minuter mot Krasnodar och Sparta Prag där det blev förlust mot Krasnodar med 1-3 men seger mot tjeckerna med 2-0. Därefter åkte MFF på en rejäl mina mot Varberg och förlorade med 1-3 efter en blek insats.

Jon Dahl Tomasson valde dessutom att lägga ytterligare en match samma dag som mötet  mot Syrianska i Svenska cupen. Efter 8-0-segern spelade övriga truppen som inte deltagit mot Jönköping Södra i en träningsmatch där det blev seger med 3-2. 

Motståndaren Wolfsburg

Efter en tung avslutning på 2019 och en ännu svagare inledning på 2020 har Wolfsburg studsat tillbaka något. Senaste matchen mot Hoffenheim slutade i seger med 3-2 efter att Wout Weghorst gjort hattrick. Det var Wolfsburgs andra seger på de tre senaste matcherna efter att tidigare ha kryssat mot Dusseldorf och vunnit mot Padelborn. Sju poäng som tränare Oliver Glasner minst sagt behövde efter de svaga resultaten på senaste tiden.

Vad som är något oroväckande för MFF är att Weghorst gjorde hattrick i senaste matchen. I höstas sprutade den långe holländaren in mål men i takt med att lagets form blev sämre har målen också uteblivit. Men nu blev det alltså hattrick även om två av målen kom från straffpunkten. Andra spelare att hålla reda på i hemmalaget är mittbacken John Anthony Brooks, vänsterbacken Jérome Roussillon, kaptenen och mittfältsnavet Maximilian Arnold samt den offensiva kroatiske vänstervingen Josip Brekalo.

Vad talar för Malmö FF?

Wolfsburg har haft det tufft när laget förväntas vara spelförande. Istället är tyskarnas styrkor det snabba omställningsspelet vilket MFF måste vara vaksamma på. Dessutom är ”Die Wölfe” rejält farliga på fasta situationer där ungefär en tredjedel av lagets mål skapas. Lyckas därför Malmö undvika farliga bolltapp som kan leda till kontringar är mycket vunnit. För många defensiva fasta situationer måste också undvikas om det ska finnas hopp om ett bra resultat.

MFF har vunnit mot Besiktas och FC Köpenhamn på bortaplan i avgörande lägen och blir det en liknande prestation mot Wolfsburg finns det möjlighet till avancemang. Det viktiga blir inte att vinna bortamatchen utan snarare att få med sig ett tillräckligt bra resultat för att dubbelmötet ska leva när returmatchen spelas i Malmö en vecka senare.

Runt 4250 biljetter är sålda till MFF-fansen vilket blir lagets största bortafölje sedan Europacup-finalen 1979 och därför kan vi räkna med bra tryck på de ljusblå läktarna.

Hur startar MFF?

I helgens matcher mot Syrianska och Jönköping var det inte en ren förstaelva som spelade i någon match utan den danske tränaren valde att spela två hyfsat jämna lag i de olika matcherna. Jon Dahl Tomasson har låtit alla spelare visa upp sig under försäsongen och matchat flera olika elvor. Trots detta går det att dra vissa slutsatser utifrån försäsongen.

I mål kommer Johan Dahlin självklart att stå och att det blir Rasmus Bengtsson och Anel Ahmedhodzic som mittlås känns givet. Unge Ahmedhodzic har sett fin ut på försäsongen och matchats konsekvent med givne försvarsgeneralen Rasmus Bengtsson. Lasse Nielsens bleka insats och självmål mot Jönköping lär inte ändra på detta.

Till vänster i backlinjen får vi säkerligen se Behrang Safari och till höger förväntas Oscar Lewicki starta. Eric Larsson var visserligen en av de bästa spelarna i cupmatchen mot Syrianska – och har fina offensiva kvalitéer – men det känns som att defensiven prioriteras i bortamatchen vilket talar för Lewicki.

Det centrala sittande mittfältet kommer med största sannolikhet att bestå av Anders Christiansen och Fouad Bachirou. Danske Christiansen briljerade mot J Södra och är lagets nyckelspelare medan Bachirou också är självskriven.

Om de fyra platserna längst fram är det något mer ovisst. Den isländske landslagsmannen Arnor Traustason kommer förmodligen få starta på ena kanten medan Sören Rieks och Marcus Antonsson slåss om den andra. Antonsson – som hade en svag fjolårssäsong – har sett oerhört het ut på försäsongen med mål i tre matcher i rad samtidigt som han ger ett alternativ i djupled få andra i laget kan erbjuda. Här har Thomasson en del att fundera över.

Nummer 10-rollen har varit Adel Nalic under stora delar av försäsongen men frågan är om inte Tomasson väljer Jo Inge Bergets arbetskapacitet och hårda arbete i den svåra bortamatchen?!  Längst fram är det nog tänkt att Isaac Kiese Thelin – som ankommit på lån för en andra sejour i klubben – ska starta. Men 27-åringen spelade inte någon av matcherna i lördags och var heller inte i speldugligt skick i förra veckan mot Varberg. Han har heller inte – i ärlighetens namn – sett särskilt het ut under försäsongen. Det talar för att Guillermo Molins kan få rollen som central anfallare.

Så här kan elvan se ut:

Dahlin
Lewicki, Bengtsson, Ahmedhodzic, Safari
Christiansen – Bachirou
Traustason – Berget – Rieks/Antonsson
Thelin/Molins