San Siro (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Europa League 2020 / 2021

För sista gången ska Europa League avgöras med 48 lag innan Europa Conference League kliver in i bilden som en tredje turnering för Europas topplag nästa säsong. Då bantas nuvarande Europa League till 32 lag och vi kommer inte se några svenska lag i turneringen med undantag de som eventuellt går vägen via Champions League-kvalet. I alla fall så länge den svenska rankingen fortsätter vara svag samtidigt som de svenska klubbarna fortsätter att underprestera i Europaspelet.


Efter att få uppleva tre år i rad med svenska lag i gruppspelet är det i år ingen som lyckades kvalificera sig. Det innebär dock inte att det saknas svenska spelare i tävlingen. Mycket av Sverige-fokuset ligger på AC Milan med en viss Zlatan Ibrahimovic som trots sina 39 år fortsätter att levera på hög nivå. Det finns också flera andra svenskar i turneringen som avgörs den 26 maj med final i Gdansk, Polen


Veckans Europa League – 26 november



Svenskarna att hålla koll på i EL

Svenskarna att hålla reda på i säsongens Europa League är bland annat Filip Helander i Glasgow Rangers, Andreas Linde och Mattias Moström i Molde och Alexander Isak i Real Sociedad. Även Muamer Tankovic, Jesper Karlsson, Mikael Ishak och David Moberg Karlsson är svenskar att följa under turneringen. 

Real Sociedad är tippade att nå långt men har en relativt tuff grupp med italienska Napoli, nederländska AZ Alkmaar och Rijeka från Kroatien. Samtidigt borde de klara av att ta en av de två platserna som genererar en plats i sextondelsfinal. 
För Filip Helander och Steven Gerrards Rangers ser gruppspelet överkomligt ut. Benfica blir något att bita i men Standard Liége och Lech Poznan borde bemästras utan allt för stora problem. Helander har blivit en viktig pjäs i Gerrards lagbygge och den svenske mittbacken har spelat samtliga matcher i kvalet till turneringen och dessutom gjort ett mål framåt. 

Muamer Tankovic lämnade Hammarby för att att söka lyckan i grekiska AEK Aten. Laget har visserligen Leicester i sin grupp men Braga och Zorja Luhansk bör inte vara en omöjligt uppgift för grekerna. Även Mikael Ishak lär få minuter i årets Europa League för sitt Lech Poznan.

David Moberg Karlsson i Sparta Prag och Jesper Karlsson i Az Alkmaar är andra svenskar i turneringen. Jesper Karlsson har haft en strålande säsong i Allsvenskan och dessutom imponerat stort i U21-landslaget. Den svenske 22-åringen har redan börjat betala av de drygt 26 miljonerna kronorna som han kostade när han värvades från Elfsborg. På de två inledande matcherna för sina nya klubb har han levererat ett mål och två assist.

Det finns alltså många svenskar att följa under säsongens Europa League. De som vi har störst chans att se i slutspelsmatcher är Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic. De andra får det tufft att nå matcherna om de ädlare valörerna. 


Molde är det enda skandivianska laget

FC Köpenhamn åkte ur efter årets kanske meme-vänligaste självmål medan Malmö FF fick tuffast möjliga motstånd i playoff och inte räckte till mot spanska Granada. Det enda skandinaviska laget i turneringen är Molde som är regerande mästare av Eliteserien i Norge. I år blir det dock ingen ligatitel då Bodø/Glimt vinner norska ligan i överlägsen stil.

Molde får tuffast möjliga motstånd i form av Arsenal men i övrigt ser det inte allt för skrämmande ut. Rapid Wien och framförallt Dundalk är inget som skrämmer norrmännen i allt för hög utsträckning. Visst är Rapid Wien en tuff motståndare men långt ifrån en omöjlig uppgift för den regerande norska mästaren. 


De är favoriter till titeln

Europa League är en av de svåraste turneringarna att tippa på förhand, i alla fall vem som står som segrare av tävlingen. Anledningen är de åtta grupptreorna från Champions League som automatiskt kvalificerar sig till Europa Leagues sextondelsfinaler tillsammans med ettan och tvåan från alla grupper i Europa League. Är det en storklubb som misslyckas att gå vidare till CL-slutspel och istället får spela i Europa League kan de segla upp som favoriter till slutsegern.
Trots detta är det en kvartett från Italien och England som målats upp som favorit till titeln. Tottenham har inför turneringsstart lägst odds på slutsegern strax före deras ärkerival Arsenal. Enligt oddsen kan Milan och Napoli också utmana om titeln som ger en direktplats i nästa år Champions League-gruppspel. Efter de italienska storklubbarna är det ett litet gap ner till Leicester City innan vi hittar en kvintett av lag i form av Leverkusen, Benfica, Sociedad, Roma och Villarreal.


Så här ser oddsen ut på vinnaren av Europa League hos Unibet

  • Tottenham – 8,00
  • Arsenal – 9,00
  • Milan – 12,00
  • Napoli – 12,00
  • Leicester City – 16,00
  • Bayer Leverkusen – 21,00
  • Benfica – 21,00
  • Real Sociedad – 21,00
  • Roma – 21,00
  • Villarreal – 21,00
  • TSG Hoffenheim – 26,00
  • PSV – 34,00


Zlatans AC Milan kan gå hela vägen

AC Milan verkar ha något på gång och en av de stora segerorganisatörerna är Zlatan Ibrahimovic. Sedan hans ankomst till klubben har resultaten blivit betydligt bättre och efter att ha missat några matcher på grund av Covid avgjorde han Milanoderbyt med sina två mål i comebacken.
Den gode Zlatan sätter färg på turneringen som i vissa fall annars kan kännas rätt avslagen, i alla fall i gruppspelet när inga svenska lag deltar. Milan borde inte ha några som helst problem att ta sig förbi gruppspelet då Celtic, Sparta Prag och Lille står för motståndet. Milan är solklar favorit att vinna gruppen och enligt oddsen är de tredje favorit till slutsegern.
Förutom ”Ibra” har Milan ett gäng intressanta spelare. Den 21-årige Ginaluigi Donnarumma är truppens högst värderade spelare och behöver prestera på topp om titeln ska hamna i Milano. Övriga stjärnor i AC Milan är vänsterbacken Theo Hernández, mittbacken och kaptenen Alessio Romagnoli och den offensive vänstermittfältaren Ante Rebic som anslutit från Frankfurt. Dessutom finns det spännande talanger som Sandro Tonali och Rafel Leao. Lånen av Brahim Diaz från Real Madrid och Diogo Dalot från Manchester United förstärker ytterligare. 


Hur mycket satsar de brittiska klubbarna?

Hur ett lag tar sig an Europa League varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att klubbarna från England och de andra stora ligorna ser turneringen som en möjlighet att lufta sina bänkspelare som inte får tillräckligt med speltid i Premier League. Samtidigt har de två stora favoriterna Arsenal och Tottenham på pappret väldigt enkla grupper och borde ta sig till slutspel oavsett vilken elva de ställer på benen.
Tottenhams Mourinho och Arsenals Arteta är också skickliga cuptränare vilket vi fått se prov på. Arteta vann FA-cupen och Community Shield med Arsenal i somras och Mourinho har vunnit såväl Europa Leauge och Champions League och vet därmed hur man leder ett lag långt i de europeiska turneringarna. Om det blir någon av de två som vinner turneringen vet vi den 26 maj när finalen avgörs på Stadion Energa Gdansk i Gdansk, Polen.

Tablån för Europa League

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV