Tour de France 2022 – Förutsättningarna i årets tävling
Tour de France 2022 blir upplaga nummer 109 av världens största och mest ärofyllda cykeltävling.
För första gången i historien kommer touren i år att starta i vårt grannland Danmark, närmare bestämt i Köpenhamn där första etappen går av stapeln den första juli. Även etapp två och tre kommer att gå i Danmark.
Nedanför tittar vi närmre på de viktigaste etapperna i årets tävling, vem som är favoriter att ta hem den gula tröjan och hela touren.
Se alla sändningar från Tour de France här
Etapperna i Tour de France
I år kommer vi att få följa en allsidig och balanserad rutt i Tour de France, det kommer att finnas etapper som passar alla typer av åkare helt enkelt.
Vi har plockat ut några av de viktigaste etapperna från årets tour och går igenom dessa nedanför.
1 juli: Etapp 1 | Köpenhamn – Köpenhamn, 13 km
Tour de France-showen startar med en individuellt tempolopp på gatorna i den danska huvudstaden. Åkarna ska ta sig förbi fotbollsarenan ”Parken”, ”Den lilla sjöjungfrun” och Amalienborg innan det blir målgång vid Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn.
Etappen är väldigt platt och innehåller inte några upp eller nedförsbackar vilket passar cyklisterna som har en förmåga att trampa på lite extra på pedalerna som till exempel den regerande världsmästaren i tempo, Filippo Ganna. Andra favoriter till tourens första gula tröja är nederländske Wout van Aert, schweiziske Stefan Küng och danske Kasper Asgreen.
2 juli: Etapp 2 | Roskilde – Nyborg, 199 km
Det blir spektakulärt på tourens andra etapp då tourarrangörerna då får uppfylla sitt önskemål om att cykla över självaste Stora Bältbron.
Passeringen av bron sker inte förens i slutet av den andra etappen, något som kan skapa en del oro bland de olika lagen. På bron är det nämligen stor risk för stark sidvind som kan skapa stora splittringar i fältet. Det är därför inte omöjligt att vi får se en reducerad gruppering spurta om en etappseger i Nyborg.
6 juli: Etapp 5 | Lille – Arenberg Port du Hainaut, 155 km
På den femte etappen är det dags för en intressant etapp som delvis är på kullersten vilket alltid är intressant. Kullersten är inte lika svår och otymplig som på etappen mellan Paris och Roubaix men tillräckligt för att skapa oro i fältet.
På dessa typer av etapper har vi sett att bitarna innan pavéerna kan vara farligare än själva sträckan som är täckt av kullersten. Det brukar alltid vara en häftig kamp om placeringarna precis innan dessa partier vilket bjuder upp till intressant åskådning.
Det här är en etapp som passar cyklister såsom bland annat Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Mathieu van der Poel och Fabio Jakobsen.
8 juli: Etapp 7 | Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 176 km
I den åttonde etappen är det dags för den första bergsetappen av årets Tour de France.
Målgången kommer att vara vid ikoniska Planche des Belles Filles där 2020 års upplaga av Tour de France avgjordes på dramatiskt sätt när slovenen Tadej Pogacar vann före sin landsman Primoz Roglic.
Även i år rekommenderar vi att man håller ett extra öga på slovenerna när det är dags för den första bergsetappen.
13 juli: Etapp 11 | Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 149 km
Det här blir den första av två stora dagar i Alperna. I denna etappen finner vi inte mindre än fyra kategoriserade klättringar. Bland dessa klättringar finner vi välkända Col du Galibier som kommer efter Col du Télégraphe.
Slutligen har vi den tuffa biten Col du Granon som är med i Tour de France för första gången på 36 år. Stigningen är på 11,3 kilometer och på 9,2% i genomsnitt – i den mellersta delen av etappen ligger lutningen konstant över 10%.
14 juli: Etapp 12 | Briançon – Alpe d’Huez, 166 km
Det här blir den andra av två stora dagar i Alperna. Cyklisterna värmer upp genom att bestiga Col du Galibier igen – den här gången från den lättare sidan.
Den här delen av etappen är identisk med den sjunde etappen av året Critérium du Dauphiné.
I touren kan dock cyklisterna se fram emot en extra utmaning i form av det ikoniska berget Alpe d’Huez. I år är det exakt sjuttio år sedan den legendariska italienska cyklisten Fausto Coppi vann den allra första etappen som ledde upp till Alpe d’Huez.
20 juli: Etapp 17 | Saint-Gaudens – Peyragudes, 130 km
Efter ett par tuffa dagar i Massif Central och Pyrenéerna är det dags för en riktigt tuff bergsetapp. Tre berg i kategori 1 och ett berg i kategori 2.
Ytterligare en hård dag väntar cyklisterna i den följande etappen så det är troligen på den sista och tuffaste klättringen där vi kommer att få se attacker från favoriterna i tävlingen.
21 juli: Etapp 18 | Lourdes – Hautacam, 143 km
Etappen börjar med ett platt parti under de första 60 kilometrarna innan en cyklisterna påbörjar en bestigning av det okategoriserade berget Col du Aubisque.
Därefter kommer de tävlande ta sig ann Col de Spandelles, ett berg i kategori 1. Från och med början på klättringen till slutdestinationen i Hautacam är det nästan fjorton kilometer med en genomsnittlig stigning på 7,8%.
23 juli: Etapp 20 | Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km
Det här kan bli den avgörande etappen för årets Tour de France. Om vi får som vi vill så är kampen om den gula tröjan fortfarande är i spel när vi kommer till start på etapp nummer tjugo.
Här kommer cyklisterna behöva köra hela fyrtio kilometer i individuellt tempo i en ganska platt etapp. Innan målgången väntar en kort 1,5 kilometer lång klättring på 7,8% där det gäller att ta ut de sista krafterna.
Det här lär bli en riktigt spännande dag på touren och vi rekommenderar att man håller ett extra öga på toppfavoriterna Pogacar, Roglic och Vingegaard.
Favoriterna i Tour de France 2022
Här listar vi favoriterna att ta hem den gula tröjan i Tour de France 2022.
Den omedelbara striden står mellan dubbla vinnaren Tadej Pogacar och Jumbo-Visma-duon Primoz Roglic ovh Jonas Vingegaard. Närmaste utmanare till dessa herrar ser ut att bli det starka Ineos-laget som vill fortsätta bygga på sina tidigare resultat.
Tadej Pogacar – Den dubbla Tour de France-mästaren har haft en utmärkt start på sin säsong 2022 med segrar i UAE Tour, Tirreno Adriatico och Strade Bianche.
Den unga slovenen stod även för fina resultat i Milan-Sanremo där han slutade på en femteplats samt i Flanderrundan där han slutade på en fjärdeplats.
Primoz Roglic och Jonas Vingegaard – Förutom att vara lagkamrater har Roglic och Vingegaard en annan sak gemensamt, båda har nämligen kommit på en andraplats bakom Tadej Pogacar i tidigare upplagor av Tour de France.
För att dessa två herrar ska ha en bra chans att kamma hem årets Tour de France gäller de att de klarar sig oskadda genom den första veckan på touren, som ofta är olycksdrabbad.
Daniel Felipe Martinez – Som vanligt har INEOS Grenadiers ett otroligt starkt lag. De senaste åren har de dock behöva förlika sig med att de inte riktigt haft den där stora favoriten inom laget.
Förra säsongen tog Richard Carapaz hem en respektabel tredjeplats till laget men när man har vunnit touren så många gånger som INEOS har gjort så samlar man inte på några andraplatser.
I år kan Daniel Felipe Martinez mycket väl vara INEOS bästa cyklist och favorit i tävlingen. Den tjugosexårige colombianen hjälpte Egan Bernal till Giroseger förra säsongen samtidigt som han själv hamnade på en femteplats. Under säsongens gång har Martinez slutat på en tredjeplats i Paris-Nice, vunnit Tour of the Basque Country och gjort bra ifrån sig i Ardennerna.
Andra bubblare:
Adam Yates
Geraint Thomas
Tour de France på TV
Alla sändningar från Tour de France 2022 kommer att gå att se via Eurosports kanaler. Man kommer även att kunna streama alla sändningar direkt via Discovery+ och Eurosport Player.
Kommentarer