Curling VM 2019

Curling är något som vi svenskar verkligen älskar vart fjärde år. Det är en av de grenar som får ett gigantisk lyft när det är OS, både inför och under mästerskapet. Efter OS är det som att sporten försvinner spårlöst, för att då och då dyka upp med ett nytt mästerskap. VM kan inte riktigt mäta sig med OS, men under VM så dyker i alla fall curlingen i på tv-kanalernas sportnyheter. En del kanaler sänder också världsmästerskapet direkt. Vill man veta mer om var man kan se curling VM på TV så kan man hitta det på tvmatchen.nu.

Curlingen i Sverige

Bakgrunden till curlingens stora popularitet i Sverige, åtminstone vid OS, är de framgångar som skördades under 1990-talet och början av 2000-talet. Peter ”Peja” Lindholm och Anette Norberg var svensk curlings affischnamn, och de skämde bort oss med stora framgångar.

Lag Peja Lindholm spelade hem 3 VM-guld och 2 EM-guld. Ännu vassare var Lag Anette Norberg som också tagit 3 VM-guld, men hela 7 EM-guld och, kanske det som verkligen gav sporten ett riktigt uppsving, 2 raka OS-guld. Gulden i Turin och Vancouver gjorde Anette Norberg folkkär.

Helt plötsligt fanns det en profil inom curlingen som man kunde relatera till. TV-sändningen från guldmatchen i Turin avslutades med ett numera klassiskt TV-ögonblick. När det stod klart att Sverige vunnit OS-guld och spelarna skrek ut sin glädje, så fick Anette Norberg en stor puss på munnen av sin lagkompis Eva Lund. En fantastisk avslutning på en fantastisk prestation som många svenskar följde på TV. Curling är en otroligt bra TV-sport, precis som skidskytte. Publiken kanske inte alltid strömmar till curlinghallen, men i TV-soffan så sitter många och hoppas på nya guld för Sverige.

Curling VM 2019

Curling VM spelas på olika platser för herrar och damer. Damernas VM kommer spelas i Danmark, närmare bestämt i Silkeborg, mellan 16–24 mars. Sverige kommer med största sannolikhet representeras av Lag Hasselborg som tog OS-guld 2018. Man kommer att få göra upp med 12 andra nationer i en grundserie där alla möter alla. Därefter så går de fyra högst placerade lagen till semifinal. Herrarnas VM spelas i Kanada mellan 30 mars och 7 april. Sveriges bästa lag på herrsidan är just nu Lag Edin, som vann VM 2018. På samma sätt som damerna så är det 13 lag som gör upp om titeln.

Medaljhopp curling 2019

Man kan säga att Sverige är topp 3 i världen, både på herr- och damsidan. 2018 var ett bevis på Sveriges storhet då svenska damerna tog OS-guld, EM-guld och VM-silver.

Herrarna hade också ett bra år med OS-silver, VM-guld och EM-silver. Att Sverige ska ta medaljer på VM känns troligt, men det kan alltid dyka upp dagar då man spelar lite sämre. Lag Edin har vid många mästerskap vunnit grundserien i stor stil, men i semifinalerna har spelat vacklat.

Formen hos lagen känns mycket god, och så sent som i januari 2019 så spelade båda lagen för Europa i Continental Cup. Turneringen motsvarar golfens Ryder Cup, där Europa spelar mot Nordamerika. Europa har inte vunnit sedan 2012, men kunde alltså 2019 ta hem segern. De svenska lagen Hasselborg och Edin gjorde bra ifrån sig och visade god form. Man kan hoppas att formen håller i sig ett par veckor till, och att vi kan få nya medaljer från våra curlinghjältar.