27

Fury vs Wilder

I år är inte julafton dagen att se fram emot under årets sista månad, 1a december smäller det nämligen rejält! Då möts jättarna Tyson Fury och Deontay Wilder i en match som fansen drömt om i flera år. Platsen där matchen kommer att äga rum är Staples Center i Los Angeles. Matchen kommer att sändas på Viaplay.

Tyson Fury – en efterlängtad comeback

Tyson “Gypsy King” Fury föddes 1988 i Manchester, England, han har Irlänsk/romsk härkomst, därav smeknamnet. Han kommer från en familj med en lång historia inom boxningen och började tidigt att intressera sig för sporten. Han började boxas som amatör där han representerade både Irland och Storbritannien. Anledningen till detta är att Furys familj har irländsk härkomst och banden till landet är fortfarande starkt.

Efter att ha gjort sig ett namn inom amatörboxningens värld så gick Fury sin proffsdebut i december 2008. Där vann han redan i den första ronden mot ungraren Bela Gyongyosi efter en teknisk knockout. Fury fortsatte sedan att ta boxningsvärlden med storm och besegrade John McDermott två gånger och blev därmed utsedd till engelsk mästare.

Furys framgång resulterade i att han i november 2015 fick ställas mot den regerande mästaren Wladimir Klitschko. Efter en riktig holmgång vann Fury matchen med siffrorna 116-111, 115-112, 115-112.

Furys facit imponerar minst sagt. Sammanlagt har han gått 27 matcher och vunnit samtliga. 19 av vinsterna via knockout.

På grund av personliga problem blev Tyson Fury till slut av med samtliga titlar han samlat på sig. Han är nu tillbaka och tänker ta tillbaka sina bälten, om han lyckas med detta mot Deontay Wilder återstår att se.

Deontay Wilder – kungen av boxning

Deontay Wilder föddes 1985 i staden Tuscaloosa, Alabama. 2008 deltog han i OS i Peking där han vann bronsmedaljen. Wilder startade sin karriär som amatörboxare 2005 när han var 20 år gammal. Han gjorde sig snabbt ett namn genom flera imponerande vinster och blev som ett resultat av det uttagen till OS-truppen till turneringen i Peking.

Efter OS, i november 2008, gjorde Wilder sin professionella debut. Här fortsatte framgångssagan och han tog snart över WBC-titeln som kungen av boxning! Wilder har ett imponerande facit som består av 40 vinster och 0 förluster. 39 av vinsterna har skett via knockout.

Snabbhet eller styrka främsta fördelen?

Hur står sig då de båda boxarna mot varandra? Vad är deras styrkor och svagheter? Om vi börjar med Tyson Fury så är en av hans styrkor det faktum att han är så snabb trots sin storlek. Genom att kombinera denna snabbhet med styrka så är Fury en mycket svår motståndare.

Det är svårt att identifiera några särskilda svagheter hos Fury, men en sådan är att han har varit borta från boxningen under en längre period. Under denna period ska han tappat sin form och gått upp flera kilo där missbruk även varit en del av hans nergång. Det återstår att se om han lyckats komma i tillräcklig form för att besegra Wilder.

När det gäller Wilder så är även han en boxare som besitter en oerhörd styrka. Dessutom är han bra med båda händerna och avfyrar ständigt stenhårda slag som kan sänka vilken motståndare som helst.

Även när det gäller Wilder så är det svårt att peka på några specifika svagheter. Det har dock pratats om att Wilder är dålig på att hantera press. Om detta stämmer eller inte får vi se 1a december.

Wilder favorittippad

När det gäller oddsen för matchen så är det jämnt mellan de båda slagskämparna. Dock finns det i de flesta fall en något större tro på att Wilder ska ta hem matchen. Vad som ligger bakom detta är förmodligen det faktum att Fury varit borta från sporten så pass länge som han har. Det är därför svårt att veta var exakt han står formmässigt.

Upptakten präglas av trash talk

Förspelet inför matchen har präglats av trash talk och provokationer från de båda slagskämparna. Framför allt är det Fury som varit mycket aktiv och gjort allt för att psyka sin motståndare, något han är känd för att göra. Fury är närmare bestämt lika bra på att prata som han är på att boxas! Detta har bidragit till att flera presskonferenser inför matchen har spårat ur. Ibland har det till och med blivit fysiskt och lett till att de båda boxarna hamnat i mindre handgemäng. Vid samtliga tillfällen har säkerhetsvakter tvingats gå emellan för att separera de båda slagskämparna. Om detta är spel för gallerian eller inte är svårt att säga.

Precis som när det gäller MMA och annan form av kampsport så är trash talk och hetsiga upptakter en del av spelet. Det triggar igång motståndarna och den provokation och frustration som uppstår fungerar som en motivationsfaktor till att träna hårt inför ett möte.

Hur som helst så är detta en stekhet match som boxningsfantaster världen över ser fram emot. Skriv därför upp 1a december 2018 i din kalender och hoppas på att detta kommer bli en match att minnas.

 

Underkortet

Underkortet startar kl 03:00, main event beräknas starta kl 06:00.

Jarrett Hurd vs. Jason Wellborn – Super welterweight

Luis Ortiz vs. Travis Kauffman – Heavyweight

Joe Joyce vs. Joe Hanks – Heavyweight

Adonis Stevenson (c) vs. Oleksandr Gvozdyk – Light heavyweight title

Julio Cesar Chavez Jr. vs. Alfredo Angulo – Super middleweight

 

Här hittar du all info