Toronto Raptors Championship-flagga hissas, 2019 (Foto: Vaughn Ridley/Getty Images/AFP)

Tidernas NBA-säsong är igång!

Älskar man basket och i synnerhet NBA är det fest just nu. Eller kanske snarare, man står i kön utanför och väntar på att bli insläppt på festen. Säsongen har precis dragit igång och mycket talar för att detta kan bli en av de hetaste säsongerna någonsin i världens bästa basketliga, NBA.

Först till något mycket glädjande, som har anknytning till TVmatchen. Basket och NBA har på senare år fört en ganska anonym tillvaro i tv-kanalernas tablåer. Det blir dock ändring till den här säsongen. Cmore, som under förra säsongen köpte rättigheterna till några få matcher i veckan, kommer under den här säsongen sända minst en match varje dag, och på helgerna kommer matcherna sändas på bästa kvällstid för oss här i Sverige. All info om detta kommer givetvis konstant gå att hitta här på tvmatchen.

Varför känns just den här säsongen så intressant?

Det har varit rejäl rotation på toppspelarna vilket spetsat till det ordentligt i toppen. Det finns fler bra lag än vanligt den här säsongen som också känns otroligt jämna med varandra. Dessutom har vi i år den mest haussade rookien sen Lebron James klev in i ligan för 15 år sen. Zion Williamson som draftades som nummer ett av New Orleans Pelicans spås bli en av basketens absolut största och det är svårt att säga emot. Tveksamt och det funnits så många spelare med bättre fysiska förutsättningar än vad denna 19-åring har. Två meter lång, 130 kilo tung, men rör sig lika kvickt som vem som helst och dessutom, hans spänst är något av det svettigaste som skådats. Det finns frågetecken. Williamson har ännu inget distansskott som är något stort hot, men frågan är om han kommer behöva detta med tanke på hur effektiv han är när det kommer till att attackera korgen. Och om han skulle klara av att utveckla ett bra skott, då kan han bli i princip omöjlig att försvara sig mot.

Pelicans, där Williamson spelar, har förresten ett mycket intressant lag i år. De har under ett antal år haft en superstjärna i Anthony Davis, men nästan ingenting mer. De har försökt plocka in spelare för att backa upp Davis men det har misslyckats varje gång. När Davis slutligen bestämde sig för att det var dags att prova sina vingar någon annanstans. Han har förresten en helt overklig vingbredd denna Davis, hans armar är fruktansvärt långa. Men när han ville prova något nytt lyckades Pelicans få till en mycket bra trade där de lyckades knyta till sig Lonzo Ball från Los Angeles Lakers, ett andraval i draften för några år sen, plus massor av framtida draftval samt ytterligare ett par spelare inklusive Brandon Ingram, också han ett andraval i draften totalt för några år sen. Lakers skeppade iväg i stort sett allt de hade. Det hann löna sig. De tillhör de absoluta favoriterna till NBA-titeln i år, men Ball och Ingram är 22 år gamla båda två och valdes alltså båda två nummer två totalt i draften 2017 respektive 2016. Om Pelicans får fart på dessa två tillsammans med Williamson och lite andra intressanta spelare de har, de kan bli hur bra som helst. Kanske inte redan i år, men om de skulle lyckas behålla sin kärna i ett par år kan de mycket väl vinna en NBA-titel på denna trade. Win/win kanske? Faktiskt inte helt omöjligt att både Lakers och Pelicans tar en titel de närmaste fem åren, och då kommer denna trade förstås gå till historien.

Lakers ja, med Lebron James som i största allmänhet betraktas som tidernas bästa eller näst bästa spelare. Det är Michael Jordan han bråkar om den titeln med. Lite äldre människor är ofta militanta Jordan-förespråkare. Yngre människor fokuserar på ökat nivå på motståndet och väljer ofta James. Oavsett vilket är James totalt sett de senaste 10 årens dominant i NBA- Numera 35 år gammal dock, och inför den här säsongen rankades han av ESPN för första gången på 10 år inte som den bästa spelaren inför ligastarten. James rankas i år som den tredje bästa spelaren inför säsongsstarten. Vi återkommer till vilka som är före honom.

Photo: Harry How/Getty Images/AFP

Efter några magra år tippas Lakers i år som andrahandsfavoriter till att ta hem titeln. Som laget ser ut just nu är det James och Davis men inte så mycket mer. De lyckades knyta till sig ytterligare en superstjärna, eller åtminstone en tidigare superstjärna, i DeMarcus Cousins, men precis som nästan alltid på senare år är Cousins nu långtidsskadad. Dessutom har han, också i vanlig ordning, hamnat i problem utanför banan så han känns som ett mycket osäkert kort inför den här säsongen. Om de lyckas få honom på banan har Lakers emellertid en topptrea som inget annat lag i ligan har. För att titeln ska kunna komma till Lakers krävs nog dock att de fyller på med lite bättre rollspelare under säsongens gång än vad de nu har i laget. När James, Davis och Kyle Kuzma, som är den tredje bra spelaren de har vilar, då kommer reserverna ha det otroligt tufft som läget ser ut just nu.

Vilka är då favoriter till titeln om Lakers inte är det?

Jo, det är grannarna i staden, och laget som Lakers delar arenan Staples Center tillsammans med, Los Angeles Clippers. En lite sladdande organisation, Clippers som konstant stått i skuggan av Lakers under deras år i ligan. Det har dock blivit bättre på senare år sen Steve Ballmer, Microsofts VD under nästan hela 2000-talet och även företagets numera största ägare, tagit över som ägare av klubben. Ballmer är just nu en av världens 20 rikaste levande människor och han kunde inte bry sig mindre om huruvida han tjänar några pengar på Clippers eller inte. Han älskar basket och vill nu äntligen se sitt lag vinna.

Clippers överpresterade lite förra säsongen och tog sig till slutspel med marginal trots ett lag utan större stjärnor. Man har en av ligans mest ansedda coacher i Doc Rovers och man har spelaren som betraktas som ligans klart bästa avbytare, Lou Williams som oavsett var han spelar kommer in och styr och ställer och vräker i poäng medan startspelarna vilar. Det som gör Clippers till favorit enligt oddsen är emellertid inget av det där. Det handlar nästan enbart om att man knutit till sig ligans näst bästa spelare enligt den ranking där James ligger trea. Kawhi Leonard som kanske inte ensam vann titeln åt Toronto Raptors i våras, men inte helt långt därifrån. Han var totalt dominant i slutspelet. Leonard är något så ovanligt som en försvarsspecialist som under sin karriär utvecklats till att också bli en av de absolut bästa offensiva spelarna. En ovanlig megastjärna som inte draftades högre än på plats 15 och som förefaller avsky rampljuset. I somras valde han Clippers, han kommer från Kalifornien och enligt egen utsago gillar han inte utvecklingen i NBA där stjärnspelarna samlas i ett och samma lag. Han ville inte gå till Lakers och göra dem oslagbara utan han ville ha ett eget lag och då fick det bli Clippers.

Han ställde dock ett krav. Han ville inte vara helt ensam superstjärna. Han ville att Ballmer skulle fixa dit Leonards kompis Paul George från Oklahoma City Thunder och precis så blev det. Leonard/George blir en duo av forwards som rätt få lag kommer klara av att försvara sig mot.

LOS ANGELES, CALIFORNIA – OCTOBER 22: I NBA-premiären vann Clippers mot Lakers
Photo: Harry How/Getty Images/AFP

Ligans bästa spelare

James anses vara ligans tredje bästa spelare. Leonard anses vara ligans näst bästa spelare, trots att han dominerade slutspelet totalt i våras. Det finns alltså någon som är ännu bättre? Så är det ja. Det finns en spelare som är ännu bättre.

The greek freak, Giannis Antetokuonmpo har potential att bli den mest ostoppbara spelaren som ligan skådat, åtminstone i någorlunda modern tid. När Milwaukee Bucks 2015 draftade honom som spelare nummer 15 var det en spelare på dryga två meter med goda fysiska egenskaper de valde. När det väl var dags för honom att kliva in i ligan hade han växt uppemot en decimeter och det är troligen just den där decimetern som är mycket av framgångsreceptet som gör honom till världens absolut bästa basketspelare. Han blev förresten förra säsongen vald till MVP i ligan, mest värdefull för sitt lag. Den tyngsta individuella titeln en basketspelare kan vinna. Giannis, som han oftast benämns beroende på hans aningen komplicerade efternamn, är numera listad som 211 centimeter lång. De flesta är nog rätt övertygade om att det finns några centimeter till på honom. Det kan låta konstigt, men Giannis kan inte skjuta. I en skottävling skulle han troligen förlora mot ganska många som läser detta, men han skjuter heller aldrig. Han utnyttjar sin snabbhet, sin spänst, sin längd, alla sina fysiska egenskaper för att ta sig nära korgen och avsluta, ofta helt utan risk i själva skottet. Mindre spelare kan inte försvara mot honom för de är för korta. Större spelare kan inte försvara mot honom för att de är för långsamma. Spelare som är lite mittemellan klarar inte heller av honom då Giannis är både snabbare, längre och starkare. Det är i stora drag så att det inte går att försvara mot honom. Det är mer bara att hoppas på att han ibland har lite sämre dagar. I Bucks backas Giannis upp av i allmänhet effektiva och bra rollspelare och de är just nu tredjehandsfavoriter till att ta hem titeln efter de båda Los Angeles-lagen.

Unibet odds på vilket lag som vinner NBA-titeln

Los Angeles Clippers – 4.25

Los Angeles Lakers – 5.20

Milwaukee Bucks – 7.50

Philapelphia 76ers – 8.00

Houston Rockets – 9.00

Golden State Warriors – 12

Noterbart förstås att de senaste årens dominanter, fjolårsfinalisterna Golden State Warriors som vann mästerskapet tre gånger på fyra år mellan 2015 och 2018 i år inte är särskilt betrodda. Anledningarna till detta är i stort två. Kevin Durant har lämnat laget och kommer när han är skadefri, troligen först till nästa säsong, spela för Brooklyn Nets. Durant spelade småskadad under förra årets slutspel och till slut var den allvarliga skadan oundviklig. En annan spelare som skadade sig under finalserien var Klay Thompson, en annan av Warriors superstjärnor. Han kommer inte vara borta lika länge som Durant men man får räkna med att han missar halva säsongen. Det blir ett tungt lass att dra för Stephen Curry, en av världens absolut bästa spelare men han har klarat det förut och får i år dessutom lite stöd av guardkollegan D’Angelo Russell som anslutit från Nets. Warriors kanske är lite underskattade. De är inte samma överlägsna superlag som förra säsongen, men när Thompson kommer tillbaka kan de mycket väl vara ett av topplagen.

Houston Rockets ska också nämnas. De har haft svårt att hitta en andra superstjärna som klarar av att jobba tillsammans med den aningen bollkäre James Harden. Det fungerade aldrig riktigt med Chris Paul. Paul är nu bortbytt och Harden har i år sin gamla vapendragare från Oklahoma City Thunder vid sin sida istället. Russell Westbrook blev ligans mest värdefulla spelare 16/17. Harden blev det 17/18. Två värdefulla spelare för laget med andra ord och om de får ihop det tillsammans kan Rockets bli fullständigt livsfarliga trots att deras uppställning i övrigt ser lite tunn ut.

Som sista lag bland favoriterna nämner vi Philadelphia 76ers som har några av ligan mest intressanta unga spelare i sitt lag och frågan är bara när de får till det fullt ut. Joel Embiid är en center med bollkänsla som en guard trots hans 213 centimeter i längd. Troligtvis ligans numera bästa renodlade center, Embiid. Förutom honom finns också ytterligare en superstjärna i Ben Simmons som med sin fantastiska speluppfattning spela point guard trots att han är inte mindre än 208 centimeter lång. Ytterst sällsynt och hans längd gör honom till en mardröm för motståndarlagen att försöka försvara. Sixers superstjärnor är kanske ännu inte riktigt lika bra som stjärnorna i Los Angeles-klubbarna, men de har istället kanske den bästa uppsättningen komplementspelare i ligan. 

Man kan prata egentligen hur länge som helst om den kommande NBA-säsongen men här dags att runda av för nu. Vi får återkomma längre fram under säsongen.


Cmore kommer alltså sända minst en match per omgång under hela säsongen men vill man se alla matcher och därmed kunna välja helt själv vilken match man ska se så sänds allt via livestream hos Unibet. Allt som krävs är ett konto som man med fördel kan starta här. Just nu upp till 2000 kronor i bonus för nya kunder. 

Övriga odds

På tal om Unibet, man kan inte bara spela på vilket lag som tar hem NBA-titeln. Man kan bland annat också spela på detta.

Sätter någon spelare rekord i antal trepoängare i en enskild match under säsongen?

Ja – 4.50

Vilket Los Angeles-lag vinner flest matcher under grundserien?

Clippers – 1.50

Lakers – 2.55

Vilken spelare blir utsedd till grundseriens mest värdefulla spelare?

Giannis Antetokounmpo – 3.75

Stephen Curry – 5.50

James Harden – 8.00

Anthony Davis – 8.50

Lebron James – 10

Kawhi Leonard – 10

Joel Embiid – 13

Vilken spelare utses till årets nykomling?

Zion Williamson – 1.62

Ja Morant – 5.00

R-J Barrett – 7.00

Vilken spelare utses till årets bästa defensiva spelare?

Rudy Gobert – 2.40

Anthony Davis – 5.50

Giannis Antetokounmpo – 7.00

Joel Embiid – 9.00

Kawhi Leonard – 13

Paul George – 15

Vilken spelare gör flest poäng i snitt per match?

James Harden – 2.10

Stephen Curry – 2.95

Giannis Antetokounmpo – 13

Vilken spelare gör flest trepoängare i snitt per match?

Stephen Curry – 1.40

James Harden – 6.00

Paul George – 13