brighton Brighton. (Photo by Glyn KIRK / AFP)

Topptipset 12/4

Måndagen är här och Topptipset bjuder på en extra krydda i form av 250 000 kronor som slängs in som grädde på moset. I gottepåsen hittas möten från Allsvenskan där doften av skräll sprider sig över Friends Arena och borta i Kalmar har Rydström hittat hem. I övrigt bjuds vi på fighter från Premier League, La Liga, Serie A och sist men inte minst – Superettan. Jakten på åtta gröna bockar inleds med analysen nedan. Vamos!

Spelstopp: 18.59

För att ha möjligheten att slåss om dagens prispott på Topptipset behöver du ett konto hos Svenska Spel. Om du inte redan är kund hos Sveriges tryggaste spelbolag kan du signa upp HÄR

1. AIK – Degerfors 2

Inte sedan 1997 har Degerfors funnits i det svenska finrummet. Då hette spelarna Olof Mellberg, Marino Rahmberg och bäste målskytt var Ulf Ottosson med sina sju strutar. I brukslagets comeback i Allsvenskan förlitas hoppet på strulputten Edvardsen, ex-Blåvite Abraham och den evigt unge Johan Bertilsson. Först ut blir ett intressant möte mot AIK. De svartgula värdarna från Solna fick in välbehövlig energi i fjol när Bartosz Grzelak tog över Rikard Norlings post på tränarbänken. Att det finns rutin i mängder råder inget tvivel om hos Gnaget, här finns Lustig, Larsson, Pertan och Goitom som tydliga exempel. Med det sagt har nykomlingar historiskt sett alltid goda chanser att täppa till truten på större namn i premiärer och här råder inget undantag. X2 till smaskigt värde. 

2. Kalmar – Östersund 2

Henrik Rydström längtade hem och tog över Nannes jobb. Någon succé har den råbarkade sparka-spring ex-mittfältaren ännu inte hunnit gjort där resultaten samt prestationerna lämnat mycket övrigt att önska under försäsongen. Ännu en säsong i botten lär bli verklighet för Kalmar tillika motståndarna för dagen, Östersund. Gästerna från norr har ett transferförbud och truppen är tunn. Trygga gestalter finns dock i Ssewankambo, Sonko-Sundberg och framåt finns ett par trixiga lirare i bland andra Simon Kroon. Räkna med en chansfattig och nervös premiärmatch lagen emellan. Undertecknad har sett mycket av Kalmars försäsong och är inte det minsta imponerad. Ettan sållas således bort. X2!

3. Västerås – AFC Eskilstuna 1

När säsongen summeras hittas med allra största sannolikhet Västerås i toppen. De grönvita från gurkstaden har en vass trupp där den absoluta spetsen hittas i form av Viktor Prodell, som dessutom är favorit till att vinna skytteligan enligt spelbolagen. Något av en besvikelse förra året när en sjundeplats landade i serien men här finns potential så det räcker och blir över. Gästerna från Eskilstuna är likt förra året ledda av Özcan Melkemichel. Stor rotation i truppen (i vanlig ordning) där bland annat Robin Tihi hämtats in på lån från AIK och Rasmus Wikström från Blåvitt har även han anslutit på lån. Stor ovisshet i vad AFC Eskilstuna kan åstadkomma i år. Känslan säger att det kommer ta ett par omgångar innan saker och ting klaffar. Ettan står stadig på egna ben!

4. Brighton – Everton 1

Över till de brittiska öarna där Graham Potters måsar flyger i oförtjänt mycket motvind. Skulle ett highlight-paket innehållandes Brightons otroliga missar under säsongen spelas upp hade folk tappat hakan. Mot Southampton och Newcastle kom äntligen den rättvisa utbetalningen innan en något oförtjänt förlust noterades mot Ole Gunnars röda djävlar. Everton har å sin tur sprungit bättre än vad xG visar. Två bleka insatser mot Crystal Palace samt Burnley bådar inte gott inför detta möte. Den lågt streckade ettan bjuder in till en fin värdespik! 

5. West Bromwich – Southampton X

Hoppet är det sista som överger en. Det har säkerligen Big Sam tryckt på inför West Broms säsongsavslutning. Det må vara åtta poäng upp till säker mark, men kan insatser återupprepas som mot Chelsea (2-5 vinst) så kan det bli en trevlig vår för The Baggies. Fräscha tillskott i Snodgrass, Diagne och Maitland-Niles har sannerligen gjort skillnad. Helgonen från Southampton äntrar The Hawthorns som favoriter, men någon promenad i parken lär det inte bli. Prestationerna är minst sagt blandade. På resande fot har Hasenhüttls gäng fått stryk i sex av de sju senaste PL-matcherna. Detta gör sig bäst helgarderat. 

6. Hoffenheim – Bayer Leverkusen 2

I Bundesliga har varken Hoffenheim eller Bayer Leverkusen levt upp till förväntningarna. Nu ställs lagen öga mot öga på PreZero Arena där de blåvita värdarna fortsatt är indragna i bottenstriden. Nederlag i tre raka fighter och ett fullt rehab-rum är kanske inte ett optimalt sätt att ta sig an motståndarna för dagen, men kvalité finns fortsatt i gubbar som Bebou, Grillitsch och Baumann. Peter Bosz fick nyligen säga adjö till sitt tränaruppdrag hos Kusarna. I mötet mot usla Schalke rattade istället Hannes Wolf spakarna och inledde sejouren med en knapp seger. Hoffenheim har mer att visa och mot ojämna gäster så dras penseldraget tvärs över. 1X2!

7. Benevento – Sassuolo 2

Vi rör oss vidare till Italien och Serie A där Filippo Inzaghis Benevento står för gästfriheten måndagen till ära. Här var de rödgula snubblande nära att följa upp skalpen borta mot Juventus med ännu en seger när Parma kom på besök, ett sent mål spolierade dock detta. Gryende form påvisas däremot och med åtta poäng ner till degradering ser det ljust ut för Inzaghis trollkarlar. Hård kamp att vänta när Sassuolo gästar Stadio Ciro Vigorito. Gästerna är i grund och botten ett skickligare lag, imponerande insatser mot både Inter och Roma i närtid skvallrar om vilken kompetens som finns. På resande fot är de grönsvarta dessutom ett av de bättre lagen i serien. Singel-tvåa! 

8. Celta Vigo – Sevilla X

I La Liga lär Sevilla sluta på en fjärdeplats om ingenting högst oväntat inträffar. På eget gräs är Lopeteguis mannar krutstarka. Men när matsäcken packas och bussen går till annan ort så är prestationerna däremot svajiga. Faktum är att “Los Rojiblancos” inte glädjevrålat sedan februari med dessa förutsättningar. Celta Vigo lär således inte bli en lätt nöt att knäcka på Balaídos. Värdarna har varit snudd på obemästerliga på hemmaplan, enkom Real Madrid och Villarreal har lyckats klura ut hur en viktoria ska till av de tio senaste lagen som försökt. Här sparas inga tecken  – måla fullt ut! 

Spiken! – Västerås

Nej, det kommer krävas en del matcher innan Özcan lyckats få snurr på sitt AFC. Här kommer Västerås ta tag i taktpinnen från start och visa att de grönvita har i toppen att göra. Prodell avgör! 

Skrällen! – Degerfors

Nykomlingarna från bruket har alla chanser att skrälla till på Friends. De som följt svensk boll de senaste åren vet att AIK av tradition är trögstartade på våren. Edvardsen, Abraham och Bertilsson gör livet surt för Gnaget! 

Har du vad som krävs för att fixa 8 rätt på Topptipset? Det behövs både kunskap och fingertoppskänsla, men kan ge riktigt bra betalt vid en fullträff. Missa inte chansen att visa upp din analytiska förmåga när det kommer till fotboll. Signa upp ett konto hos Svenska Spel HÄR

108 rader

  • 1. AIK – Degerfors x2
  • 2. Kalmar – Östersund x2
  • 3. Västerås – Eskilstuna 1
  • 4. Brighton – Everton 1
  • 5. WBA – Southampton 1×2
  • 6. Hoffenheim – Leverkusen 1×2
  • 7. Benevento – Sassuolo 2
  • 8. Celta Vigo – Sevilla 1×2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100