Summering av SHL-säsongen 2021/22 Foto: Maurice DT | Unsplash

Summering av SHL-säsongen 2021/22

Då var årets SHL-säsong till ända. Färjestad vann SM-guld efter en tung, tung finalserie mot Luleå. Matchserien var fysisk och grinig samtidigt som det fanns finlir och grymt målvaktsspel. Helt klart en av de roligaste finalerna på länge, med två lag som båda var värdiga vinnare, och det tog ända till tredje perioden i match 7 i serien för att få fram en vinnare.

Slutspelet präglades överlag av grym hockey och oväntade resultat, med bra tryck i läktarna i hela Sverige. Riktigt härligt att se, och finalserien visade upp SHL från sin bästa sida.

Grundserien 2021/22

Grundserien togs hem av Rögle som bara blivit bättre och bättre de senaste åren. Nu blev det en grundserieseger på 100 poäng. Tätt bakom kom  Luleå på 97 och Skellefteå med 94 poäng.

Bäste poängplockare i grundserien blev Frölundas Ryan Lasch som gjorde 66 poäng (13+53) på 52 matcher, medan bäste målskytten blev Leksands Max Veronneau på 34 mål.

Bäst räddningsstatistik bland målvakter hade veteranen Jhonas Enroth som vaktade kassen för Örebro.

Värt att notera att Färjestad inte nämns här ovan, och det var ett favorittippat Färjestad som inte levde upp till förväntningarna, men det skulle ändras inför slutspelet. Förstekeepern Haukeland som blivit petad till förmån för nyförvärvet Furch bröt kontraktet under säsong då det mest blivit bänk för norrmannen.

Ett annat lag som det gick tungt för hela säsongen var Djurgården som vred och vände på det mesta. Transatlanten Barry Smith i tränarbåset blev ingen succé och han fick gå i oktober. In kom istället Niclas Falk och Mikael Aaro. I december fick även sportchefen Jocke Eriksson gå, då mycket av det bräckliga lagbygget ansågs vara hans verk. Det slutade med att Djurgården fick kvala mot bottenkonkurrenten Timrå, i ett kval som slutade 4-0 i matcher och Djurgården fick åka ner till Hockeyallsvenskan.

Slutspelet 2022

Båda finallagen fick rätt svåra vägar till finalen, men Luleå kändes rätt självklara genom hela slutspelet och städade av både Örebro och Frölunda med resultaten 4-1 i matcher. Färjestad fick först möta tabelltrean Skellefteå och därefter seriesegrarna Rögle. Båda de matcherna slutade 4-2.

Resultat slutspelet 2021 / 2022

Åttondelarna
Örebro – Brynäs 2-1 i matcher
Oskarshamn – Leksand 2-1 i matcher

Kvartsfinaler
Luleå – Örebro 4-1 i matcher
Frölunda – Växjö 4-0 i matcher
Rögle – Oskarshamn 4-3 i matcher
Färjestad – Skellefteå 4-2 i matcher

Semifinaler
Luleå – Frölunda 4-1 i matcher
Färjestad – Rögle 4-2 i matcher

Final
Färjestad – Luleå 4-3 i matcher

Årets snackisar i SHL

 • Efter att Färjestad varit rätt bleka under grundserien (och slutade sexa) blev det en annan skepnad när det började vankas slutspel.
 • Att Sam Hallams sista sväng med Växjö skulle sluta med 4-0 i matcher i kvarten var väl ingen riktigt beredd på. Hallam tar nu över Tre Kronor efter säsongen.
 • Tabellnian Oskarshamn blev ingen lätt match för seriesegrarna Rögle som inte lyckades vinna serien förrän i match 7 i kvarten
 • Luleå Hockey är värda ett SM-guld efter att ha varit otroligt bra i flera år nu
 • Djurgården ut och HV71 tillbaka
 • Sista säsongen med Frölundas nuvarande logotyp

Inför säsongen 2022/23

Lag som kommer upp från Hockeyallsvenskan:

 • HV71
  HV71 kommer tillbaka till SHL efter en säsong i hockeyallsvenskan, efter att slagit ut Västervik, Karlskoga och Björklöven i den ordningen.

Lag som åker ur SHL:

 • Djurgården
  Timrå och Djurgården fick spela ångestkval för att hålla sig kvar. Det blev en odramatisk historia efter att Timrå vunnit matchserien med 4-0. Det innebär att Djurgården huserar i hockeyallsvenskan kommande säsong.

Värvningar och nya spelare i SHL säsongen 2022/2023

Det kommer hända mycket på transferfronten fram till att säsongen drar igång. Vi kan även anta att det kommer komma ett par stjärnspäckade värvningar i form av spelare från KHL. Här är ett axplock av de största värvningarna.

 • Mathias Bromé, från Davos till Örebro
 • Olle Alsing, från Barys Nur-Sultan till Leksand
 • Eric Martinsson, från Barys Nur-Sultan till HV71
 • Linus Hultström, från Metallurg Magnitogorsk till Linköping

Spelare som lämnar SHL

 • Poängproduceraren Richard Gynge fick inte förlängt med Växjö Lakers, och lär hamna i en annan klubb.
 • Färjestads backklippa Theodor Lennström har uttryck en önskan om att prova lyckan i NHL.
 • Det är ännu oklart om Linus Omark blir kvar i Luleå