Silly season - stora, bekräftade övergångar och rykten Foto: Kipras Štreimikis | Unsplash

Silly season – stora, bekräftade övergångar och heta rykten

Det har varit en intensiv transferperiod för storklubbarna ute i Europa. Världstjärnor som Lewandowski har hoppat mellan ligor samtidigt som stornamn som Raheem Sterling har hoppat mellan rivaler. Jättar som Manchester City har som vanligt värvat tungt och dyrt, Liverpool har även dem satsat och likaså Arsenal, allt medan Barcelonas “renoveringsprojekt” fortsätter.
Och vart hamnar egentligen fixstjärnan Cristiano Ronaldo som uppges vilja lämna Manchester för en klubb med Champions League-spel?

Bekräftade stora övergångar i fotboll sommaren 2022

Det har varit långt fler bekräftade övergångar än den här listan, men här försöker vi fokusera på de största namnen och de största övergångarna.

Erling Braut Haaland
Helt klart sommarens stora affär. Norrmannen till Premier League var väl bara en tidsfråga. Strikern lämnar Dortmund och Tyskland för att gå till sin pappas gamla klubb Manchester City. Affären sägs kostat 51 miljoner pund, men efter agentkostnader och andra händer som ska ha sitt så pratas det om drygt 85 miljoner pund.

Gabriel Jesus
Arsenal plockade Gabriel Jesus i och med att City valt att värva Haaland. Känns på förhand som en riktigt bra värvning för Gunners. Jesus har visat sin klass för Arsenal under försäsongen och lär bli en uppgradering i målproduktion om man jämför med Lacazette som nu har lämnat klubben.

Oleksandr Zinchenko
En till fin affär av Arsenal som plockar in vänsterbacken Zinchenko från City. Arsenal har något riktigt fint på gång och det är bara att lyfta på hatten för dessa två värvningar.

Philippe Coutinho
Coutinho har redan spelat i Aston Villa sedan han gick på lån från Barca till Steven Gerrards Villa. Nu blir han alltså permanent Villa-spelare fram till 2026. En grym värvning för den klubben.

Yves Bissouma
En intressant värvning av Spurs som plockar Bissouma från Brighton där han varit de senaste fyra åren. Det var länge snack om United, Liverpool och Arsenal men det blev Spurs för den maliske landslagsmannen.

Raheem Sterling
Sterling har länge varit en bärande spelare för Manchester City, men på senare tid så har det varit uppenbart att Guardiola har andra planer. Därmed gick flyttlasset från Manchester till London och Chelsea. Lite av en prestigevärvning av Chelsea får man ändå säga. Sterling är bara 27 år gammal och har några år kvar på toppnivå, även om han har varit med länge.

Kalidou Koulibaly
Koulibalys övergång till en storklubb har varit på tapeten i flera år. Nu går flytten från södra Italien till London där han ska ansvara för mittbacksansvaret i Chelsea.

Richarlison
Den här känns väntad på något sätt. Brassen Richarlison lämnar Merseyside och Everton för att gå tillbaka till London och denna gång Spurs. Kan bli oerhört giftig i Contes Spurs, om han bara behåller fokus.

Kalvin Phillips
Phillips har gjort oerhört bra ifrån sig i både Leeds och landslaget och givetvis trissar det upp priset. Nu blir det titeljakt då han ska ansvara för den defensiva mittfältspositionen i Manchester City.

Darwin Nunez
Liverpool splashar cashen och plockar in Darwin Nunez från Benfica. Generationsväxlingen har börjat i Liverpool och in kommer den 23-årige uruguayanen med tanke på prislappen får man förvänta sig en hel del mål från forwarden.

Lisandro Martinez
Mittbacken Martinez kommer närmast från Ajax där det blev tre år. Argentinaren kommer in i en tjock trupp som har Maguire, Lindelöf, Varane, Bailly och Jones. Finns det verkligen plats för alla de namnen där? Med Martinez in så känns det som att Lindelöf är på väg bort, tyvärr.

Christian Eriksen
Mer United. Christian Eriksen kommer närmast från Brentford och innan dess Inter och dessförinnan givetvis Spurs. Det ska bli intressant att se hur mycket “plats” Eriksen kan ta på det här mittfältet.

Paul Pogba
Apropå United och mittfält – fransosen gick ännu en gång gratis från United till Juventus. Förhoppningsvis kan 29-åringen hålla sig skadefri och få lite av en nystart i Italien då han redan nu börjat kännas lite passé.

Sadio Mané
Mané lämnade Liverpool och hann göra ett stort avtryck i klubben där han vann både Premier League och Champions League. Den 30-årige senegalesen blir med all säkerhet en bra värvning för de tyska giganterna som ju tappade Lewandowski till Spanien.

Robert Lewandowski
Den polske talismanen lämnar Tyskland och Bayern München för att gå till de katalanska jättarna Barcelona. Den 33-årige strikern har nog åtminstone två eller tre år till där han kan bomba in mål.

Matthijs de Ligt
Holländaren de Ligt lämnar Juventus efter att varit i Turin sedan 2019. Han har hunnit med att vinna ligan, cupen och supercupen. Nu blir det istället Bayern München där han säkerligen kommer plocka upp ett par titlar till, då han endast är 22 år gammal.

Paulo Dybala
Argentinaren lämnar Juventus och går till Mourinhos Roma. För den fotbollsintresserade var det nog svårt att missa att se hur Romanistas välkomnade “La Joya” till huvudstaden.

Aurelien Tchouameni
Fransosen Tchouameni har värvats till Real Madrid från Monaco. Den 22-årige mittfältaren har kontrakt till 2028 och hinner nog plocka upp en hel del från Casemiro, om brassen nu blir kvar?

Federico Chiesa
Chiesa har redan varit i Turin ett par år, men nu köper alltså Juventus loss yttern från Fiorentina. Kontraktet sträcker sig till 2025.

Raphina
Gör ett lag bra ifrån sig, då kommer storlagen och kalasar. Ännu en Leeds-förmåga som lämnar. Brassen Raphina har gjort det bra i Leeds och nu blir det Katalonien och Barcelona som en del av deras pågående ombyggnad.

Romelu Lukaku
Belgaren fick det inte att stämma i Premier League den här gången heller, och är redan efter ett år tillbaka i Inter, denna gång på lån. Sist han var i Serie A dominerade han verkligen. Är PL för snabbt för honom?

Troliga transfers

Cristiano Ronaldo
Det största ryktet nu i dagarna är huruvida Cristiano Ronaldo ska stanna i Man United eller inte. Det har ryktats om att han vill spela i Champions League den här säsongen, något som Man United inte har kvalificerat sig till.

Georginio Wijnaldum
Den förre Liverpool-spelaren har inte funnit sin rätt i PSG och nu är det snack om att han ska till Roma. Det ryktas om att han ska göra sina medicinska tester vilken dag som helst.

Frenkie de Jong
Frenkie de Jongs vara eller icke-vara i Barcelona har varit lite av en följetong. Manchester United är där och rycker, och det känns väl som att Barcelona behöver göra en försäljning för att kunna ha råd med Lewandowski.

Marc Cucurella
Spanjoren håller vanligtvis till i Brighton men både City och Chelsea är där och nafsar. Ska bli intressant att se vart vänsterbacken hamnar.

Timo Werner
Werner värvades som en målspruta men det har inte gått som tysken velat i Chelsea. Nu verkar det som att Blues vill sälja honom eller åtminstone låna ut honom. Det har ryktats om att han ska bli backup till Benzema eller att han ska få gå till Newcastle.

Vilka av dessa värvningar tror du går igenom innan transferfönstret stänger den 1 september 00:00? Och vilken spelare tror du gör störst avtryck i sin nya klubb?

Skrivet av Henrik