Europatipset 26/5

Veckans första Europatips inleder på onsdag och går i mål under torsdagen. I Polen stundar final i Europa League där Manchester United står redo att ta sig an Villarreal. I övrigt finns flertalet matcher från Norge att grotta ned sig i och ett par gästspel från Danmark, Turkiet och Portugal hinns med. Vägen mot 13 rätt inleds med analysen nedan, varsågoda! 

Spelstopp: 18:59

För att ha möjligheten att slåss om dagens prispott på Europatipset behöver du ett konto hos Svenska Spel. Om du inte redan är kund hos Sveriges tryggaste spelbolag kan du signa upp HÄR


1. Villarreal – Manchester United 2

Gdánsk får äran att agera spelplats när Europa League ska avgöras inför dryga 10 000 åskådare. Manchester United roterade som väntat i den sista ligaomgången och kliver ut på Energa Stadion med friska ben där engelsmännen får bära favoritkepsen. Någon lätt uppgift är det dock inte som väntar. Unai Emerys gula ubåt på andra sidan har varit en uppstickare som heter duga där en vattentät defensiv präglat spelet ute i Europa. Detta till trots besitter Ole Gunnars röda armé ett högre kunnande och tvåan inleder spektaklet. 

2. Sogndal – Fredrikstad 1

Fredrikstad har efter ett par års kämpande i division 2 äntligen tagit steget upp till OBOS-ligan. De rödvita från Östlandet har varit favoriter att kamma hem serien de senaste säsongerna utan lycka fram tills i fjol. Mycket tack vare ett gediget hantverk från Björn Johansen på tränarbänken som till mångt och mycket har samma spelartrupp. I mötet mot Sogndal, som är ett av seriens tippade toppgäng, får rollen däremot intas som underdogs. Eirik Bakkes mannar åkte på en käftsmäll senast när Stjördals/Blink segrade trots rött kort vid likaläge. Räkna med en helt annan prestation från de vitklädda där vasse Kristoffer Hoven nästintill garanterar mål när 24-åringen spelar boll. Spik! 

3. Sandnes – Ull/Kisa 1

Lite betalt för solida prestationer kan Sandnes Ulfs två första omgångar beskrivas som. Både mot Start och Fredrikstad har “Di Lyseblå” klivit av tomhänta men får äntligen kliva in som favoriter på Sandnes Stadion när Ullensaker/Kisa gästar. Värdarna har träffat rätt i signeringen av Erlend Hustad som redan smackat in två baljor och på deadline day säkrades Michael Baidoos underskrift från konkurrenterna i Jerv. På resande fot var besökarna seriens sämsta gäng förra året och då truppen inte förstärkts nämnvärt lär det återigen bli en tuff säsong till mötes. Det bör dock has i åtanke att ettan ser ut att streckas hårt och fler tecken är därmed att föredra i mån av storlek på plånbok. 

4. Esbjerg – Helsingör 2

Varken Esbjerg eller Helsingör har någonting att spela i det här mötet då bägge gäng får lira division 1-boll även nästa säsong. Formen pekar uppåt för gästerna från hamnstaden som segrade när lagen möttes i slutet av april där Nicolai Geertsen agerade matchvinnare. De blåvita värdarna har duktiga lirare som svenskbekantingarna Jakob Ankersen och Andri Rúnar Bjarnason men tre nederlag de fem senaste bådar inte gott. Tvåan kliver ut först på kupongen och kan därefter få sällskap av ettan, som trots allt är favorit.

5. Silkeborg – Fredericia 1

Det danska finrummet väntar nästa år för Silkeborg som efter en övertygande säsong får fira med pompa och ståt. Från mittfältet har Magnus Mattsson bjudit på en genomgående sanslös show med hela 18 strutar och finns säkerligen på storklubbarnas radar. Givetvis bär Kent Nielsens manskap favoritstämpeln när Frederica äntrar gräset på JYSK Park – men då matchen i sig inte betyder någonting särskilt, är det inte fel att dra penseldraget vidare då ettan ser ut att bli en rejäl favorit ute i landets spelhörnor. 1X inleder på mindre system. 

6. Viborg – Köge 1

Även Viborg ska göra upp med de stora grabbarna kommande säsong efter en minst sagt dominant tid bakom sig. Trots säkrat avancemang har VFF hållit lågan uppe där både Esbjerg och Frederica åkt på däng som heter duga i efter Sebastian Andersens målfyrverkeri med nätkänning gånger tre. Ingen rolig uppgift som väntar för mindre kompetenta Köge således. Lägg därtill gästernas åtta(!) raka nederlag så kan ett hum ges hur denna match kommer att se ut. De grönklädda lär diktera från start till mål och vinner bekvämt. Kupongens bank! 

7. Altinordu – Altay 2

Turkiskt kval på schemat mellan två rivaler från Izmir där en plats i Super Lig står på spel. Spelplatsen blir dock en neutral sådan då matchen spelas i Istanbul. Hos Altay finns seriens kanske bästa anfallare i portugisiske Marco Paixao som med sina 22 baljor under grundspelet vann skytteligatiteln och det är givetvis en gubbe som kan fälla avgörandet här. Altinordu är ett slagkraftigt gäng även de, men räcker inte hela vägen till. Då värdet dessutom lyser upp som en sol längst högerflanken kritas tvåan ned omedelbums!

8. Arouca – Rio Ave X

Vi fortsätter på kvaltemat men nu i Portugal. Här kliver Arouca och Rio Ave in i leken där den sista platsen till Primeira Liga ska delas ut. Detta är det första av två möten där en tuff och jämn batalj är att vänta. Rio Ave är normalt sett ett stabilt mittengäng som inte alls fått saker och ting att klaffa i år. Faktum kvarstår att kunnandet finns hos de grönvita som kliver in i detta möte som små favoriter. Arouca, som står för värdskapet denna onsdag, har gjort det strålande i andradivisionen där brassen André Silva toppar lagets målskörd med åtta strutar. Spik-krysset är en fräck variant då få mål är att vänta. Större system får med tvåan. 

9. Bodö/Glimt – Haugesund 1

Bodö/Glimt var som bekant hela Europas snackis i fjol när de fullständigt mosade Eliteserien. Mycket har hänt i truppen sen dess, men en stabil stomme som utgörs av Patrick Berg, Ulrik Saltnes och Marius Lode andas trygghet. Framåt har Erik Botheim hämtats in från Rosenborg och han har fått en kanonstart med mål i samtliga fyra spelade matcherna. Nordborna kliver med rätta in som favoriter hemma mot Haugesund. Gästerna har spelat två fighter á 0-0 som fått undertecknad att somna i soffan, och fokus blir återigen att freda det egna målet. Ettan är given på Aspmyra. 

10. Lilleström – Odds BK X

Någon drömstart på Eliteserie-äventyret har de inte fått, Lilleström. “Kanariefåglarna”, som nyligen rattades av Jörgen Lennartsson, har fått ge vika mot både Strömsgodset och Viking där insatserna inte varit särskilt övertygande. Framförallt i de bakre leden har det svajat betänkligt och det är en tunn uppsättning vi har att göra med. Mötet mot Odd lär bli en jämn historia. Besökarna från Skien är ett bättre lag i grunden men har inte övertygat och behövde 93 minuter innan kvitteringen kom mot Stahres Sarpsborg. Intressanta gubbar i Mushaga Bakenga och Sander Svendsen är en spets värdarna däremot inte har. Således kompletterar tvåan väl med utgångskrysset.

11. Molde – Vålerengen 2

En av säsongens stora snackisar inför säsongen var definitivt Vålerenga som av många experter hade god chans på att knipa en efterlängtad titel. En seger de fyra inledande omgångarna är givetvis en missräkning som heter duga. Här finns mycket mer att kräva från Kjartansson, Layouni och Dönnum i fram, men det är med all säkerhet bara en tidsfråga innan det lossnar. Bra läge när turen går till Aker Stadion för att mäta krafterna med Molde. Ole Gunnar Solskjaers gamla klubb stod för en osannolik vändning borta mot Rosenborg i slutskedet. Det var en orättvis sådan och ett nederlag ligger nära till hands. På kupongen tycks folket ute i stugorna enbart titta på lagnamn och glömma bort högersidan. Inled därifrån och måla därefter vidare. 

12. Stabaek – Brann 2

Brann är ett lag i kris. Inte en poäng inspelad på fem försök och vid blotta anblicken kan det se ut som ett rejält strykgäng – men låt er inte luras. Insatserna har faktiskt varit klart godkända där samtliga motståndare varit av den högre kvalitén. Nu väntar medelmåttiga Stabaek på Nadderud och det bör passa Bamba och company perfekt. Janne Jönsson rattar i vanlig ordning de blå från Baerum som går en säsong i de nedre regionerna av tabellen till mötes. Dessutom trivs de inte särskilt väl mot gänget från Bergen. X2 är ett dunderlås! 

13. Strömsgodset – Tromsö 2

I Drammen står viktiga poäng på spel då dessa gäng lär få kriga om överlevnad. Det har stormat rejält i Strömsgodset under försäsongen och precis innan premiären fick Henrik Pedersen lämna sitt uppdrag efter påstående om rasism. Inte heller försäsongen var en bra sådan då Godset åkte på dyng mot sunkgäng från lägre divisioner och stora frågetecken råder i framförallt defensiven. Tromsö blev hårt straffade av Sandefjord (1-3) sist, men har annars visat upp ett lovande spel. Nykomlingarna från norr har spännande lirare i Eric Kitolano (en av tre Kitolano-bröder i Eliteserien) och Ebiye Moses på topp. Här är segerchanserna betydligt större än vad procenten visar. Fräck singel-tvåa att kliva ut på! 

Spiken! – Viborg

Inte mycket att orda om. Viborg har inte slagit av på takten och mot begränsade Köge står tre pinnar skrivet i stjärnorna. Här kan det mycket väl rinna på. Dunderspik! 

Skrällen! – Vålerengen

Med kompetenta lirare i fram kan Vålerengen inte räknas ut mot något motstånd i Eliteserien. Då Molde tömde ut sig rejält mot Rosenborg kan säkerligen ett par slitna ben infinnas hos till exempel skyttekungen Ohi som flaggat för skadekänning sedan innan. Här kan det smälla!

Har du vad som krävs för att fixa 13 rätt på Europatipset? Det kräver både kunskap och fingertoppskänsla, men kan ge riktigt bra betalt vid en fullträff. Missa inte chansen att visa upp din analytiska förmåga när det kommer till fotboll. Signa upp ett konto hos Svenska Spel HÄR


96 rader

 • 1. Villarreal – Man United 2
 • 2. Sogndal – Fredrikstad 1
 • 3. Sandnes – Ull/Kisa 1x
 • 4. Esbjerg – Helsingör 12
 • 5. Silkeborg – Fredericia 1x
 • 6. Viborg – Köge 1
 • 7. Altinordu – Altay 2
 • 8. Arouca – Rio Ave x
 • 9. Bodö/Glimt – Haugesund 1
 • 10. Lilleström – Odds BK x2
 • 11. Molde – Vålerengen 1×2
 • 12. Stabaek – Brann x2
 • 13. Strömsgodset – Tromsö 2

864 rader

 • 1. Villarreal – Man United x2
 • 2. Sogndal – Fredrikstad 1
 • 3. Sandnes – Ull/Kisa 1×2
 • 4. Esbjerg – Helsingör 12
 • 5. Silkeborg – Fredericia 1×2
 • 6. Viborg – Köge 1
 • 7. Altinordu – Altay 2
 • 8. Arouca – Rio Ave x2
 • 9. Bodö/Glimt – Haugesund 1
 • 10. Lilleström – Odds BK x2
 • 11. Molde – Vålerengen 1×2
 • 12. Stabaek – Brann x2
 • 13. Strömsgodset – Tromsö 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100