Sverige går för guld i Malmö Foto: Andrew McElroy | Unsplash

Sverige går för guld i Malmö

Det var sexton år sedan det svenska herrlandslaget i amerikansk fotboll vann en internationell titel, nu går Sverige för guld igen i Malmö när Italien kommer på besök.
EM-finalen spelas på Malmö Stadion söndagen den 31 oktober klockan 12:30, matchen kommer att sändas på SVT1 samt så går den att streama via SVT Play.

Sveriges väg till finalen

I kvalspelet till årets EM-slutspel slog Sverige först Ryssland med 34-7 på bortaplan i Moskva och sedan slog man Storbritannien med 36-14 på hemmaplan i Kristianstad. Efter dessa matcher sattes allt internationellt spel på paus på grund av coronapandemin.

Fotbollen återupptogs igen den sjunde augusti i år när Sverige ställdes mot Finland i semifinal på Myyrmäki Stadion i Vantaa, Finland.
Semifinalen började med att Finland tog ledningen med två snabba touchdowns och ledde med 14-0 efter bara några minuter spelade. Sverige kämpade sedan sig tillbaka och hade reducerat till 14-9 när man gick in till halvtidsvila.
I andra halvleken var det bara Sverige som gällde, en strålande svensk försvarsinsats såg till att Finland inte kom över svensk 38-yardslinje under hela andra halvleken. Matchen slutade med vinst till Sverige med 22-14 vilket innebar att Sverige var klara för final.

Kan historien återupprepa sig?

Senast Sverige vann en internationell titel i amerikansk fotboll så vann man den mot de dåvarande regerande Europamästarna Tyskland på Malmö Stadion, matchen vanns av Sverige med 16-7. Nu hoppas man på att historien återupprepar sig när Sverige spelar EM-final på Malmö Stadion ännu en gång.

Är du med när Sverige går för EM-guld i Malmö nu på söndag?
Se matchen på SVT1 eller SVT Play nu på söndag klockan 12:30.