Allt du behöver veta inför Super Bowl!

Februari innebär att det är dags för ett av årets största sportevent, Super Bowl, där årets finallag är Los Angeles Rams och New England Patriots. Det här är en traditionsenlig match som spelas varje år och som drar över 100 miljoner tittare världen över. Oavsett ditt intresse eller icke-intresse för NFL och amerikansk fotboll är det här en match du inte har råd att missa. Alla förutsättningar inför matchen den 3:e februari kan du läsa här!

Vägen till Super Bowl LIII

Grundserien i NFL spelas under perioden september till december. Totalt är det 32 lag som deltar, uppdelade i två divisioner (National Football Conference & American Football Conference), varvid varje division delas upp i ytterligare fyra grupper. När grundspelet är avklarat avancerar sex lag ifrån varje division till slutspelet, där åttondels-, kvarts- och semifinal väntar innan den stora finalen, Super Bowl.

Los Angeles Rams

Laget ifrån Los Angeles på den amerikanska västkusten gör i och med årets deltagande i Super Bowl sitt fjärde framträdande i finalsammanhang. En vinst har det blivit tidigare, 1999 under namnet St. Louis Rams. Nu hoppas vinnarna av NFC West-divisionen på nästa stora milstolpe i föreningens historia.

Los Angeles Rams påbörjade slutspelet med kvartsfinalspel mot Dallas Cowboys. Matchen spelades på hemmaplan inför dryga 75 000 åskådare, en match som Rams vann relativt komfortabelt med 30–22. Veteranen C.J. Johnson stod för en imponerande insats och låg till grund för segern med sina två touchdowns.

I semifinalen skulle det bli desto jämnare när New Orleans Saints väntade. Efter full tid var det fortfarande helt jämnt lagen emellan och förlängning fick således tillämpas för att utse ett av finallagen. Väl där klev Greg Zuerlein in och visade klass när han sköt in ett fieldgoal ifrån 57 yard. Efterspelet har till stor del kommit att handla om den påstådda domarmissen som gjordes under matchen och som vid ett annat domarbeslut hade kunnat avgöra matchen till Saints fördel. Saints hävdade att motståndarna stått för en klar interference som skulle bestraffats, en bedömning som även NFL senare gick ut och bad om ursäkt för att man missat. En händelserik avslutning på en riktigt sevärd och underhållande match.

New England Patriots

Det andra finallaget i årets Super Bowl är New England Patriots, ett av de mest framgångsrika lagen genom historien med sina fem Super Bowl-titlar. För att understryka vilken storhetstid detta lag och dess supportrar upplever för tillfället ska det tilläggas att samtliga av klubbens fem Super Bowl-titlar bärgats under 2000-talet, senaste var år 2017.

Patriots vann senast Super Bowl 2017 (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Likt sin motståndare Los Angeles Rams hoppade New England Patriots in i slutspelet när det var dags för kvartsfinaler. Väl där fick man möta Los Angeles Chargers, en match som man städade undan relativt enkelt. 41–28 slutade matchen som lika gärna hade kunnat blåsts av i pausen då Patriots ledde med 35–7. Lite slarv och ovaksamhet ifrån Patriots sida efter pausen gav Chargers chansen att hämta in en del av ledningen men det blev aldrig riktigt spännande. Sony Michael hos New England Patriots stod för tre touchdowns och sprang för 129 yards(!).

Semifinalmotståndet stod Kansas City Chiefs för och där blev det desto mer spännande. Även denna semifinal fick avgöras under förlängning där ett anfall som senare ledde till touchdown blev matchavgörande. 37–31 slutade mötet i Patriots favör och en spelare som säkerligen var lite extra nöjd efter det var Tom Brady som nu har möjligheten att bli historisk med en sjätte Super Bowl-titel.

(Photo by Tim Bradbury/Getty Images)

Här spelas Super Bowl LIII

Årets upplaga av Super Bowl LIII kommer att spelas på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta, Georgia. Det är första gången som arenan står som värd för Super Bowl. Mercedes-Benz Stadium är ett av de senaste arenabyggena och kan stoltsera med en rad innovativa funktioner. Till vardags håller Atlanta Falcons (NFL), Atlanta United FC (MLS) och en rad collegelag till på arenan som tar in 71 000 åskådare.

Biljetterna är såklart slutsålda inför Super Bowl och för den som var sent ute med att köpa sina plåtar blev det en dyr historia, för två veckor sedan låg den billigaste biljetten ute till försäljning för dryga 30 000 kronor.

Se Super Bowl LIII på TV och stream

För dig som ska se matchen den 3:e februari, natten mellan söndag och måndag, är det TV3 och streamingtjänsten Viaplay som gäller. Det kommer bli en lång natt så se till att förvarna kollegor och chefen om en eventuell sen ankomst på måndag morgon. Sändningen i TV3 sätter igång vid 23:30 och du räkna med att det hela håller på långt in på småtimmarna.

Intressanta siffror ifrån tidigare år är att det inte sedan år 2009 varit under 100 miljoner tv-tittare som suttit bänkade för Super Bowl.

Spelare att kolla extra på

Tom Brady (New England Patriots)

En legend och kultspelare på andra sidan Atlanten som har chansen att vinna sin sjätte Super Bowl-titel, något som ingen lyckats med tidigare.

James White (New England Patriots)

En av de främsta passningsmottagarna i ligan med sina 87 catches för 751 yards. Om New England Patriots ska vinna denna match krävs det att White är på spelhumör.

Stephon Gilmore (New England Patriots)

Han har en uppgift i årets Super Bowl, sätta stopp för Los Angeles Rams Robert Woods och Brandin Cooks. Gilmore är en pjäs som Patriots behöver på topp om försvarsspelet ska sitta perfekt.

Jared Goff (Los Angeles Rams)

Quarterback för Rams som under grundserien var en av seriens absolut bästa spelare. Under slutspelet har det gått tyngre, något som måste förändras om Rams ska fira några framgångar i år.

Todd Gurley (Los Angeles Rams)

Utsedd till Offensive Player of the Year 2017 och nu en viktig kugge i Los Angeles Rams lagbygge. Det krävs att Todd Gurley är på bra humör och visar upp hela sitt register om Rams ska lyckas välta Patriots.

Kuriosa kring Super Bowl LIII

  • Nationalsången inför matchen kommer att levereras av Gladys Knight, också känd som Empress of Soul. Uppdraget att framföra den amerikanska nationalsången under Super Bowl är ett hedersuppdrag som flera artister bara drömmer om att få göra. Några av artisterna som belönats med denna uppgift tidigare år är Pink, Lady Gaga och Alicia Keys.
  • En annan viktig del under Super Bowl är halvtidsunderhållningen som i år kommer framföras av Travis Scott, Big Boi och Maroon 5 för.
  • Att göra reklam under avbrotten i Super Bowl är dyrt, riktigt dyrt. I år kostar en 30-sekunders reklamvideo runt 50 miljoner kronor. Värt att notera är att cannabisföretaget Acreage Holdings hade förberett en 60 sekunder lång reklamfilm, värde 100 miljoner, som i sista stund hindrades av tv-bolaget CBS på grund av företagets verksamhet.
  • New England Patriots är favoriter till att vinna titeln om man ser till oddsen inför matchen. Runt 1.80 på Patriots i skrivande stund, att jämföra med dryga 2.10 på Los Angeles Rams.
Super Bowl 2018 Highlights