Tack och hej, Allsvenskan 2020!

Det har blivit december och Allsvenskan ska summeras. På grund av pandemin har det blivit en speciell säsong med tomma läktare, komprimerat schema och en säsong som för första gången avslutas den andra advent. Mesta mästarna Malmö FF tog tillbaka SM-guldet i överlägsen stil och är därmed Sveriges representanter i Champions League-kvalet nästa år. 


Den flyttande säsongsstarten

På grund av rådande pandemi blev säsongen kraftigt försenad och drog inte igång förrän i juni. Detta var inte särskilt positivt för klubbarna där vissa tvingades att permittera spelare. Dessutom blev schemat betydligt tajtare med den komprimerade säsongen samtidigt som spelarna fick rekordlång försäsong.
Med facit i hand gynnade förändringen klubbarna med störst trupper som därmed kunde rotera mer. Klubbar som gick all-in i början, lex Norrköping, höll inte nivån uppe med samma elva i omgång efter omgång tack vare det tajta schemat. 


Dplay tog över från Cmore

En stor förändring för oss tv-tittare var att Dplay tog över ansvaret att sända Allsvenskan. De tog över rättigheterna från Cmore och fick minst sagt en tuff start. I början var det stora problem med släpande sändningar och problem med såväl bildkvalité som buffring. Med tiden har dock kritiken avtagit och även om vissa saknar att kunna se matcherna linjärt har det funnits mycket positivt med Dplays övertagande. Vi har till exempel fått se betydligt fler kvinnor som både experter och kommentatorer. Dessutom har Dplay haft betydligt fler studiosändningar till matcherna och varit på plats på arenorna istället för att köra sändning från en studio i Stockholm.

Experterna man samlat på sig håller också en hög nivå med bland annat Alexander Axén, Irma Helin och Jens Fjellström. Så sammanfattningsvis blir det ett gott betyg till Dplay även om starten inte var vad någon önskade. 


De tomma läktarnas säsong

Som förväntat är det de största publiklagen, undantag Malmö, som tappat flest placeringar efter att ha tvingats spela hela säsongen inför tomma läktare. AIK stod visserligen för en stark höst men slutade nia. Hammarby, som kanske är årets besvikelse tillsammans med IFK Göteborg, var tippade att vara med i guldstriden men det blir som bäst en sjundeplats för ”Bajen”. Regerande mästaren Djurgården ser ut att missa Europa och ligger femma inför den sista omgången. 

I övrigt går det inte att utlösa allt för mycket av de tomma läktarna. Istället är det tydligare att dra paralleler till konstgräs vs gräs där lagen på plast generellt har lyckats bättre med några undantag. 


Vad hände egentligen med IFK Norrköping?

Efter Malmös svaga start, samtidigt som IFK Norrköping gick strålande i början, var det en del experter som trodde att ”Peking” skulle ”jogga hem guldet”. Som mest hade de en ledning på åtta poäng men den goda formen skulle inte hålla i sig. Kanske har det att göra med att tränaren Jens Gustavsson körde väldigt frekvent med samma elva i början. Toppkonkurrenterna valde istället att rotera vilket skulle visa sig vara det mest hållbara över tid. För Norrköpings del slets truppen istället ut och laget ser nu ut att missa Europaspel kommande säsong. Detta trots att ”Peking” la ut massor av miljoner på att köpa Sead Haksabanovic. Värvningen av Hallenius blev inte heller vad klubben hoppats på.


Nykomlingarna är de stora överraskningarna

Det är bara att lyfta på hatten för nykomlingarna Varberg och Mjällby. Båda lagen var tippade i bottenstriden men har prestererat långt över förväntat. Mjällby ligger sexa i tabellen inför den avslutande omgången och är en poäng bakom femman Djurgården och två bakom fyran Norrköping. Oavsett om det blir en sjätte plats eller en bättre placering är det en mäktigt comeback i högsta serien av Isterlandet.

För debutanten Varberg har det också gått över förväntan. Ledda av tvåan i skytteligan, Astrid Selmani, är laget på säker mark tio poäng framför Kalmar på kvalplats. Det var det nog inte många som förväntat sig men tränare Thelin har vågat använda hela truppen och spelat med en hög press som gått hem. 


Vilka åker ur och får kvala

När en omgång återstår är det redan klart att Helsingborgs IF åker ur serien. Många trodde att HeIF skulle ledas av Andreas Granqvist men det har endast blivit 54 minuter för ”landsfadern”. Frågan är om vi någonsin igen får se ”Granen” på planen och att han skulle leda Sverige som kapten i EM 2021 känns väldigt avlägset för att inte säga osannolikt. HIF får därmed börja om i Superettan.


Där ser de ut att få sällskap av Falkenberg som är tre poäng bakom Kalmar FF på kvalplats inför sista omgången. Laget avslutar mot Mjällby hemma och behöver tre poäng för att ta sig upp på kvalplats samtidigt som Kalmar måste förlora sin avslutande match hemma mot BK Häcken.


Blåvitt är inte den klubb de en gång varit

IFK Göteborgs säsong kan summeras med att man vann Svenska Cupen men också att laget varit inblandande i bottenstriden stora delar av säsongen. Det nya kontraktet är säkrat men det är sju poäng på de tre senaste matcherna som lyft laget som nu är fyra poäng före negativ kvalplats. Trots alla hemvändare som exempelvis Jakob Johansson och Pontus Wernbloom har ”Änglarna” inte imponerat och är väldigt långt ifrån att vara det topplag de var förr.


Malmö visade sin överlägsenhet

Av topplagen är det bara Malmö som levererat som förväntat och då har poängskörden ändå inte varit särskilt hög. Vinner ”Di Blåe” sin avslutande match slutar man på 60 poäng och förra året kom laget tvåa i samma serie på 65 poäng.
Men Malmö har varit jämnast och är en överlägsen vinnare av Allsvenskan 2020. Detta trots att det fanns frågetecken inför säsongen med ny tränare, en Markus Rosenberg som slutat och ett åldrande lag.

Jon Dahl Tomasson har föryngrat laget och lett Malmö till sitt 21:a guld även om det långt ifrån varit friktionsfritt. Blir han den första tränaren i klubben sedan Roy Hodgson att vinna guld två år i rad eller kommer han lämna efter guldsäsongen som Rikard Norling, Åge Hareide, Allan Kuhn och Magnus Pehrsson alla gjort efter att de vunnit SM-guld?