Allsvenskan: Inför omgång 26 Foto: Héctor Emilio Gonzalez | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 8

Vi lämnar omgång 7 och går in i omgång 8. I den förra omgången fick vi se Hammarby förlora för första gången. Och det var Kalmar och inte Malmö som gjorde det. Vi bjöds även på ett ångestladdat bottenmöte där det var sagt på förhand att förloraren åkte ur. Vi pratar givetvis om Sundsvall – Degerfors som slutade 2-3. Dessutom en typisk AIK-seger med 1-0 mot IFK Göteborg i det gamla rivalmötet.

I omgång 8 spanar vi givetvis in stockholmsderbyt mellan Bajen – AIK på söndagen samt Djurgården som tar emot Malmö på måndagkväll.

Var god notera att på onsdagen spelas det stormatch mellan AIK – Malmö som är hämtad från omgång 16.

Veckans omgång i Allsvenskan

Onsdag 11 maj
19:00, AIK – Malmö FF (omgång 16)

Lördag 14 maj
15:00, Mjällby – Värnamo
17:30, Sirius – Elfsborg

Söndag 15 maj
15:00, Häcken – Kalmar
15:00, Hammarby – AIK
17:30, Degerfors – Helsingborg
17:30, IFK Göteborg – Varberg
17:30, Norrköping – Sundsvall

Måndag 16 maj
19:00, Djurgården – Malmö FF

Omgångens utvalda matcher

AIK – Malmö (onsdag)

AIK tar emot Malmö på nationalarenan i en match hämtad från omgång 16. Man får väl ana att det blir målfattigt här. AIK tog en klassisk 1-0-seger på AIK-manér, nu senast mot IFK Göteborg där Milosevic sopade in en boll i en hörnsituation.

AIK startade säsongen lite knackigt men sen dess har man fyra raka segrar. Gnaget har för övrigt hållit nollan i de fyra segrarna. Blir det seger här så är det serieledning i en något haltande tabell.

Malmö tar poängen men är långt ifrån finkalibrerade. Likväl är man med i toppen och vid seger här så går man upp i topp. Något som däremot stämmer är försvarsspelet då man endast släppt in en boll på sju omgångar, med en målskillnad på 8:1.

Luktar målfattigt och eventuellt kryss här. Dock ska man ha med sig att när lagen möttes för mindre än en månad sen i Malmö slutade matchen 3-0 till skåningarna.

Malmö har dragits med skador en tid, men det ryktas om att Berget, Rieks, Christiansen och Knudsen kan vara tillbaka redan på onsdag.


Sirius – Elfsborg (lördag)

Sirius faller i tabellen efter att ha åkt på tre raka nitar. Dock kan vi ursäkta det med att de mötte Mjällby, Hammarby och Djurgården i den ordningen. Man släppte totalt in 10 bollar över de tre matcherna. Dock studsade de svartblå tillbaka mot Varberg och vann med 2-0 på hemmaplan. Sirius är ett av de sämre lagen i allsvenskan, dock ej i samma nivå som till exempel Degerfors och Sundsvall eller Helsingborg och Värnamo.

Här bör dock Elfsborg vara numret större och en seger känns svårjobbad för Uppsalas finest.

Elfsborg kommer senast från en 0-0-match mot Djurgården hemma i Borås. Resultatet kan låta tråkigt, men det var en rätt grinig match som slutade med 7 gula kort och en assisterad tränare som fick gå upp på läktaren.

Mot Sirius bör Elfsborg få lite mer tid och vårda bollen än mot Djurgården, där det ofta tog stopp. Elfsborg har gjort flest mål i Allsvenskan hittills (14), dock så kom sex av dessa 14 från krossen av Degerfors.

Per Frick missar mötet efter att tagit sitt tredje gula för säsongen, när Boråslaget mötte Djurgården senast.


Hammarby – AIK (söndag)

Riktigt fint derby här. Hammarby inkasserade sin första förlust senast, och det var mot Kalmar som man får säga var otippat, minst sagt. Många trodde nog att det skulle komma mot Malmö omgången innan. Hammarby leder alltjämt segern dock kan serieledningen vara tappad när den här matchen spelas då AIK möter Malmö på onsdagen och båda kan gå om vid seger.

Varje derby lever sin egen match och vi ska inte dra för stora växlar på att Hammarby förlorade senast. Däremot kanske det säger något om säsongen, men det återstår att se.

Oddsen ger fördel Hammarby här, och en 1:a ger 2,10 gånger pengarna medan krysset står i 3,35 och AIK i 3,65. Men det känns som en riktigt svårspelad en, det här.
Men ett underspel är väl rimligt här då det är mycket prestige och nerver.

Förra säsongen vann båda lagen varsitt derby, båda på sina hemmaplaner. Hammarby med 1-0 i oktober 2021 och AIK 2-0 i april.


Djurgården – Malmö (måndag)

De här två lagen möttes i semifinalen i cupen i april, och då var det Malmö som gick vinnande ur striden på Tele2 med ett 1-0-mål från Kiese Thelin. Finalen spelas den 26 maj mot Hammarby, för övrigt.

Djurgården kommer från en grinig och målfri kryssmatch i Borås mot Elfsborg där ostskivorna haglade tätt.

Malmö har med sig stabila 2-0 från Mjällby, dock möter Malmö AIK på Friends på onsdagen, och det är i skrivande stund ett oklart resultat därifrån.

Malmö är det bättre laget här, utan tvekan. Men på något märkligt vis känns båda lagen lite ringrostiga. Dock så ska vi återigen nämna Malmös remarkabla facit med bara ett insläppt mål inför AIK-matchen (och kanske den här matchen).

Som tidigare nämnt ljusnar skadeläget för Malmö med många namnkunniga spelare tillbaka (se ovan).

Oddsen ligger rätt jämt. 2,60 på hemmaseger, 3,30 på krysset och 2,75 på Malmö.

Djurgården har bra facit hemma med tre segrar och ett kryss av fyra möjliga.

Malmös bortafacit lyder två kryss och en seger (mot Kalmar i premiären).


Tabellen