Allsvenskan: Inför omgång 22 Foto: Mika Korhonen | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 6

Allsvenskan snurrar vidare och vi är redan inne i omgång 6. Denna gång får vi en trevlig helgomgång som inleds på lördagen avrundas med en stormatch på måndagen i Hammarby – Malmö FF.

Senaste omgången fick vi bland annat se AIK vinna mot Djurgården i derbyt och Malmö vinna rivalmötet mot IFK Göteborg.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 30 april
15:00, Djurgården – Sirius

Söndag 1 maj
15:00, Degerfors – Elfsborg
15:00, Mjällby – Helsingborg
17:30, Häcken – Varberg
17:30,  Sundsvall – AIK

Måndag 2 maj
19:00, Göteborg – Kalmar
19:00, Norrköping – Värnamo
19:10, Hammarby – Malmö FF

 Omgångens utvalda matcher

Djurgården – Sirius

Omgång 6 börjar med att Djurgården tar emot Sirius på Tele2. DIF har inte börjat säsongen övertygande, dock så behöver vi inte läsa in för mycket i derbyförlusten mot AIK nu senast, då DIF ofta viker ner sig i derbyn.
Mot Sirius ska Djurgården vara klara favoriter, och även så enligt oddsen – drygt 1,50 gånger pengarna på en DIF-seger säger sitt.

Det är dock en oroväckande skadelista för Djurgården som har båda vänsterbackarna Pierre Bengtsson och Elliot Käck borta. Dessutom är Rasmus Schüller och Frank Odhiambo på den listan sedan tidigare.

Sirius har två raka förluster, blir det här en tredje eller lyckas man ta poäng här?


Sundsvall – AIK

Gnaget åker upp till Sundsvall. Det är ett hemmalag som haft en kämpig inledning och det blir nog svårt att hämta poäng från den här kampen. Mittfältet och försvaret har haft det kämpigt, och nu senast gick förstemålvakten Andreas Andersson sönder och fick bäras ut på bår. Mycket har kretsat kring målvakter och Sundsvall den här säsongen. Det började med att lånet Oscar Linnér uttalade sig nedsättande om klubben och fick resa vidare efter den första omgången och Andersson har släppt in för många enkla bollar. Nu är han skadad och 19-årige Gustav Molin fick vakta målet borta mot Elfsborg och släppte in 3 mål. Inte vad “Giffarna” behövde direkt.

Vi är vana att se AIK kontrollera matcher och spela 1-0, men det här kan bli blodigt om AIK släpper på handbromsen. Dock så har AIK haft svårt att skapa målchanser framåt, och det återstår att se om vi ser samma problematik mot en nykomling.

Men om vi ska vara realistiska så är väl det enda som talar för ett svartgult poängtapp att om AIK underskattar motståndaren för mycket och inte gör jobbet, i en match som följer efter ett laddat derby. Stort favoritskap på AIK här.


Göteborg – Kalmar

Blåvitt åkte på en sur förlust nere mot Malmö efter att fått en straff emot sig då Thern tog med handen. Olyckligt, men det är bara att fokusera på nästa match. Nu väntar Kalmar hemma.

Blåvitt hade sin bästa inledning på 28 år med sina tre inledande segrar. Sen dess har det blivit ett kryss mot Djurgården och nu senast en förlust.

Kalmar har två raka förluster mot två lag som inkasserat sina första segrar för säsongen i form av Norrköping och Sundsvall. Det var ett slarvigt Kalmar som gav bort gratischanser till ett pressat Norrköping som kunde inkassera sin första trepoängare för säsongen. Kalmar har inte råd att slarva mot Blåvitt då det kan bli kostsamt. Värde på Blåvitt här?


Hammarby – Malmö FF

Omgångens klart bästa match. Följetongen och argumentet att Bajen har haft lätt spelschema får sig en törn här då MFF kommer på besök. Bajens finlir och frisläppta stil har fungerat mot nykomlingar och bottengäng, men vilket Hammarby får vi se mot Malmö?

Bajen har hittils mött Helsinborg, Sundsvall, Mjällby, Degerfors och Sirius, i den ordningen.

Malmö kom undan med alla tre poängen mot IFK Göteborg senast i en match som slutade 1-0 efter en straff som Anders Christiansen förvaltade på bästa sätt. Samme Christiansen fick gå ut kvarten senare med en skada som först antogs vara allvarlig, men verkar nu vara något lindrigare än vad den såg ut. Hursomhelst, tungt tapp på mittfältet inför den här matchen. Skadesituationen för MFF växer då de har Isaac Kiese Thelin, Jonas Knudsen, Niklas Moisander, Martin Olsson och nu Christiansen på skadelistan.

Ett glädjebesked är dock att veteranen Toivonen har hittat formen och var mycket tongivande mot Blåvitt, men nu väntar konstgräset på Tele2.

Superintressant måndagsmatch!


Tabellen