Foto: Simon Basler | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 5

En riktigt fin omgång som rundas av på tisdagen. Vi fick se ett laddat Stockholmsderby med fulla läktare igen (härligt, tycker vi), och på måndagen är det klassikermöte i form av Malmö – IFK Göteborg. Stormötena går om varandra nu och det är bara att bänka sig för rivalmatchen på måndagskvällen. Här går vi igenom några av omgångens matcher.

Veckans omgång i Allsvenskan

24 april:
Helsingborg – Häcken 1-1
AIK – Djurgården 1-0
Varberg – Mjällby 0-0

25 april:
19:00, Elfsborg – Sundsvall
19:00, Sirius – Hammarby
19:00, Värnamo – Degerfors
19:10, Malmö – IFK Göteborg

26 april:
19:00, Kalmar – Norrköping

Omgångens utvalda matcher

Malmö – IFK Göteborg

Klassikermöte! Sveriges mest framgångsrika lag genom tiderna möts återigen, och det brukar bli en laddad match.

Det är för tidigt att prata om säsongsdefinierande match, men det ska bli en spännande match då Blåvitt har börjat något bättre än “IFF IFF”.

Blåvitt kommer senast från ett kryss mot Djurgården i en match som slutade 1-1. Innan dess gick laget rent. Man håller tätt bakåt och producerar “nog” mycket framåt för att få med sig resultaten.

Malmö tystade nog många kritiker efter den tunga 3-0-segern mot AIK. Men man kunde inte följa upp det styrkeprovet med något annat än ett mållöst kryss mot Värnamo några dagar senare. Nu är det dags för ännu ett tungviktsmöte, och om laget inte var taggat mot Värnamo så bör de vara det i matchen mot IFK Göteborg, som är ett riktigt rivalmöte.

Senast lagen möttes blev det 2-0 till MFF efter två mål från den före detta ängeln Sören Rieks.

För övrigt är MFF, Blåvitt och Hammarby de enda lagen som ännu inte förlorat i årets allsvenska.


Sirius – Hammarby

Sirius smyger på i mittenskiktet utan att sticka ut. Två vinster, ett kryss och en förlust mot en bottenbetonad kvartett. Här stöter man dock på patrull då serieledarna Hammarby åker norrut.

Det går bra för Hammarby. Enda laget i ligan som har fyra av fyra segrar. Tio mål framåt (dock hälften mot Sundsvall) samt två insläppta.

I nästa omgång spelar de mot MFF hemma. De möter också MFF i cupfinalen drygt en månad senare.

Så länge Bajen kan fokusera på Sirius och inte matchen efter så har vi sannolikt en femte trepoängare här, va?

Stort favoritskap på Hammarby.


Elfsborg – Sundsvall

Elfsborg tar emot Sundsvall i Borås. Elfsborg kan inte vara nöjda med säsongsinledningen då de har endast har en seger på de inledande fyra matcherna.
Kort sagt så reflekterar inte Elfsborgs spel deras tabellplacering då laget spelat bra men haft oflyt och ingen större medstuds.

Här bör de dock ta tre poäng då Sundsvall vacklar både på mitten och i försvaret.

Sundsvall har haft en trög start, och inte mycket har stämt i spelet. Nu blev det dock tre mycket välkomna poäng senast då Kalmar kom på besök (1-0).

Norrlandslaget har haft en del otur med skador, vilket inte underlättar situationen.

Stort favoritskap på Elfsborg.


Värnamo – Degerfors

Riktigt viktig match i botten.

Degerfors är alltjämt poänglösa, och man har bara stått för två mål framåt på fyra matcher. Dock kan mycket ursäktas med spelschemat, då man mött DIF, Häcken, KFF och senast Hammarby. Inte den roligaste inledningen direkt.

Värnamo kämpar på de med – endast två poäng på fyra matcher. Och precis som Degerfors så är det två mål framåt allt som Therns gäng har mäktat med. Även här kan poängen ursäktas något med spelschemat, även om det är något bättre än Degerfors (Göteborg, Sirius, Elfsborg och Malmö – i den ordningen).

Hedersamt kryss till Värnamo som spelade 0-0 mot Malmö FF senast.

Första trepoängaren för något av lagen?


Tabellen