19:00, Helsingborg – Elfsborg
19:00, Värnamo – Malmö FF

Omgångens utvalda matcher

IFK Göteborg – Djurgården

Båda lagen kommer från tunga och viktiga segrar. Blåvitt vann Göteborgsderbyt mot rivalen Häcken medan Djurgården hämtade upp ett 1-0-underläge på hemmaplan och vann 2-1 mot IFK Norrköping.
Vinner Blåvitt här får vi nog börja räkna med dem på riktigt. Eller ska vi räkna med dem redan nu? De har den bästa starten på 28 år. 1994 vann de fem raka i inledningen och det slutade med SM-guld. Nu möter de alltså Djurgården i den fjärde matchen och matchen efter är det Malmö FF som står för motståndet.

Blåvitt är alltjämt obesegrade och har 5-1 i målskillnad. Enda insläppta kom mot Värnamo i premiären.

Inhoppande anfallaren Joel Asoro satte det avgörande 2-1-målet i den 85:e minuten. 22-årige Asoro anslöt till Djurgården för ett år sen efter att ha snurrat runt i Swansea, Genoa och Groningen. Blir det startelvan för den gode Asoro mot Blåvitt?

Djurgården har ännu inte hållit nollan då de har släppt in ett mål per match i sina tre inledande matcher och har målskillnaden 5-3.

Det är en svårbedömd men spännande match på förhand och oddsen ligger i stort sett jämnt.

Norrköping – Häcken

Norrköping kommer från en förlust mot Djurgården, i en match där man tog ledningen och därmed gjorde Pekings första mål för säsongen genom Jonathan Levi. Det kunde också blivit 0-2 då Norrköping fick en omdiskuterad straff men Totte Nyman sköt utanför. Istället blev det en Djurgårdsvändning och de kunde vinna med 2-1 hemma.

Norrköping har tre förluster på sina tre inledande matcher, och Häcken är ingen lätt motståndare. Blir det en förlust här så är det nog lite krisläge, även om det kanske känns lite oförtjänt då motståndet har varit både DIF och AIK.

Häcken vill nog skaka av sig derbyförlusten mot Blåvitt där man förlorade med 2-0. Det kunde dock blivit 3-0 om det inte vore för en straffmiss av Marcus Berg. Det blev mål i baken direkt i den andra matchminuten. Det fanns lägen åt båda håll, men Blåvitt hade ett par giftiga chanser från bland annat Berg och Bjärsmyr innan Hosam Aiesh satte 2-0. Några minuter tidigare hade Häckens Kadir Hodzic skrapat ihop två gula kort (efter dueller med just Aiesh) och laget från Hisingen spelade med en man mindre de sista 30 minuterna. Blåvitt var definitivt det bättre läget den här eftermiddagen.

Avstår spel.

Sundsvall – Kalmar

Sundsvall kommer från ännu en förlust och har nu noll poäng på de tre inledande matcherna. Laget är rätt ihåligt och de få chanserna som man får framåt förvaltas inte. Blir nog svårt med en trepoängare här med. Det blev uppförsbacke direkt senast när Varberg ledde med 2-0 efter 25 minuter som också blev slutresultatet. Mest rubriker blev det av nyförvärvet Joe Corona som fick gult efter en tackling och sen i frustration sköt upp bollen på läktaren som gav honom ett andra gula och därmed blev utvisad, detta var dock i matchminut 87, så inte allt för avgörande för matchen. Han är därmed avstängd i matchen mot Kalmar.

Kalmar tuffar på i bakgrunden och är nog bättre än många tror. Henrik Rydström har gjort ett bra jobb med KFF på kort tid och det kan nog bli ännu bättre om han får mer tid, precis som han gjorde i Sirius. Laget har två raka segrar mot Varberg och nu senast Degerfors. Man bjöd på bra motstånd mot ett ringrostigt MFF i inledningen och kunde tagit poäng där med.

Kalmar favorit här.

Degerfors – Hammarby

Degerfors är alltjämt lite svårbedömda då de haft ett rätt tufft inledande schema. Och på den inslagna vägen är det då gästande Hammarby ännu inte förlorat en match i årets Allsvenska.

Fokus blir på veteranen Nikola Djurdjic som spelade i Bajen mellan 2018-2019 som dammade in 13 mål båda säsongerna. Han har ännu inte gjort mål.

Det är kul att vara Bajare nu. 9-2 i målskillnad och obesegrade serieledare. Man kan dock argumentera för att spelschemat varit gynnsamt, då de mött Helsingborg, Sundsvall och Mjällby, i den ordningen. Förra veckan höjde vi ett varningens finger för Mjällby, och det var svårt för Hammarby att skapa lägen i den första halvleken. I minut 57 spräckte Bajen dock nollan och man uttökade till 2-0 i slutminuterna. Det ska bli mycket intressant att se Bajen mot ett förmodat topplag. Men inte blir det Degerfors och inte Sirius nästa omgång. Däremot är det Malmö i omgång 6 som står för Hammarbys motstånd. Bajen går rent tills dess?