Allsvenskan omgång 30 Foto: Sandro Schuh | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 24

Allsvenskan är tillbaka efter ett kortare landslagsuppehåll. Det har gått drygt två veckor sen lagen spelade sist och det ska bli spännande att se om avbrottet var välkommet eller ej för lagen. Krysset mellan Häcken och Hammarby gjorde att Djurgården kunde ta över förstaplatsen efter att de vunnit mot Blåvitt.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 1/10
15:00 Malmö FF – Hammarby IF
17:30 Degerfors IF – Djurgårdens IF

Söndag 2/10
15:00 GIF Sundsvall – IFK Norrköping
15:00 Varbergs Bois FC – BK Häcken
17:30 IK Sirius FK – AIK
17:30 Kalmar FF – Helsingborgs IF

Måndag 3/10
19:00 IFK Värnamo – Mjällby AIF
19:10 IFK Göteborg – IF Elfsborg

Spela på veckans omgång hos ComeOn!

Notera att det här är ett betalt samarbete

Omgångens utvalda matcher

Malmö – Hammarby

Återstarten av ligan inleder med en riktig dundermatch på lördagen där Malmö tar emot Hammarby. En seger här för Malmö och de går faktiskt om Bajen och kan ta över tredjeplatsen. Dock ligger AIK på lika många poäng (40) och har också möjlighet att komma högre upp i tabellen. Mer om AIK nedan.

Malmö har kanske fått ordning på grejerna nu, då de kommer med två raka segrar. Visserligen “endast” mot Peking och Helsingborg. Att Malmö har chans på europaplatser efter en sån här säsong säger väl kanske mer om vilken hög lägstanivå de har, och vilka förväntningar vi alla har på den föreningen.

Hammarbys facit på fem senaste är inte smickrande. En seger, tre kryss och en förlust på fem senaste är en skral poängskörd, men det kan ursäktas med att de mött AIK, Djurgården och Häcken. Nu är det alltså Malmö som står för motståndet.

Tongångarna bland Hammarbyleden är, tredjeplatsen till trots, rätt pessimistiska likt Malmö. Båda lagen har gått från drömmar till SM-guld till att jaga topplacering och ser kanske mer fram emot nästa säsong, än denna upplösning.

Hammarby hade i princip tre poäng i protokollet då de ledde matchen mot Häcken i 80 minuter, men kvitteringen på stopptid och det missade läget från Besara är mer än bara tre poäng. En moralsänkare av guds nåde och två veckors väntan på revansch. Det ska bli intressant att se vilket Hammarby vi får se på lördag. Ett utcheckat gäng eller ett lag som vill ut i Europa?


Sirius – AIK

Gnaget reser norrut till Uppsala och Studenternas. Sirius matcher har sällan varit särskilt intressanta eller emotionellt laddade för den neutrale åskådaren, men en snabb kik på tabelläget vittnar om deras usla form och hur fort de sjunker i tabellen. På senaste tio matcherna har de sju förluster och sett till senaste fem matcherna har de fem raka förluster vilket ger dem titeln “formsvagaste laget i Allsvenskan”.
Poäng här och de kanske undviker den största paniken, men de bör vara oroliga då både Degerfors och Helsingborg faktiskt tagit sex poäng på sina fem senaste matcher. I nuläget har de 18 respektive 17 poäng medan Sirius har legat på 25 poäng sedan 13 augusti.

Guidetti har kommit in från bänken de två senaste matcherna och det återstår att se om han är i form nog för att starta. I de två matcherna blev det förlust borta mot Varberg och kryss hemma mot Degerfors. Det är väl lite för tidigt att plocka bort AIK ur striden om topplacering, då de faktiskt kan komma upp på tredjeplatsen om resultaten går Gnagets väg. Men än så länge har det inte varit någon rolig säsong för AIK som fick göra sig av med huvudtränaren i augusti och medan konkurrenterna värvade friskt under sommaren fick supportrarna “nöja” sig med Guidetti som blev klar långt innan han blev spelklar.


IFK Göteborg – Elfsborg

Västkustderby! Eller “El Västico” för den som gillar pappahumor.

Elfsborg hade en fin form innan uppehållet och hade tre raka segrar, framför allt den mot Malmö bör nämnas.

För Blåvitt gick det tyngre på slutet då de sista två matcherna slutade med förlust. Resultatet 3-0 borta mot titelkandidaten Djurgården går väl att leva med, desto tyngre var hemmaförlusten mot bottenlaget Helsingborg där de förlorade med 1-3.

När lagen möttes i maj var det Elfsborg som tog med sig alla tre poängen efter mål av Per Frick, Johan Larsson och Oliver Zandén. Och så klart Marcus Berg från Blåvitt.

Inget av lagen har väl egentligen något att spela för (sett till tabellen) bortsett från ära och heder och supportrarnas gunst.

Skrivet av Henrik


Tabellen