Allsvenskan: Inför omgång 22 Foto: Mika Korhonen | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 22

Omgång 21 var en skrällrik sådan med både två och tre förvånande resultat. Elfsborg vann mot Malmö efter att inte vunnit sen slutet på juni, Hammarby gick på pumpen mot Norrköping i Norrköping medan Häcken tappade poäng mot Degerfors.

Höjdpunkten kommande helg är helt klart derbyt mellan Hammarby och Djurgården på söndag eftermiddag. Matchen kan bli direkt avgörande för guldstriden då båda har häng på serieledning.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 10/9
15:00 Sirius – Värnamo
17:30 Degerfors – Mjällby

Söndag 11/9
15:00 Sundsvall – Elfsborg
15:00 Hammarby – Djurgården
17:30 Varberg – AIK
17:30 Malmö – Norrköping

Måndag 12/9
19:00 Kalmar – Häcken
19:10 Göteborg – Helsingborg

Omgångens utvalda matcher

Degerfors – Mjällby

Degerfors fick med sig ett fint resultat senast när de kryssade mot Häcken på Hisingen. Laget harvar alltjämt på nere i botten och befinner sig på kvalplatsen. Visserligen trillar poängen in, om än långsamt. Fem poäng på fem matcher är facit och det är bättre än bland annat Malmö och Varberg. Och det är just Varberg som de jagar. Hallänningarna har skrapat ihop 21 poäng hittills medan Degerfors står på 16 inför omgången. I ryggen har de Helsingborg på 14 poäng, som de får försöka hålla undan.

Mjällby inledde säsongen fint och smög med i toppen av tabellen under första tredjedelen av säsongen och var obesegrade på hemmaplan länge. Därefter verkar de ha tappat musten och fallit något, även om de alltjämt gör en fin säsong. Blekingarna ligger på en åttondeplats inkilade mellan Malmö och Elfsborg. Lagets fina hemmafacit fick sig åter en törn då IFK Göteborg var på besök senast och vann med 1-4. Den här matchen kan bli jämnare än vad man tror.


Hammarby – Djurgården

Hammarby kan inte vara nöjda med resultatet i Norrköping. Utspelade mot ett av ligans krislag (men det finns ju så klart grader i helvetet) och framförallt tre tappade poäng i hopp om att hänga på i topp. Nu är det dags för derby och mot just ett av de största hoten i toppen, Djurgården. När det här derbyt spelades i juli så var det inhopparen och norrmannen Gustav Wikheim som gjorde 1-0 i 68:e minuten, som också blev slutresultatet i den matchen.

Hammarby måste ta sig i kragen och fundera på vad de är för lag egentligen, det snackas mycket om guld men då kan man inte förlora mot Värnamo (två gånger) och bli utspelade av ett Norrköping som har checkat ut för längesen.

Djurgården kommer med bättre känsla än sina rivaler. En poäng från serieledarna i tabellen och en 1-0:a borta mot Sirius. Målskytt? Wikheim som avgjorde derbyt senast.

Innan den här matchen spelas så ska Djurgården åka till Irland för att ta sig an Shamrock Rovers i ECL:s gruppspel på torsdagen, att det vore tal om någon slags rotering mot Hammarby känns otänkbart, däremot kan det nog luftas en och annan bänknötare mot Rovers. Victor Edvardsen är däremot avstängd mot Hammarby efter att fått ett gult kort mot Sirius.


Kalmar – Häcken

Kalmar har radat upp 1-0-segrar och matchen mot Varberg blev den tredje i ordningen. Det ska mycket till för att det ska bli samma resultat mot Häcken. Kalmar har en fin säsong och har legat och smugit på sjätteplatsen i stort sett hela säsongen. I skrivande stund ligger de endast fyra poäng från titeljagande Hammarby och det skvallrar både om Kalmars säsong och konkurrensen som råder i Allsvenskan.

Apropå 1-0-resultaten – Kalmar har släppt in näst minst antal mål i ligan (17), endast en bakom Djurgårdens 16.

Häcken tappade poäng oväntat när Degerfors kom på besök. Matchen slutade 2-2. Ledningsmålet från skyttekungen Alexander Jeremejeff i den 88:e minuten räckte inte då Degerfors lyckades kvittera i minut 94. Tungt poängtapp för Häcken som än så länge har hållit Djurgården och Hammarby bakom sig. I och med resultatet så är det endast en poäng som skiljer mellan Häcken och Djurgården.

Skrivet av Henrik


Tabellen